Πολιτικη

ΝΔ: Παραμένει οικονομικό σκάνδαλο η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Τη θέση τους μετά τη διυπουργική επιτροπή για τα απορρίμματα γνωστοποίησαν οι 10 βουλευτές της ΝΔ που κατέθεσαν την επίκαιρη ερώτηση.



Σε πρόσφατη κοινή συνέντευξη τύπου των Δημάρχων Τρίπολης, Κορίνθου, Σπάρτης, Άργους και Άστρους, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Πνευματικός, χαρακτήρισε τη σύμβαση της κυοφορούμενης ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως οικονομικό σκάνδαλο.

Αναφέρθηκε όπως και όλοι οι Δήμαρχοι, αλλά και όλοι οι Βουλευτές της ΝΔ που προέρχονται από τους νομούς της Πελοποννήσου, κυρίως στην ασυναγώνιστα σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, υψηλή τιμή της προτεινόμενης διαχείρισης. 

120€/ τόνο αντί για 40 – 50€/ τόνο που ήδη έχει συμβασιοποιηθεί σε άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Η παρέμβαση της ΝΔ με την επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, έδειξε να κινητοποιεί τους υποψήφιους εταίρους, και έτσι το Σάββατο 8/4, συνεκλήθη Διυπουργική με σκοπό να πραγματοποιηθούν μικρές αλλαγές και να προχωρήσει η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ για την οποία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «διερρήγνυαν τα ιμάτια τους» ότι δε θα πραγματοποιηθεί.

Κόντρα στις αντιδράσεις αυτές αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση,  ΣΥΡΙΖΑ και Τατούλης αποφάσισαν να προχωρήσουν.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τους όρους που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση στα παρακάτω σημεία:

α) μείωση του χρόνου διάρκειας της σύμβασης από 27 σε 21 χρόνια.
β) μείωση της εγγυημένης ποσότητας που θα αποδίδεται στην κεντρική διαχείριση από 150.000 χιλιάδες τόνους σε 100.000 χιλιάδες τόνους.
γ) κατασκευή επτά σταθμών μεταφόρτωσης αντί για δύο.
δ) ανταποδοτική παροχή ρεύματος σε κατοίκους της περιοχής, το οποίο θα προέρχεται από δωρεά της κατασκευάστριας εταιρείας μετά από την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

"Κατόπιν όλων αυτών γίνεται σαφές ότι θα υπάρχει σημαντική μείωση στα ανταποδοτικά τέλη που θα επιβαρύνουν τους πολίτες, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη μείωση του κόστους μεταφοράς και τη δυνατότητα διαχείρισης και αξιοποίησης μεγαλύτερης ποσότητας απορριμμάτων από τους Δήμους", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

"Τέλος στην τραγωδία των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο. Η κυβέρνηση υπογράφει το ΣΔΙΤ μέσα στον Απρίλη", δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης σε δελτίο τύπου, ξεχνώντας ότι αυτή τη διαπραγμάτευση που οδήγησε στους νέους όρους του κ. Φλαμπουράρη την είχε σθεναρά πολεμήσει και μάλιστα την είχε χαρακτηρίσει "βλασφημία".
 
Όμως, οι δηλώσεις δεν είναι το θέμα. Το θέμα είναι αν η προωθούμενη πλέον ΣΔΙΤ έχει διορθωθεί και αν έχει αλλάξει ο χαρακτήρας του οικονομικού σκανδάλου που προαναφέρθηκε. Αυτό δεν έχει συμβεί, για τους παρακάτω λόγους:

• Οι τιμές εισόδου των απορριμμάτων στις μονάδες, παραμένουν οι ίδιες. (80,5€/tn για ποσότητες 0-150.000tn ανά έτος και 30,5€/tn για ποσότητες άνω των 150.000tn. Άρα, δεν αποτελεί στοιχείο βελτίωσης των όρων.   

• Η μείωση του χρόνου διάρκειας της σύμβασης, είναι ψευδεπίγραφη, αφού συνδέεται με διαδικασία επανελέγχου της σύμβασης στα 21 έτη και όχι με υποχρεωτική λήξη της. Άρα, και αυτό δεν αποτελεί στοιχείο βελτίωσης των όρων.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.