Πολιτικη

"Μην τολμήσει κανείς να πει πως δεν ήξερε τι υπέγραφε!" (photos)

Αυτό δήλωσε, εμφατικά, ο Δήμαρχος Κορίνθου, Αλέκος Πνευματικός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου Φορέων και Συλλογικοτήτων της Πελοποννήσου που αντιτίθενται στη ΣΔΙΤ.

Η συνέντευξη, που έλαβε χώρα στις 9 Ιουνίου στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, ήταν, ουσιαστικά, η απάντηση στην ολοένα και πιο "εκκωφαντική" φημολογία περί άμεσης υπογραφής της συμβάσεως μεταξύ Κυβέρνησης, Περιφέρειας, ΦΟΔΣΑ και της εταιρείας ΤΕΡΝΑ αλλά και σε πρόσφατη απάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Παπαδημητρίου περί κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο σε επερώτηση του Βουλευτή Αρκαδίας, κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

 

Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, εκπρόσωποι φορέων από ολόκληρη την Περιφέρεια, διατράνωσαν, γι' άλλη μια φορά, την πεποίθησή τους περί "παράνομης" συμβάσεως που θα βασιστεί σε έναν "θολωμένο" Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης.

Επιπρόσθετα, δήλωσαν προς κάθε κατεύθυνση πως θα κινηθούν νομικά, με όποιο μέσο τους παρέχει ο νόμος, προκειμένου να "καταπέσει" η σύμβαση δικαστικώς.

 

Οπωσδήποτε, πέρα από το πρακτικό μέρος του ζητήματος και το ποια θα έπρεπε να είναι η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου-όπου, η έμφαση δίνεται στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, όπως την περιέγραψαν με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο οι κ. Γιόκαρης και Αργυρόπουλος, που έχουν κάνει αντίστοιχες κινήσεις δημιουργίας τέτοιων επιχειρήσεων από δημότες σε Αρκαδία και Λακωνία-, έμφαση δόθηκε και στην πολιτική διάσταση του προβλήματος.

 

Ο τόνος αυτός δόθηκε με τις τοποθετήσεις των μελών του ΦΟΔΣΑ-οι οποίοι και προσκλήθηκαν από τους διοργανωτές να συμμετάσχουν στη συνέντευξη-, δηλαδή των κ. Πνευματικού, Δημάρχου Κορινθίων, Βαλιώτη, Δημάρχου Σπαρτιατών αλλά και του κ. Σκαντζού, πρώην Δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας.

 

Οι μεν κ. Πνευματικός και Βαλιώτης δήλωσαν πως εμμένουν στις εκπεφρασμένες θέσεις τους περί διαχείρισης-αντίθετα με πολλά στελέχη του Σύριζα, όπως είπε ο Δήμαρχος Κορίνθου-, ενώ ανακοίνωσαν πως οποιαδήποτε σύμβαση σαν αυτή που προωθείται κι αν υπογραφεί, θα καταπέσει δικαστικά. Μάλιστα, ο κ. Πνευματικός είπε πως τότε θα υπάρξει και θέμα αποζημιώσεων προς την εταιρεία προφανώς, αποζημιώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες. Ο Δήμαρχος Κορίνθου περιέγραψε τον στόχο αυτό, την καταβολή αποζημιώσεων δηλαδή, ως τον ρεαλιστικό στόχο "κάποιων" που, όπως είπε, γνωρίζουν πολύ καλά πως η σύμβαση που προωθείται δεν είναι σύννομη και Δεν συνάδει με το νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα (Βαλιώτης).

Από την πλευρά του, ο κ. Σκαντζός χαρακτήρισε "Λαγό του Τατούλη" τον κ. Κωνσταντινόπουλο, αναφερόμενος στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Βουλευτής σχετικά με την απάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για το κόστος της ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, ο κ. Κωνσταντινόπουλος εκφραζόταν θετικά για τη ΣΔΙΤ και καλούσε όλους τους εμπλεκομένους να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, ή αν προτιμάτε με αυτή τη βάση συζήτησης, για το καλό των πολιτών...

Τα ερωτήματα πολλά, εκ μέρους των φορέων, ρητορικής δε φύσεως, αφού κατά τους αντιδρώντες, η υπογραφή της συμβάσεως ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο θα είναι αποτέλεσμα παρανόμων μεθοδεύσεων, εσκεμμένης κωλυσιεργείας εκ μέρους της Περιφέρειας ως προς την εκμετάλλευση των ήδη υφισταμένων υποδομών αλλά και των αποκατεστημένων ΧΑΔΑ και, τελικά, καρπός αθέμιτης διαπλοκής συμφερόντων με σκοπό το οικονομικό κέρδος.

Συμπέρασμα: Σύμφωνα με τους φορείς, τις συλλογικότητες αλλά και κάποιους Δημάρχους, ο "μεγάλος χαμένος" θα είναι ο πολίτης της Πελοποννήσου, προς τον οποίο έκαναν και έκκληση, ουσιαστικά, να ασχοληθεί περισσότερο ενεργά με το ζήτημα, πριν είναι αργά.

 

Για την ιστορία, στη συνέντευξη τύπου πήραν μέρος η κ. Κουτουζή, ο κ. Μπούρκουλας, ο κ. Καλπόπουλος, ο κ. Γιόκαρης, ο κ. Ντάνης, και ο κ. Αργυρόπουλος, ως εκπρόσωποι πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων ενώ συμμετείχαν και τα μέλη του ΦΟΔΣΑ, του φορέα διαχείρισης του α' βαθμού αυτοδιοίκησης, κ. Βαλιώτης, Πνευματικός και Σκαντζός.

 

Να σημειώσουμε πως, όπως δήλωσε ο κ. Πνευματικός, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ (Ένωση Δήμων Πελοποννήσου) και Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, κ. Καμπόσος, δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αλλά συντάσσεται πλήρως με τα λεγόμενα των υπολοίπων.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.