Πολιτικη

Οδυσσέας: Αδιαφορία της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του Ιδρύματος Βυτίνας

Τι καταγγέλλει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.



Από το 2009 και μέσα σε 5 χρόνια ολοκληρώσαμε όλες τις εργασίες για την επαναλειτουργία του Κρατικού Ιδρύματος Βυτίνας, καθώς και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση για το πρώτο Σεμινάριο Μελισσοκομίας.

Όμως, εδώ και 2 χρόνια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει πλήρη αδιαφορία και εγκατάλειψη για το Ίδρυμα.

Επανήλθα στο θέμα με ερώτησή μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Ευάγγελο Αποστόλου. Στην ερώτησή μου αναφέρω αναλυτικά τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μου για την επαναλειτουργία και την αξιοποίηση του Κρατικού Ιδρύματος Βυτίνας:

Κύριε Υπουργέ,

Το Κρατικό Ίδρυμα της Βυτίνας αναβίωσε ύστερα από 25 χρόνια αδράνειας και πλήρους εγκατάλειψης, με πολλές προσπάθειες και παρεμβάσεις μου, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Το 2009 επισκεφθήκαμε μαζί με τον τότε Υπουργό κ.Αθ.Τσαυτάρη το Ίδρυμα, και διαπιστώσαμε πως δεν υπήρχε καν σύνδεση με τη ΔΕΗ για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες, τον Οκτώβριο του 2013, έγιναν τα εγκαίνια του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας, παρουσία του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Παπούλια, και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μας παρουσίασε τη μελέτη και το σχέδιο επαναδραστηριοποίησης και αξιοποίησής του.

Τον επόμενο μήνα αποφασίστηκε η διάθεση πίστωσης 316.000 ευρώ εκ των εσόδων του «Κληροδοτήματος Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη» για την επαναδραστηριοποίηση του κρατικού κτήματος Βυτίνας ως «Πρότυπου Τριανταφυλλίδειου σταθμού ορεινής οικονομίας», που θα περιελάμβανε πρότυπο αμπελώνα σαράντα στρεμμάτων με παραδοσιακές οινοποιήσιμες ποικιλίες, φυτώριο παραγωγής υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και φυτώριο δασικών φυτών.

Ένα χρόνο μετά, το Δεκέμβριο του 2014, εν μέσω κρίσης, πετύχαμε την αναβίωση της Γεωργικής Σχολής Βυτίνας και τη δημιουργία του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης, διά της έγκρισής μου ως Υφυπουργού Ανάπτυξης χρηματοδότησης ύψους 50.000 ευρώ για το πρώτο Σεμινάριο Μελισσοκομίας με θέμα:

"Η εφαρμογή παραδοσιακών και σύγχρονων γεωργικών πρακτικών σε μια πολυλειτουργική ύπαιθρο".

Το σεμινάριο αφορούσε τους κλάδους Μελισσοκομίας, Αρωματικών φυτών, Εναλλακτικές Καλλιέργειες, Εμπορίας - Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων και Αγροτικές Επιδοτήσεις, και δυναμική έως 100 συμμετέχοντες. Στις 9/11/2014 μάλιστα, είχα την τιμή να εγκαινιάσω ο ίδιος το Εκθετήριο Μελισσοκομίας του Κέντρου.

Τελικός στόχος είναι το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας, μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, να καταστεί οικονομικά αυτάρκες, αλλά και μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή.

Με την υπ’αριθμ.πρωτ. 3302/18-02-2016 ερώτησή μου, είχα ζητήσει ενημέρωση για την πρόοδο των Προγραμμάτων του Κρατικού Ιδρύματος Βυτίνας.

Με την υπ’αριθμ.πρωτ. 364/17-03-2016 απάντησή σας, με ενημερώσατε για τη χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου σε έκταση 40 στρεμμάτων και τη σχετική οικονομική ενίσχυση για τη φύτευση και υποστύλωση ύψους 26.800 ευρώ από το Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου Π.Ε. Αρκαδίας, περιόδου 2014 - 2015.

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποια η πρόοδος του προγράμματος φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου;
Υπάρχει σχεδιασμός και υλοποίηση και άλλων δράσεων στο πλαίσιο των στόχων του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας και της Γεωργικής Σχολής;

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.