Πολιτικη

Εκλογες Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Ν. Πελοποννησου

Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια ιδρύθηκε το 2011 μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η βαθιά καπιταλιστική κρίση..Σε λιγότερο από μια 6ετια, οι εργαζόμενοι είδαν να χάνονται κατακτήσεις δεκαετιών.

 

Είδαν τους μισθούς, τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα να καταβαραθρώνονται.

Η μόνιμη εργασία έφτασε να αποτελεί την εξαίρεση. Σήμερα πλέον, τα δίμηνα, τα 8μηνα η ανεργία, η μερική απασχόληση και η απληρωσιά αποτελούν τον κανόνα. Σ αυτές τις συνθήκες το σωματείο δημιουργήθηκε με κύριο σκοπό του να συνενώσει όλους τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην ενέργεια, ανεξάρτητα από την επιχείρηση ή το χώρο δουλειάς που εργάζονται.

Στα 6 χρόνια λειτουργίας του και με όλες τις αδυναμίες μας έχει να επιδείξει μια πλούσια δράση όσον αφορά την επίλυση απλήρωτης εργασίας σε εργολάβους, την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, των συνθηκών υγιεινής & ασφάλειας, την ενεργή συμμετοχή του σε όλους τους εργατικούς αγώνες τα τελευταία χρόνια και την ανάδειξη πρόσφατα ενός πολύ μεγάλου ζητήματος σε σχέση με τις συμβάσεις των 8μηνιτών ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ.

Σήμερα οι εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας είναι ραγδαίες. Η συγκυβέρνηση συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, κατ εντολή της ‘’Αγίας ΕΕ’’, προχωρά στο τελικό στάδιο της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας πουλώντας το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης. Το αύριο των εργαζομένων είναι αβέβαιο (ραγδαίες περαιτέρω μειώσεις; υποχρεωτικές μεταθέσεις; απολύσεις;) και το αύριο για την Μεγαλόπολη, την ευρύτερη περιοχή και συνολικά την κοινωνία μετά την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης σίγουρα δεν θα είναι ευοίωνο όπως έχουν δείξει τα παραδείγματα και σε άλλες χώρες όπου το ρεύμα έχει γίνει πανάκριβο εμπόρευμα (κάτι σαν το iphone 8).

Η κυβέρνηση αυτή όπως και οι προηγούμενες αντί να προασπίσουν το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας το μετατρέπουν σε εμπόρευμα (για να μπορούν οι καπιταλιστές να έχουν κέρδη και από το ρεύμα) και συν τοις άλλης επιδοτούν με πακτωλό χρημάτων (δικών μας φόρων δλδ) ανεμογεννητριάδες, τεράστια Φ/Β ’’πάρκα’’, δίκτυα μεταφοράς, κ.α. 

Αυτή είναι συνάδελφοι η πραγματικότητα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής. Φιλολαϊκή λύση μέσα στα πλαίσια της απελευθέρωσης δεν μπορεί να υπάρξει. Έχουμε εμπειρία: η πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΗ σε ιδιώτες, η τριχοτόμηση της ΔΕΗ, τα ΝΟΜΕ, η παράδοση των ΑΠΕ στους ιδιώτες, που στήριξε και ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, ποιον ωφέλησαν και ποιόν έβλαψαν; Οι εργαζόμενοι είδαν όλα τους τα δικαιώματα να χτυπιόνται, ακόμα και το ασφαλιστικό τους ενώ το ρεύμα έγινε πανάκριβο και εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες ζουν στο σκοτάδι γιατί δεν μπορούν να το πληρώσουν. 

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν πρέπει να ξεχνούν τα παραμύθια και τις δήθεν εγγυήσεις που έδινε ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός, για να τους αποτρέπουν από αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην απελευθέρωση, καθησυχάζοντας και υπνωτίζοντας τους εργαζόμενους ότι μη φοβάστε, δεν μας αγγίζουν εμάς τα μέτρα, η ΔΕΗ είναι κράτος, δεν την κουνάει τίποτα και να αναφέρουμε και το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα που ακουγόταν όταν επέκειτο η πώληση του ασφαλιστικού της ΔΕΗ το 1999 που έλεγαν στους εργαζόμενους ότι ’’αν αρρωσταίνουμε θα έρχονται με ελικόπτερα να μας παίρνουν για να μας πηγαίνουν στα νοσοκομεία!!!!’’ παρόλο που γνώριζαν εξ αρχής ότι το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα: η πώληση των ΑΗΣ και των ορυχείων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.

Οι συγκεκριμένοι ’’κύριοι’’ λοιπόν είναι αυτοί που δεν έγραψαν το σωματείο μας τον Απρίλιο στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας με έωλες δικαιολογίες παραβαίνοντας το καταστατικό και το λόγο για τον οποίο οι εργαζόμενοι τους εξέλεξαν για να τους αντιπροσωπεύσουν στο ΕΚΑ (τα οποιαδήποτε αποδεικτικά και το ποιοι ψήφισαν ενάντια στην εγγραφή του σωματείου, βρίσκονται στη διάθεση του σωματείου για κάθε ενδιαφερόμενο).

Και γιατί δεν ήθελαν την εγγραφή του σωματείου θα αναρωτηθεί ο καθένας… Μα γιατί σαν κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός είναι απέναντι σε κάθε σοβαρή διεκδίκηση που δεν βγαίνει μέσα από τα γραφεία των συναντήσεων τους με την διοίκηση στη λογική του μικρότερου κακού για την επιχείρηση και του τι να κάνουμε αφού δεν γίνετε αλλιώς κ.ο.κ. Με λίγα λόγια έχουν χάσει κάθε έννοια του συνδικαλιστή και του εργαζόμενου και συμπεριφέρονται σαν να είναι μέτοχοι της ΔΕΗ!!!! ( χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Καραλευθερη στον ALPHA).

Οι συγκεκριμένοι κύριοι το τελευταίο διάστημα και μετά την κινητικότητα του σωματείου μας για τα θέματα των 8μηνιτών έδειξαν όψιμο ενδιαφέρον για τους 8μηνίτες…Μην τσιμπάτε συνάδελφοι όταν έπρεπε να μιλήσουν κάναν τουμπεκι !!! Πριν τρεις εβδομάδες η ΓΕΝΟΠ κάλεσε σε σύσκεψη όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΓΕΝΟΠ για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2018, όταν τέθηκε λοιπόν από την παράταξη της Αγωνιστικής Συνεργασίας στη νεα ΣΣΕ να συμπεριλαμβάνονται και οι συνάδελφοι 8μηνίτες δεν έβγαλαν άχνα !!!! Κανείς τους από τα σωματεία της Μεγαλόπολης δεν είπε ναι να τους συμπεριλάβουμε!!!

Και εδώ τίθεται το ηθικό ζήτημα της υπόθεσης… Ποιοι είναι οι 8μηνίτες και οι εργολαβικοί; Δεν είναι οι περισσότεροι παιδιά, ανίψια, παιδιά φίλων των μονίμων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ. Εσύ λοιπόν πατέρα, θείε, αυτών τον παιδιών έχεις εξουσιοδοτήσει αυτούς τους συνδικαλιστές να μην υπογράφουν ΣΣΕ για τα παιδιά σου και να απαγορεύουν την ένταξη του μοναδικού σωματείου από το όποιο μπορούν να εκλέξουν και να εκλεγούν στο ΕΚΑ; ΝΑΙ αυτό έκανες… Γι αυτό σε καλούμε να τους αψηφίσεις, να τους διαγράψεις και να ενταχθείς και εσύ στο σωματείο μας μαζί με το παιδί σου να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο για εργασία με δικαιώματα για ψήφιση νέας ΣΣΕ για όλους!!

Στο ζήτημα του υπομνήματος που έχει στείλει το σωματείο στη ΔΕΗ και που ακόμα δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση (τυχαίο;;;) θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους συμβασιούχους ότι το ΔΣ του σωματείο μετά από εξουσιοδότηση που του έδωσε η γενική συνέλευση διερεύνησε τη νομική εγκυρότητα των αιτημάτων και διαβεβαιώθηκε ότι όντως υπάρχει ζήτημα αναδρομικής πληρωμής των αιτημάτων μας πράγμα που σημαίνει ότι και νομικά θα διεκδικήσουμε τα αιτήματα μας. Φυσικά δεν θα σταθούμε μόνο στη νομική οδό αλλά θα διεκδικήσουμε και θα υποστηρίξουμε τα αιτήματα μας αγωνιστικά και με κάθε μέσο μαζί και με τους συναδέλφους μας από τα λιγνιτωρυχεία της Δυτικής Μακεδονίας έτσι ώστε να κερδίσουμε το γρηγορότερο το σύνολο των αιτημάτων μας.

Τέλος θα θέλαμε να αναφερθούμε σε μια αδικία που θα κάνουμε κάθε τι δυνατόν στο να εξαλείφει. Αναφερόμαστε στην ομηρεία των εργαζομένων συμβασιούχων που είναι άνω των 35 ετών και οι οποίοι αποκλείονται από τους διαγωνισμούς του μονίμου προσωπικού λόγο ορίου ηλικίας μια κατάφορη αδικία καθώς στο χώρο υπάρχουν συνάδελφοι οι όποιοι έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή αναμέσα στα 8μηνα και την ανεργια! Δεν μπορεί η ΔΕΗ να τους χρειάζεται μια ζωή και ξαφνικά να τους πεταει απέξω όταν πρόκειται για τη μονιμοποίηση τους.

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ – ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΕ

ΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στα χειρότερα που έρχονται οι εργαζόμενοι μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα τους, να πιστέψουν στη δύναμή τους για να έχουν αποτελέσματα.

Το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης δεν έχει ανάγκη από δεκάδες σωματεία – σφραγίδες και παραμάγαζα, αλλά από ένα σωματείο που να καλύπτει το σύνολο των εργαζόμενων, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας. Ένα σωματείο που να προωθεί αγωνιστικά τα συμφέροντα των εργαζομένων μέσα από πλαίσιο αιτημάτων που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων που δεν γίνεται να συμπίπτουν με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Η δράση του σωματείου διαμορφώνεται από τις συλλογικές διαδικασίες των μελών του.

Για να κερδηθούν πίσω αξιοπρεπείς μισθοί, συλλογικές συμβάσεις, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, το δικαίωμα σε ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες υγείας και παιδείας, θα απαιτηθεί η ραγδαία αύξηση συμμετοχής στα συνδικάτα. Θα απαιτηθούν νέοι και μεγάλοι αγώνες που θα φτάνουν πέρα από στενά συντεχνιακά αιτήματα. Και κυρίως θα απαιτηθεί ρήξη με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, σωστός προσανατολισμός, σε ταξική βάση.

Το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, συσπειρωμένο μαζί με το μαχητικότερο τμήμα των ελληνικών συνδικάτων γύρω από το Π.Α.ΜΕ., θα δώσει τον αγώνα σε αυτή η την κατεύθυνση.

Μέσα στις σημερινές συνθήκες υποχώρησης, θα βάλει τις απαραίτητες βάσεις ώστε στη φάση ανόδου του κινήματος, που αναπόφευκτα θα έρθει το επόμενο διάστημα, να βρισκόμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση.

Οι εργαζόμενοι της χώρας είναι οι παραγωγοί όλου του πλούτου της κοινωνίας. Έχουν κάθε δικαίωμα να απολαμβάνουν μια ζωή αντίστοιχη αυτού του πλούτου και των δυνατοτήτων της σύγχρονης εποχής. Όμως το σύστημα εξουσίας στα χέρια των καπιταλιστών όχι μόνο δεν έχει να προσφέρει πλέον καμία λύση και προοπτική, αντίθετα σε μια εποχή απίστευτων τεχνολογικών δυνατοτήτων, η ζωή η δικιά μας και των παιδιών μας έχει γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω.

Έχουμε την ευθύνη να αντισταθούμε σε αυτή την κατάσταση και να θέσουμε τις βάσεις για την  αντεπίθεση. Το πρώτο απαραίτητο βήμα είναι η μαζικοποίηση και ανασύνταξη των συνδικάτων. Με αισιοδοξία, υπομονή και προοπτική. Με αγώνες για το άμεσο, το καθημερινό, αλλά και στραμμένο πάντα το βλέμμα μας προς το μέλλον. Και μέλλον για εμάς τους εργαζόμενους δεν μπορεί να είναι ούτε η ανεργία, ούτε η απληρωσιά, ούτε βέβαια το μέρισμα των επιχειρηματιών και ο τόκος. Μέλλον είναι να πάρουμε τα ηνία της εξουσίας και της οικονομίας από τα χέρια τους.

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ – ΣΤΗΡΙΞΕ

ΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΑΗΣ Α 

6:30 – 16:00

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ 

12:00 – 20:00

 

ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μαράκας Αθανάσιος 6974 665 644

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κουλουράς Χρήστος 6946 258 138

ΤΑΜΙΑΣ Μπουρσιάνης Γιάννης 6974 645 265

ΑΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Βεργέτης Ηλίας 6944 428 370

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.