Πολιτικη

Οδυσσέας: "Οι πολίτες έχουν τον λόγο"

Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον δημοσιογράφο Ν.Θεοδωρόπουλο.

 

Δέκα υποψηφιότητες, δεν είναι πάρα πολλές, κ.Κωνσταντινόπουλε; Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στην κοινωνία ο αριθμός των υποψηφιοτήτων; Είναι πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα;

 

"Ο χώρος της Κεντροαριστεράς μετά από αρκετά χρόνια βρίσκει σιγά – σιγά το δρόμο της ενοποίησης. Οι προοδευτικοί πολίτες το έχουν ανάγκη. Οι πολλές υποψηφιότητες, εφόσον έχουν να καταθέσουν πολιτική πρόταση, είναι καλοδεχούμενες και θα κριθούν από τους πολίτες.

Οι διαδικασίες θα είναι αξιόπιστες και διαφανείς, άρα και σεβαστό το αποτέλεσμα. Η δική μου υποψηφιότητα δεν αποτελεί αμφισβήτηση οποιουδήποτε υποψηφίου, αλλά κατάθεση μίας συγκεκριμένης πρότασης. Το τονίζω πως δεν είναι αμφισβήτηση, γιατί η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους μαζί."

 

Ο Οδ.Κωνσταντινόπουλος, γιατί επέλεξε να κατέβει στη διεκδίκηση της θέσης του Προέδρου της Κεντροαριστεράς; Τι φέρνει η δική σας υποψηφιότητα που δεν έχουν οι άλλες;

 

"Εδώ και έξι χρόνια εργάζομαι με συνέπεια, με ειλικρίνεια, με θέσεις για τη χώρα και την Παράταξή μου. Θέλω να εκφράσω τη γενιά μου χωρίς δεσμά από το παρελθόν.

Σήμερα ανανέωση σημαίνει να απορρίψουμε δεσμά και συμβιβασμούς του παρελθόντος. Έτσι θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, γιατί χωρίς αυτή, δεν μπορούν να γίνουν οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Από το 2015, έθεσα πρώτος το θέμα του ενιαίου φορέα στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα χαίρομαι που οι περισσότεροι συντάσσονται με την άποψη αυτή. Συνάμα όμως, πρώτος σεβάστηκα την παραδοχή ότι ένα κόμμα δεν διαλύεται σε μια Συνεδρίαση της ΚΠΕ, επειδή το απαίτησαν 40 μέλη αυτής.

Πιστεύω ότι μπορώ να αντεπεξέλθω στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, να αντιμετωπίσω τον κ.Τσίπρα και τον κ.Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής αλλά και στην κοινωνία, και να οδηγήσω τις δυο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του "Ποταμιού" σε μία ενιαία λειτουργία μετά από την 12η Νοεμβρίου."

 

Τι θέλετε να προβλέπει η νέα συμφωνία με τους πολίτες; Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ζούμε και τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος. Ο νέος φορέας μπορεί να κλείσει τους πολιτικούς λογαριασμούς του παρελθόντος;  

 

"Επιδιώκουμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και στον επιχειρηματικό κόσμο, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή πλούτου, νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς, αλλά και εργαζόμενους που μπορούν να κάνουν όνειρα και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Θέλουμε όλοι να αισθανθούν μέτοχοι στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια και να εισπράξουν το μέρισμα του αγώνα τους. Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συντάξεις για τους γονείς μας και κοινωνική αλληλεγγύη για αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Η καινοτομία είναι η απάντηση για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, των μικρομεσαίων, των μεγάλων επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα. Ο δικός μου ορισμός για την ανάπτυξη είναι η ευημερία των πολλών.

Οι άνθρωποι που στα δύσκολα έβαλαν πλάτη, που δεν φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος, που δεν αντάλλαξαν τις απόψεις τους με καρέκλες πολιτικού συμφέροντος και έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος, είναι η νέα γενιά ευθύνης που μπορεί να κλείσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν, αποτιμώντας και τιμώντας την ιστορία του ΠΑΣΟΚ με τις πράξεις τους.

Το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, η Διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο οικονομικός εισαγγελέας αποτελούν πολιτικές επιλογές που θεσμοθετήθηκαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ."

 

Κ.Κωνσταντινόπουλε, πώς θα δώσετε ασφάλεια στους πολίτες και μέλλον στη χώρα, όταν η πολιτική με την ευρύτερη έννοια δεν φρόντισε να προστατεύσει τους πολίτες από την καταστροφή. Τι άλλαξε στον πολιτικό κόσμο; Ποια είναι η νέα πολιτική και κυβερνητική συνταγή;

 

"Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν ανήκω στην κατηγορία πολιτικών που υποσχέθηκαν εύκολες λύσεις. Η κοινωνία μας πολλές φορές αντιστάθηκε στις μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στο σχέδιο Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό, επιλέγοντας το πρόσκαιρο κέρδος. Σήμερα, κυρίως η γενιά μας, τα παιδιά όλων αυτών που τότε βγήκαν στους δρόμους, πληρώνουμε το κόστος.

Οι πολίτες έχουν και αυτοί τη δική τους ευθύνη. Αυτοί που ψήφισαν νεοναζί δεν μπορούν σήμερα να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Όμως για όσους εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, για όσους στο δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ» ψήφισαν ΝΔ χωρίς να έχουν ιδεολογική συγγένεια με αυτή, αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν σπίτια τους επιλέγοντας την αποχή, για όλους αυτούς, είμαι εδώ ώστε μαζί να φτιάξουμε τη μεγάλη προοδευτική, πλειοψηφική συμμαχία."

 

Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της ή θα χρειάζεται μια "Μέρκελ" για σιγουριά;  

 

"Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να σταθεί στα πόδια της. Έχουμε ανάγκη να ξαναβρούμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν δυνατότητες στην Ελλάδα, που όμως με επιλογή, απόφαση και προσωπική ευθύνη του κ.Τσίπρα παραμένουν αναξιοποίητες: Η επένδυση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που έχει σταματήσει με κυβερνητική μεθόδευση, αναμένεται να φέρει 14,1 δις ευρώ στα δημόσια ταμεία, 2% αύξηση του ΑΕΠ ετησίως, ένα εκατομμύριο τουρίστες περισσότερους κάθε χρόνο στην Αττική, 75.000 άμεσες νέες θέσεις εργασίας και 10.000 έμμεσες. Αντί να προστρέχει μόνιμα σε ξένη βοήθεια και να υπογράφει μνημόνια, ο κ.Τσίπρας θα μπορούσε να δώσει εντολή να προχωρήσει η επένδυση. Και το Ελληνικό δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Η μεγάλη τουριστική επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, έχει σταματήσει επίσης. Το πολύ μεγάλο έργο ΣΔΙΤ, ύψους 150 εκ.ευρώ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βρίσκει συνεχώς εμπόδια μπροστά του για να μην ξεκινήσει. Το πρόγραμμα “Golden Visa Greece”, έχει αποφέρει οφέλη υποπολλαπλάσια αντίστοιχων προγραμμάτων άλλων χωρών της ΕΕ, ο αρμόδιος Υπουργός υποσχέθηκε να το βελτιώσει, αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καν σχετική σύσκεψη στο Υπουργείο.

Ας σταματήσουμε να ψάχνουμε για «Μεσσίες» εδώ κι εκεί. Αν δεν γίνουν όλα αυτά καμία "Μέρκελ", κανένας «Μακρόν» και κανένας "Πούτιν" δεν θα μας σώσει."

 

Η κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πόσο συνέβαλε στη δημιουργία ίδρυσης του νέου φορέα και της Κεντροαριστεράς;

 

"Δυστυχώς, ο κόσμος δεν μπόρεσε να ακούσει φωνές λογικές για το τι θα έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, δήλωσε παρουσία του κ. Τσακαλώτου (ο οποίος συμφώνησε σιωπηλά) πως εξαιτίας της διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη, χάθηκαν για τον ελληνικό λαό 100 δις ευρώ το 2015, τα οποία μεταφράστηκαν σε επιπλέον μέτρα….

Αν εννοείτε ότι τώρα πια ο κόσμος γνωρίζει στην πράξη και όχι απλώς στη θεωρία τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και ποιες είναι οι πραγματικές συνέπειες του εθνικολαϊκιστικού τους παραληρήματος, τότε όντως να δεχθούμε πως η δική τους καταστροφική διακυβέρνηση έστρεψε ξανά τον κόσμο στην Κεντροαριστερά.

Ποια είναι η πολιτική σας φιλοδοξία μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς σας; Εκτιμάτε ότι θα είστε στο δεύτερο γύρο;

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι πολίτες να ακούσουν τις απόψεις μου. Να αξιολογήσουν κάθε πτυχή του εγχειρήματος. Να επιλέξουν την ενότητα και την προοπτική του χώρου μας.

Οι πολίτες έχουν τον λόγο. Ούτε οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, που πριν λίγο καιρό έπεσαν έξω στην εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ, ούτε οι εταιρίες στοιχημάτων, που το βράδυ του δημοψηφίσματος έχασαν από το "ΟΧΙ".

Καλώ όλους να μην προκαταλάβουν ούτε και να αλλοιώσουν διά της μάχης των εντυπώσεων το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής διαδικασίας."

 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο: http://bankingnews.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/item/327457-kwnstantinopoylos-sto-bankingnews-egw-mporw-na-antimetwpisw-tsipra-kai-mhtsotakh.html

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.