Πολιτικη

Προσωρινή διαχείριση στερεών αποβλήτων Δήμου Γορτυνίας

H Οικονομική Επιτροπή είναι το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει αιτιολογημένα σχετικά με την προσφυγή στην εξαιρετική διαδικασία ανάθεσης καθώς και για την τελική ανάθεση της υπηρεσίας, σε εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση.

 

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 72 παρ. 1 περ. δ΄ του ν. 3852/2010 καθώς και για τον καθορισμό των όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας παρ.1,ε του ιδίου άρθρου.

 

Με την απόφαση Περιφέρειας Πελοποννήσου 156236/30-8-2017 ο Δήμος Γορτυνίας έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

 

Το Δ.Σ. με την υπ΄ αρ. 167/2017 απόφασή του έχει εγκρίνει την διάθεση πίστωσης ποσού 183.000,00 € από επιχορήγηση Υπ. Εσωτερικών, για την "Προσωρινή διαχείριση στερεών αποβλήτων Δήμου Γορτυνίας" και η οποία έχει εγγραφεί στον ισχύοντα προϋπολογισμό Οικονομικού έτους 2017 του Δήμου Γορτυνίας υπό Κ.Α. 20.6277.006 εξόδων.

 

Με την ΑΔΣ. 95/2017 το Δ.Σ. έχει εγκρίνει σχέδιο προσωρινής διαχείρισης των αποβλήτων. Η αγορά ακινήτων με δημοπρασία για την δημιουργία των Τ.Υ.Δ.Α - σταθμών μεταφόρτωσης, που έχει αποφασίσει το Δ.Σ. με την απόφαση του 48/2017 δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα ώστε να προχωρήσει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Γορτυνίας, με μεταφόρτωση.

 

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί μέχρι 14-10-2017 καθώς και οι ισχύουσες συμβάσεις μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων.

 

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την παραπάνω ημερομηνία είναι εξαιρετικά σύντομο και ο κίνδυνος να προκληθούν σοβαρά υγειονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα από την μή περισυλλογή απορριμμάτων εξαιτίας της έλλειψης χώρων συγκέντρωσης και μεταφόρτωσης είναι άμεσος.

 

O Δήμος ευρισκόμενος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να προχωρήσει στην εξαιρετική διαδικασία ανάθεσης σύμβασης, με πρόσκληση σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την υπηρεσία "Προσωρινή διαχείριση στερεών αποβλήτων Δήμου Γορτυνίας", με απόφαση της Ο.Ε. αφού συντρέχουν κατεπείγοντες λόγοι υγειονομικοί και περιβαλλοντικοί.

 

Η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου προχώρησε στην σύνταξη της αριθ. 131/2017 Τεχνικής περιγραφής (μελέτης) για την υπηρεσία "Προσωρινή διαχείριση στερεών αποβλήτων Δήμου Γορτυνίας", συνολικού προϋπολογισμού 182.900,00 €.

 

Η Οικονομική Επιτροπή κλήθηκε να αποφασίσει σχετικά με τη διάθεση της πίστωσης από τον Κ.Α. 20.6277.006, και τον καθορισμό της διαδικασίας ανάθεσης της υπηρεσίας: "Προσωρινή διαχείριση στερεών αποβλήτων Δήμου Γορτυνίας".

 

Ο κ. Κούλης είπε: "Εγώ καταψηφίζω και την Τεχνική Περιγραφή και τη διαδικασία διότι πρώτον δεν προσδιορίζονται οι χώροι στους οποίους θα γίνεται η συγκέντρωση, δεν προσδιορίζεται ο αποδέκτης των απορριμμάτων και τρίτον δεν γίνεται αναλυτική περιγραφή του έργου και στο σκέλος του εξοπλισμού, τι είδους εξοπλισμό θα ενοικιάσει ο Δήμος και ποιες υπηρεσίες θα προσφέρει αναλυτικά ο ανάδοχος του έργου".

 

Ο κ. Αποστολόπουλος είπε : "Ναι με την επισήμανση να συμπεριληφθεί η λέξη μεταφορά και οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση θα υπάρξει μέχρι τον τελικό αποδέκτη"

 

Ο κ. Αναγνωστόπουλος συμφωνεί με την άποψη του κ. Αποστολόπουλου.

 

Ο κ. Δήμαρχος είπε: "Εξ’ ορισμού οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης ή Πράσινα Σημεία χρησιμοποιούνται για τη συγκέντρωση των αποβλήτων που έχει μαζέψει ο Δήμος με την αποκομιδή και μεταφορτώνονται σε μεγαλύτερους κάδους ώστε να μεταφερθούν σε αδειοδοτημένο κέντρο - μονάδα επεξεργασίας. Η εν λόγω υπηρεσία περιλαμβάνει όλες αυτές τις ενέργειες".

 

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 8 έναντι 1 του κ. Κούλη) και:

 

1. Εγκρίνει τη δαπάνη και διαθέτει πίστωση 182.900,00 € σε βάρος του Κ.Α. 20.6277.006 του προϋπολογισμού του Δήμου για το οικ. έτος 2017.

 

2. Εγκρίνει τη διενέργεια διαδικασίας με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής. για την υπηρεσία: "Προσωρινή διαχείριση στερεών αποβλήτων Δήμου Γορτυνίας", προϋπολογισμού 182.900,00€.

 

3. Ορίζει Επιτροπή αποτελούμενη από τους παρακάτω υπαλλήλους για τη διενέργεια και αξιολόγηση των προσφορών της εν λόγω διαδικασίας:

 

Τακτικά Μέλη:

 

α) Δημήτριος Κοντός, ως Πρόεδρος της Επιτροπής

 

β) Γεώργιος Τσίτουρας

 

γ) Βασιλική Λιατσοπούλου

 

Αναπληρωματικά Μέλη:

 

α) Δημήτριος Κουτσιάδης

 

β) Ιωάννης Κούβελος

 

γ) Ελένη Νικήτα

 

4. Εγκρίνει την αριθ. 131/2017 Τεχνικής περιγραφής (μελέτης) για την υπηρεσία «Προσωρινή διαχείριση στερεών αποβλήτων Δήμου Γορτυνίας», συνολικού προϋπολογισμού 182.900,00 €.

 

5. Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο για την κατάρτιση της πρόσκλησης σε διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής, της υπηρεσίας: "Προσωρινή διαχείριση στερεών αποβλήτων Δήμου Γορτυνίας".

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.