Πολιτικη

Δ. Τρίπολης: 2.500.000 € για την αποκατάσταση του Πνευματικού Κέντρου

Έργα ύψους 2.500.000 ευρώ για την αποκατάσταση του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης προτίθεται να προτείνει ο Δήμος Τρίπολης, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού, συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος.

 

Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή της πρότασης στην πρόσκληση Α/Α ΟΠΣ 2419(ΕΚΔΟΣΗ 2) και αρ πρωτ. 7226/1052/Α3/29-12-2017 «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» με κωδικό 083 του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020, με τον τίτλο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» και προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ. 

Επίσης, εξουσιοδότησε το Δήμαρχο Τρίπολης, Δημήτρη Παυλή, για τις περαιτέρω ενέργειες. 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 

O Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κακλαμάνος Αναστάσιος έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο κ. Παυλή Δημήτριο ο οποίος έθεσε υπόψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου την ακόλουθη εισήγηση της Δ/νσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης και Πληροφορικής. 

Μεταξύ άλλων, η εισήγηση έλαβε υπόψην της το γεγονός ότι το Αποστολοπούλειο Πνευματικό κέντρο, αν και ο μοναδικός χώρος συνάθροισης κοινού μεγάλης επιφανείας στην Τρίπολη, δεν χρησιμοποιείται πλήρως και στην δυναμική που θα μπορούσε λόγω αχρηστίας και ελλείψεων σε πολλούς από τους χώρους του και ούτε διαθέτει τις απαραίτητες διευκολύνσεις πρόσβαση σε ΑΜΕΑ στους δυο ορόφους του και το γεγονός ότι ο προτεινόμενος επανασχεδιασμός του εσωτερικού χώρου του κτηρίου είναι με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται η σημερινή του όψη αλλά και να αποκτά ασφαλή και σύγχρονη χρήση για το κοινό και κυρίως για άτομα με ιδιαιτερότητες στην κίνηση. 

Επίσης, στην εισήγηση επισημάνθηκε ότι «το κτήριο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου λόγω των αρχικών κατασκευαστικών αστοχιών, της χρόνιας εγκατάλειψης του, της έκθεσής του σε έντονα διαβρωτικό περιβάλλον και στις  ελλείψεις στην προσβασιμότητα ΑΜΕΑ αλλά και στην μη συμμόρφωση του με το ισχύον πλαίσιο πυρασφάλειας, το καθιστούν μη λειτουργικό κτήριο ενώ και η πάροδο των χρόνων δημιουργεί σημαντικές φθορές σε βασικές υποδομές του ώστε να εμποδίζει την καθολική του λειτουργία. 

Αποτέλεσμα αυτών είναι το κτήριο να υπολειτουργεί, σήμερα βρίσκεται σε λειτουργία μόνο το 18,20% και ο χώρος πλέον δεν μπορεί να εξυπηρετεί το σκοπό της δημιουργίας του. 

Το κτήριο αποτελεί σημείο αναφοράς για την καθημερινότητα και τη λειτουργία της Τρίπολης και λειτουργεί ως “τοπόσημο”, καθώς αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, αλλά και επηρεάζει τις συνθήκες ποιότητας ζωής αφού αντιπροσωπεύει ένα σταθερό ιστορικό και οικονομικό μέγεθος, με δυνατότητα επίδρασης σε διάφορα επίπεδα στην πόλη και στις διάφορες συλλογικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε αυτή. 

Για το σκοπό αυτό συντάσσεται πρόταση υποβολής για χρηματοδότηση στην ως άνω αναφερόμενη πρόσκληση, στην οποία θα περιλαμβάνεται η πλήρης και δημιουργική επανάχρηση ολόκληρης της επιφανείας του, ο πλήρης εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού του (οπτικοακουστικού, μεταφράσεων, ηλεκτρονικών συστημάτων, καθισμάτων κα), των συστημάτων πυρασφάλειας, και των δυνατοτήτων της πρόσβασης των ΑΜΕΑ σε όλους τους ορόφους. 

Με στόχο το κτήριο να καταστεί πλέον ικανό να υπηρετήσει τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε και να φιλοξενεί στο εξής την κύρια πολιτιστική και συνεδριακή δραστηριότητα της πόλης ,αλλά και της ευρύτερης περιοχής , στην συχνότητα και στα μεγέθη που οι νέες του δυνατότητες, του προσδίδουν. Αποτέλεσμα της επανάχρησης του θα είναι να αποτελέσει το σημαντικότερο «κόμβο» πολιτιστικής δράσης για της πόλης της Τρίπολης αλλά και της περιοχή της Αρκαδίας.»

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.