Πολιτικη

Παπαηλιού: Το ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον επιτάσσει εθνική ενότητα

"Η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε την αφετηρία για την αποσύνθεση και τη σταδιακή διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας."   

 

Κατά τον εορτασμό (19.3.2017) για την έναρξη της Επανάστασης στο Μπέτσι,  ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, απηύθυνε χαιρετσιμό, λέγοντας  μεταξύ των άλλων : 

                                                                         

Εκδηλώσεις, όπως αυτές στο Παλούμπα και στο Μπέτσι, φωτίζουν την ιστορική συμβολή γεγονότων του Αγώνα του Γένους για Εθνική Παλιγγενεσία, αλλά και αναδεικνύουν την ιστορική πορεία και προσφορά  των αγωνιστών της Ελευθερίας (εν προκειμένω των Πλαπουταίων), κρατούν ζωντανή τη μνήμη τους και ενισχύουν το εθνικό φρόνημα και τη συλλογική αυτογνωσία όλων μας.

 

Τότε, ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν δυσμενής για τους Έλληνες επαναστάτες. Η Ιερά Συμμαχία διαφέντευε την Ευρώπη. Η οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ισχυρή μεν, αλλά και ο «μεγάλος ασθενής». Η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη τη διέσωζε.

 

Η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε την αφετηρία για την αποσύνθεση και τη  σταδιακή διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.   

 

Σήμερα, η Τουρκία ακολουθεί, μέσω απειλών, εκβιασμών ακόμη και στρατιωτικών επεμβάσεων, επιθετική πολιτική έναντι της χώρας μας αλλά και άλλων χωρών, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, και όχι μόνον. 

 

Παρά τα φαινόμενα, η Τουρκία παραμένει ο «μεγάλος ασθενής». Όμως οι διεθνείς συνθήκες και ο συσχετισμός δυνάμεων  την καθιστούν σημαντικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, παρότι δεν παύει να είναι ο «νευρικός» ταραξίας ακόμη και για λογαριασμό τρίτων.     

 

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο εορτασμός της έναρξης της Επανάστασης στην Ηραία αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της Ιστορίας. Ταυτόχρονα,  το ασταθές και ανήσυχο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον επιτάσσουν να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και να ενισχύσουμε την εθνική ενότητα, διατηρώντας την εθνική ταυτότητα.        

 

Ιδίως σήμερα, την εποχή της «παγκοσμιοποίησης», κατά την οποία τίθεται εκποδών η  ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, αφού θεωρείται ξεπερασμένη, μη αποδοτική και εμπόδιο για τους ισχυρούς που επιχειρούν να ελέγξουν τους λαούς, οικονομικά, πολιτικά, πολιτιστικά, απεργαζόμενοι την παγκόσμια ισοπέδωση.

              

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.