Πολιτικη

Παπαηλιού για "κόκκινα" δάνεια κομμάτων

H δανειοδότηση των κομμάτων και η μη αποπληρωμή των δανείων τους συνιστά θεσμικό-πολιτικό  πρόβλημα και εν τέλει πρόβλημα πολιτικής ηθικής, αφού τα κόμματα πρέπει να είναι υπόδειγμα για  τους πολίτες.

 

Κατά τη συνεδρίαση της 13.1.2017 της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητριών εταιρειών των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας», ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού είπε :

 

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποπνέουν αγωνία, προκειμένου να υπερασπιστούν τα κόμματά τους, που οφείλουν σήμερα υπέρογκα ποσά – 200 εκ. ευρώ περίπου το καθένα – τα οποία και δεν πρόκειται να αποπληρωθούν, όπως έχουν αναγνωρίσει τόσο στελέχη των κομμάτων τους όσο και τραπεζικά στελέχη.       

 

Προσπαθούν λοιπόν με άκαρπους και αντιπαραγωγικούς αντιπερισπασμούς «να βάλουν στο ίδιο τσουβάλι» τον ΣΥΡΙΖΑ του οποίου το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, υπάρχοντος ενός υπολοίπου οφειλής ποσού 7.950 εκ. ευρώ.

 

Επιπλέον επαναλαμβάνουν συνεχώς, ότι τα κόμματά τους δεν δανειοδοτήθηκαν υπέρμετρα, συσχετίζοντας τα δάνεια των κομμάτων με αυτά επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων. Είναι προφανές ότι, εκτός των άλλων, η συσχέτιση αυτή παραβλέπει το γεγονός, ότι τα κόμματα αποτελούν θεσμούς της δημοκρατίας. Επομένως, η δανειοδότηση των κομμάτων και η μη αποπληρωμή των δανείων τους συνιστά άλλης τάξεως πρόβλημα, θεσμικό-πολιτικό  πρόβλημα και εν τέλει πρόβλημα πολιτικής ηθικής, αφού τα κόμματα πρέπει να είναι υπόδειγμα για  τους πολίτες. 

 

Πάντως και σε αντίθεση με όσα είπε ο εισηγητής της ΝΔ, αναφερόμενος στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, η ΝΔ δεν «έβαλε τη χώρα μπροστά από τα κόμματα». Έκανε ό,τι έκανε, καταστρέφοντας τη χώρα και επιβαρύνοντας τους πολίτες, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που επλήγησαν από τη  μείωση της κρατικής επιχορήγησης η οποία τους είχε εκχωρηθεί. Και αυτό έγινε, το 2012,  προς όφελος των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ γα να εξασφαλιστούν πόροι για τη χρηματοδότηση των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.  

 

Επί της ουσίας : Κατά τη σύναψη των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν παρέχονταν επαρκείς εξασφαλίσεις και πάντως παρέχονταν οι ίδιες  εξασφαλίσεις σε περισσότερες δανείστριες Τράπεζες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει  δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων. Η μοναδική εξασφάλιση που παρέχονταν ήταν η εκχώρηση της κρατικής επιχορήγησης και μάλιστα αυτής που θα χορηγούνταν στα κόμματα πέραν του τετραετούς εκλογικού κύκλου. Δηλαδή, σε χρόνο  που κανείς δεν εγνώριζε,  αν τα συγκεκριμένα κόμματα θα συνεχίσουν να υφίστανται, ποια θα είναι η τότε εκλογική τους δύναμη και ποιο θα είναι το ποσοστό-το ύψος της κρατικής επιχορήγησης. 

 

 Ανεξαρτήτως αυτών, υπάρχουν περιπτώσεις δανείων, κατά τις οποίες  δεν υπήρξαν καν (νομότυπες) εκχωρήσεις, πολλές φορές δε η «εξασφάλιση» περιορίζονταν σε «υποσχετικές επιστολές» ότι το δάνειο θα εξοφληθεί γενικώς και αορίστως και ότι θα δοθεί το ποσό της κρατικής επιχορήγησης. Ενδεικτικά αυτό αφορά δανειοδότηση του ΠΑΣΟΚ και η οποία χαρακτηρίζεται «τραπεζικό παράδοξο» στην πορισματική αναφορά του Επίκουρου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήατος Γ. Καλούδη. Σε άλλες περιπτώσεις δε, υπήρξαν νομότυπες εκχωρήσεις, παρότι με προηγούμενες συμβάσεις ενεχυρίασης αυτό δεν επιτρέπονταν.    

 

Τέλος, απαντώντας στις αναφορές του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη για τη δανειοδότηση των κομμάτων, ο Γιώργος Η. Παπαηλιού είπε :

 

Είναι δυνατόν, να λέγεται, ότι οι υπέρογκες οφειλές εκ δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι απόρροια «εμπορικής-χρηματοδοτικής αστοχίας» !!!

 

Το «πρόσθετο, το παραπάνω» που έγινε μετά τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής είναι, εκτός των άλλων, ότι οι τράπεζες επί τέλους αντέδρασαν, καταγγέλλοντας δανειακές συμβάσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας αγωγές κλπ,  ενώ μέχρι τότε δεν έπρατταν κάτι για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.  

 

Τέλος, τα στελέχη της ΝΔ επαίρονται για το νοικοκύρεμα των οικονομικών του κόμματός τους. Όμως δεν λένε, αν και πότε θα αποπληρώσουν τα δάνειά τους, τα οποία επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό. Ίσως συμμερίζονται την άποψη του αντιπροέδρου τους Άδωνι Γεωργιάδη να διαγραφούν, εν όλω ή εν μέρει, οι οφειλές τους !!!

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.