Πολιτικη

Το μήνυμα του Παπαηλιού για τη ΔΕΗ

"Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η ενέργεια, ως δημόσιο-κοινωνικό αγαθό, θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους για λόγους δημοσίου συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας."

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβη σε ανατροπή των αποφάσεων της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  για τη «μικρή» ΔΕΗ, μέσω της εκχώρησης  λιγνιτικών αλλά και υδροηλεκτρικών μονάδων, και την παραχώρηση του 66 % του ΑΔΜΗΕ 

 

Το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης φαίνεται να είναι ισορροπημένο, αν ληφθούν υπόψη ο συσχετισμός δυνάμεων, οι ασκηθείσες πιέσεις και εκβιασμοί αλλά και όσα είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις

 

Το συλαλλητήριο αποτελεί έκφραση της θέλησης τόσο των εργαζομένων της ΔΕΗ όσο και των πολιτών της Μεγαλόπολης, να στηρίξουν το δημόσιο χαρακτήρα του ενεργειακού τομέα και της ΔΕΗ

 

Στο μήνυμα που απέστειλε ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού  προς τους συνδιοργανωτές του  συλαλλητηρίου που πραγματοποιήθηκε χθές, 4 Μαϊου, στη Μεγαλόπολη, ανέφερε  τα εξής :    

 

«Το συλαλλητήριο πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της χώρας, που αγωνίζεται να απεμπλακεί από την επιτροπεία και τις μνημονιακές πολιτικές που μας επέβαλαν οι ξένοι δανειστές και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.   

 

Πραγματοποιείται και σε μία κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του ενεργειακού τομέα, της ΔΕΗ και του δήμου Μεγαλόπολης που φιλοξενεί μονάδες της ΔΕΗ. 

 

Χωρίς αμφιβολία, οι αποφάσεις που ελήφθησαν, λαμβάνονται και θα ληφθούν, θα επηρεάσουν την πορεία της ΔΕΗ αλλά και της χώρας.

 

Ο ενεργειακός τομέας είναι στρατηγικής σημασίας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η ενέργεια, ως δημόσιο-κοινωνικό αγαθό, θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους για λόγους δημοσίου συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας. Αυτή η δέσμευση προβλέπεται να περιβληθεί και συνταγματική προστασία στη σχεδιαζόμενη συνταγματική αναθεώρηση. 

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δώσει δείγμα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση, με την ανατροπή των αποφάσεων της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  για τη «μικρή» ΔΕΗ, μέσω της εκχώρησης λιγνιτικών αλλά και υδροηλεκτρικών μονάδων, και την παραχώρηση του 66 % του ΑΔΜΗΕ. 

 

Είναι προφανές, ότι η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης για την ολοκήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εκινήθη σε εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον. Το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης φαίνεται να είναι ισορροπημένο, αν ληφθούν υπόψη ο συσχετισμός δυνάμεων, οι ασκηθείσες πιέσεις και εκβιασμοί αλλά και όσα είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

 

Κυρίως δε αν, πέραν της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η οποία αποτελεί ευρωπαϊκή πολιτική που δεσμεύει και  τη χώρα μας, ληφθούν υπόψη οι ενεργειακοί «παίκτες» ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά και τα γνωστά εγχώρια, οικονομικά και πολιτικά, συμφέροντα, που «καθρεφτίζονται» στις απαιτήσεις των ξένων δανειστών. 

 

Το συλαλλητήριο που διοργανώνετε, αποτελεί έκφραση της θέλησης τόσο των εργαζομένων της ΔΕΗ όσο και των πολιτών της Μεγαλόπολης, να στηρίξουν το δημόσιο χαρακτήρα του ενεργειακού τομέα και της ΔΕΗ, ώστε ο κοινός αγώνας μας να ευοδωθεί».  

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.