Πολιτικη

Γόντικας: Σημεία και τέρατα για τα νερά του Ανάβαλου

Πολύ καλά σχεδιασμένο και μελετημένο το έγκλημα.

 

Εξαιρεί τα νερά της Λέρνης που είναι φυσικό και καλής ποιότητας νερό και για ύδρευση και το αντικαθιστά με νερό από το εργοστάσιο αφαλάτωσης που θα φτιαχτεί στον Ανάβαλο με ΣΔΙΤ.

Χωρίς καμιά μελέτη για τις επιπτώσεις στον Αργολικό κόλπο, που είναι ένας κλειστός κόλπος, προβλέπονται εργοστάσια αφαλάτωσης και στον Ανάβαλο και στην Κοιλάδα της Ερμιονίδας. Τεράστιες ποσότητες άλμης θα χύνονται στη θάλασσα από τα εργοστάσια αφαλάτωσης, που σίγουρα θα έχουν οδυνηρές συνέπειες στη ζωή στον Αργολικό κόλπο.

Δεν αναφέρεται τίποτα για άρδευση και ύδρευση της Ερμιονίδας από τα νερά του Ανάβαλου, που είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Φαίνεται ότι και στον τομέα της παράδοσης στο κεφάλαιο της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Πελοποννήσου πρωτοπορεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Τατούλης. Αφού ολοκληρώνεται το έγκλημα παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ, με τη στήριξη των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το τελείωμα της βρώμικης δουλειάς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Οικολόγων, επιλογή που θα έχει βαριές συνέπειες στην υγεία και στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων και στο περιβάλλον στην Πελοπόννησο. Αφού ολοκληρώνετε αυτή τη δουλειά, τρέχετε το έγκλημα παράδοσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων που είναι έγκλημα στη νιοστή.

Οι αντιλαϊκές σας επιδιώξεις φάνηκαν με το που αναλάβατε τα ηνία της Πελοποννήσου το 2011, που φέρατε στο ΠεΣυ το μνημόνιο συνεργασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου – ΕΥΔΑΠ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Περιφέρεια. Ένα μνημόνιο που ποτέ δεν δώσατε στα μέλη του ΠεΣυ, που υποκλέψατε την ψήφο του ΠεΣυ για να ικανοποιήσετε τις επιδιώξεις των καπιταλιστών, που νιάζονται να βάλουν στο χέρι τα νερά της Πελοποννήσου. Προχωρήσατε αμέσως μετά στη στημένη μελέτη για το εργοστάσιο αφαλάτωσης των νερών του Ανάβαλου που σήμερα συζητάμε. Επίσης το 2013 διαθέσατε 25.000 ευρώ σε ειδικό Συμβούλιο για την υποβολή φακέλου στην Ειδική Υπηρεσία ΣΔΙΤ, που απ’ ότι φαίνεται είναι για το ιδιωτικό εργοστάσιο αφαλάτωσης των νερών του Ανάβαλου για ύδρευση.

Για να υλοποιηθούν αυτοί οι σχεδιασμοί βρίσκονται και οι «επιστήμονες μελετητές», που πληρώθηκαν αδρά (π/υ 735.000 ευρώ συν ΦΠΑ) και χωρίς να εξετάσουν τα υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά στην ύδρευση και άρδευση στην Αργολίδα και την βελτίωση αυτών που πολλοί φορείς, οι υπηρεσίες και εμείς επανειλημμένα έχουμε επισημάνει και προτείνει. Λένε αυτοί οι επιστήμονες ή εμείς ή το χάος, ή το εργοστάσιο αφαλάτωσης στον Ανάβαλο ή η λειψυδρία και η ερημοποίηση της Αργολίδας. Σαν να μην υπάρχουν τα νερά της Λέρνης και άλλων πηγών και λύσεων, να μην υπάρχουν μέτρα βελτίωσης της ποσότητας και ποιότητας των διαθέσιμων υδάτων. Αυτά τα νερά ας χύνονται στη θάλασσα, αφού θα φτιαχτεί το εργοστάσιο αφαλάτωσης, για να πίνει ο κόσμος βιομηχανοποιημένο νερό. 

Και θέλετε αυτή την άποψη να την δεχτούμε και ως επιστημονική. Εκτός αν τα νερά της Λέρνης δοθούν σε ιδιώτη καπιταλιστικό όμιλο για εμφιάλωση;

Ο ένας ιδιώτης το εργοστάσιο αφαλάτωσης των νερών του Ανάβαλου και ο άλλος ιδιώτης τα νερά της Λέρνης.

Τις αντιλαϊκές στοχεύσεις σας για στοχευμένη ΜΠΕ, που να διευκολύνει την παράδοση των νερών του Ανάβαλου στο μεγάλο κεφάλαιο, με την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης με ΣΔΙΤ, κυνικά αποκαλύπτει το έγγραφο των μελετητών, που προσπαθεί να αντικρούσει τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις της Υπηρεσίας.

Ενδεικτικά αναφέρει:

Σχετικά με το ότι εξετάζονται μόνο δύο ακραίες εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή ή εμείς ή το χάος, ή το εργοστάσιο αφαλάτωσης των νερών του Ανάβαλου ή η ερημοποίηση της Αργολίδας οι μελετητές απαντούν «η εξέταση των εναλλακτικών λύσεων έγινε σύμφωνα με το συμβατικό αντικείμενο της μελέτης».

Σχετικά με την ύδρευση του Δήμου Ερμιονίδας από τα νερά του Ανάβαλου οι μελετητές απαντούν ότι «ούτε στα συμβατικά τεύχη της προκήρυξης της μελέτης, ούτε στη σύμβαση δεν υπάρχει πρόταση εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων» δηλαδή ύδρευσης από τα νερά του Ανάβαλου.

Σχετικά με το ισοζύγιο νερού που προτείνεται να επανεξεταστεί οι μελετητές απαντούν ότι «δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσας περιβαλλοντικής αδειοδότησης» και ας ορίζεται ρητά στο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Υδατικού Διαμερίσματος Αν. Πελοποννήσου ότι «απαιτείται επικαιροποίηση των υφιστάμενων έργων και μελετών των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης, που συνδέονται με τις πηγές του Ανάβαλου, Λέρνης και Κεφαλόβρυσου».

Τέλος σχετικά με την ειδική Τδρογεωλογική Μελέτη προστασίας της πηγής Ανάβαλου οι μελετητές απαντούν ότι «η εκπόνηση μιας τέτοιας μελέτης δεν εντάσσεται στο συμβατικό αντικείμενο της παρούσας σύμβασης».

Εν κατακλείδι οι μελετητές στο λίγων σελίδων απαντητικό τους σημείωμα, στις τεκμηριωμένα επιστημονικά ενστάσεις των επιστημόνων υπαλλήλων και προϊσταμένων των Υπηρεσιών μας, απαντούν ότι «εμείς πληρωθήκαμε να φτιάξουμε μελέτη για εργοστάσιο αφαλάτωσης των νερών του Ανάβαλου και αυτό τεκμηριώνουμε». Κάτι ανάλογο που έκενε και ο μελετητής για τα σκουπίδια. Το 2009 χωροθετούσε εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων της Αργολίδας στα σύνορα Αρκαδίας Αργολίδας και το 2013 ο ίδιος μελετητής με επιστημονικά κριτήρια χωροθετούσε το εργοστάσιο στην Παλιόχουνη στην άλλη άκρη της Αρκαδίας και το ΣΜΑ στην Ν. Κίο. Γιατί απλούστατα έτσι ήθελε η ΤΕΡΝΑ που πλήρωνε τη μελέτη. Να τους χαίρεστε τέτοιους επιστήμονες που μελετούν αλα καρτ και με βάση τις επιθυμίες αυτών που τους πληρώνουν.

 

Απειλούν τους υπαλλήλους

Και επειδή οι αρμόδιοι υπάλληλοι και προϊστάμενοι των Δ/σεων Περιβάλλοντος της Αργολίδας και της Περιφέρειας σεβόμενοι την θέση τους σαν Δημόσιοι Λειτουργοί και σαν επιστήμονες τεκμηριωμένα διαφωνούν και δεν συναινούν, έρχεται και ο κ. Τατούλης στο περασμένο ΠεΣυ ευθέως και άμεσα να ψέξει και να απειλήσει τους ευσυνείδητους υπαλλήλους και προϊσταμένους. Μην τολμήσετε να υλοποιήσετε τις απειλές σας.

Αναθέσατε στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας να εισηγηθεί για περιβαλλοντικά ζητήματα στο ΠεΣυ. Βρώμικο έργο που της έχει ανατεθεί επανειλημμένα όπως με τη διαχείριση των απορριμμάτων, το βιοαέριο στην Τρίπολη, το δρόμο Λίμνη Βουλιαγμένης – Περαχώρα στην Κορινθία κ.α. ρουσφέτια ή συμφέροντα.

 

Τώρα μέτρα για το νερό

Είναι απαράδεκτο μια περιοχή τόσο πλούσια σε νερό οι κάτοικοι της να μην έχουν εξασφαλισμένη επάρκεια φτηνού και ποιοτικού νερού.

Η υπηρεσία διατυπώνει προτάσεις βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης που κατά τη γνώμη μας έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό, εγώ θα προσθέσω μερικές ακόμη που τις θεωρώ και είναι στοιχειώδης.

 

Όπως μέτρα προστασίας της πηγής της Λέρνης.

 

-Να υλοποιηθούν οι μελέτες πολλών χρόνων για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στους Μύλους.

-Να απομακρυνθεί το νεκροταφείο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πηγή.

-Να γίνει περίφραξη και υδρομάστευση της πηγής.

-Να γίνουν τα αναγκαία δίκτυα ώστε μεγάλες γεωργικές εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αργολικού κάμπου που σήμερα αρδεύονται με νερό που αντλείται από τον υδροφόρο ορίζοντα των πηγών Λέρνης και Αμυμώνης, να αρδεύονται από τον Ανάβαλο.

Σοβαρά μέτρα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα με καλή αξιοποίηση προς τούτο των νερών του Κεφαλαρίου.

Καταψηφίζουμε την ΜΠΕ. Καλούμε το λαό της Αργολίδας να πάρει στα δικά του χέρια την υπεράσπιση των υδάτινων πόρων και του Ανάβαλου στην Αργολίδα. Να μην παραδοθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο για κερδοφορία. Να διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.