Πολιτικη

ΠΑΜΕ: Καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων λόγω μοριοδότησης

Η Αγωνιστική Συσπείρωση καλεί τους συναδέλφους και την ΕΛΜΕ να απορρίψουν την πρόταση του Υπουργείου που αφορά νέα μοριοδότηση των σχολικών μονάδων θα επιφέρει νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων. 

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε στα σχολεία της Αρκαδίας:

 

Με την πρόταση του ΥΠΠΕΘ για αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων υποβιβάζονται σε κατηγορία στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση Αρκαδίας 24 σχολεία! Παραμένουν στα ίδια επίπεδα μορίων 10 και μόνο ένα σχολείο προάγεται κατά ένα μόριο!!!

Οι προτάσεις της ΕΛΜΕ και του ΠΥΣΔΕ που διατυπώθηκαν δε λήφθηκαν υπόψη από το Υπουργείο, αποδεικνύοντας στην πράξη πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται το Υπουργείο το "διάλογο".

Στα σχολεία που υποβιβάζονται εκτός όλα τα σχολεία της πόλης στην Τρίπολη έχουμε επίσης υποβιβασμό σε περιφερειακά σχολεία όπως στα Γυμνάσια-Λύκεια, του Λεβιδίου, της Βυτίνας, των Τροπαίων, της Τεγέας, του ΕΕΕΕΚ στο Κάψια.

Η νέα αυτή πραγματικότητα θα έχει επιπτώσεις κυρίως σε περιφερειακά σχολεία. Είναι γνωστό ότι η δημιουργία τμήματος στα ΓΕΛ (προσανατολισμοί, κατευθύνσεις, μαθήματα επιλογής) αλλά και στα ΕΠΑΛ δεν είναι άσχετη με τη μοριοδότητηση και το χαρακτηρισμό των σχολείων. Ανάλογα με την κατηγορία (μόρια) του σχολείου αλλάζουν τα αριθμητικά όρια των μαθητών για τη δημιουργία τμημάτων. Έτσι, τα ίδια σχολεία, από τη στιγμή που έχουν λιγότερα μόρια θα μπορούν πιο δύσκολα να δημιουργούν τέτοια τμήματα με άμεσο αρνητικό αποτέλεσμα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

 

Συνακόλουθα η νέα μοριοδότηση των σχολικών μονάδων θα επιφέρει νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να τεθούν ζητήματα οργανικότητας, μιας και η μη δημιουργία τμημάτων θα οδηγήσει σε μείωση ωρών για τους συναδέλφους, αναγκαστικών μετακινήσεων, λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών και αναγκαστικής μετακίνησης μαθητών σε "γειτονικά" σχολεία.

 

Οι αλλαγές αυτές είναι απόλυτα συμβατές με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και υπογραφές της κυβέρνησης για νέα αύξηση του μέσου όρου των μαθητών ανά τμήμα, τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων, τις απολύσεις αναπληρωτών και την κινητικότητα των μονίμων αλλά και την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών δομών με βάση τα εν λόγω κριτήρια (βλ. ΟΟΣΑ-ΕΕ) που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με την ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο για να κλείσει την 3η αξιολόγηση.

 

Η Αγωνιστική Συσπείρωση καλεί τους συναδέλφους και την ΕΛΜΕ να απορρίψουν την πρόταση του Υπουργείου.

 

Τώρα είναι αναγκαίο να παλέψουμε για:

 

-Το ανώτερο 20 μαθητές ανά καθηγητή στην τάξη. Σε κατευθύνσεις και εργαστήρια μέχρι 10 μαθητές στην τάξη.

-Ίδρυση και λειτουργία των αναγκαίων δομών Ειδικής Αγωγής, ώστε κάθε μαθητής να εντάσσεται στη δομή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

-Κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμους διορισμούς. Διορισμός όλων των αναπληρωτών τώρα, οι οποίοι επί χρόνια αναπληρώνουν τους εαυτούς τους.

-Κάθε μια από τις υπηρεσιακές μεταβολές (διορισμοί, μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις, προσλήψεις) να είναι ενιαία διαδικασία και όχι σταδιακή.

-Να ισχύουν και για τους αναπληρωτές τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τους μόνιμους.

 

 

(Δελτίο Τύπου)

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.