Πολιτικη

Γούργαρης: Ληστρικό έργο η ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο

Συνέντευξη του Βαγγέλη Γούργαρη, Περιφερειακού συμβούλου Λαϊκής Συσπείρωσης, για την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ.

Πριν από πέντε χρόνια διαμορφώθηκαν οι όροι της σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και επελέγη η ΤΕΡΝΑ ως ανάδοχος του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου. το γεγονός γιορτάστηκε στις 29 Ιουλίου 2013 στην έδρα της Περιφέρειας σε πρασινογάλαζο φόντο,  με συμμετοχή πέντε υπουργών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, την ΤΕΡΝΑ, την Περιφερειακή αρχή Τατούλη και της δυνάμεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια.

Χθες 14 Ιουνίου 2018 είχαμε νέους πανηγυρισμούς στην έδρα της περιφέρειας αυτή τη φορά σε ροζ αριστερό φόντο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -- ΑΝΕΛ που έχει επιλεγεί για να τελειώσει τις βρώμικες δουλειές, ολοκλήρωσε το έγκλημα της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου στην ΤΕΡΝΑ και έγινε η υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ.

Συμμετείχαν η κυβέρνηση με τον κύριο Πιτσιόρλα γνωστό αριστερό οπορτουνιστή από τα γεννοφάσκια του, που ανακάλυψε τώρα στα γεράματα τα καλά των ΣΔΙΤ που εφαρμόζουν οι καπιταλιστές από τον περασμένο αιώνα,  η ΤΕΡΝΑ, η  Περιφερειακή αρχή Τατούλη και τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ—ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, στην περιφέρεια και το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).

Η σύμβαση που υπέγραψαν περιέχει ακριβώς τους ίδιους όρους που διασφαλίζουν υψηλή εγγυημένη κερδοφορία στην ΤΕΡΝΑ για 28 τουλάχιστον χρόνια, κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα βγαίνουν από τις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων για να τροφοδοτούν τα κέρδη της εταιρείας,  ενώ μεγάλες θα είναι και οι συνέπειες από το περιβαλλοντικό κόστος του έργου.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ανεξάρτητα από το ποιο αστικό κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση, οι σχεδιασμοί που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων υλοποιούνται απαρέγκλιτα.

Παρά τα πολλά και μεγάλα νομικά προβλήματα, παρά τις δίκες που εκκρεμούν στο συμβούλιο της επικρατείας, τα σχέδια παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο προχωρούν όπως συμφέρει τους καπιταλιστές.

Δεν κολλάνε ούτε και στα πλαστά μαϊμού συμβόλαια, όταν χρειαστεί  λύνουν τα προβλήματα γης με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. 

Το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι αντιλαϊκό. Είναι αντιοικονομικό και κοστοβόρο, στην προίκα των 174,1 εκατομμυρίων € της κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρόσθεσε άλλα 103,35 εκατομμύρια €.

Είναι αντιπεριβαλλοντικό αφού το 52% των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ θα θάβονται και το μεγαλύτερο μέρος από το υπόλοιπο 48% θα γίνεται απορριμματοφόρο καύσιμο. Ανοίγει την πόρτα στην καρκινογόνο καύση και έχει ορθάνοιχτο το δρόμο να έρθουν στην Παλαιόχουνη και τη Μεγαλόπολη, όχι μόνο τα σκουπίδια ολόκληρης της Περιφέρειας, αλλά και από τη Δυτική Πελοπόννησο και τον Αττική. Το εργοστάσιο και ο χώρος ταφής απορριμμάτων στη Σκάλα Λακωνίας είναι χωροθετημένα πάνω στο σημαντικότερο υδροφόρο ορίζοντα της Νότιας Λακωνίας που έχει κηρυχτεί προστατευόμενος από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων. Στην Καλλιρόη Μεσσηνίας οι ίδιες εγκαταστάσεις είναι πάνω σε σεισμογενές ρήγμα.

Είναι έργο ληστρικό αφού τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου για κάθε τόνο απορριμμάτων που θα πηγαίνει στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ θα πληρώνουν 100€ μαζί με το Φ.Π.Α. συν κόστος μεταφοράς συν ρήτρες ποιότητας και ποσότητας συν Φ.Π.Α. για όλα αυτά τουλάχιστον για 28 χρόνια.

Συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια, οι κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο έχουν και τις Δημοτικές αρχές Πελοποννήσου.

Συμφωνούντες και "διαφωνούντες" Δήμαρχοι, όλοι προωθούν την ιδιωτικοποίηση στην καθαριότητα και δουλεύουν για τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ.

Αυτοί που ξιφουλκούσαν  παλιότερα, έχουν σιωπήσει από καιρό ή ψιθυρίζουν ότι παλεύουν για την ενδιάμεση προσωρινή διαχείριση. Δηλαδή με τα λεφτά των Δήμων φτιάχνουν εγκαταστάσεις που θα πάνε προίκα στην ΤΕΡΝΑ.

Μόνη φιλολαϊκή διέξοδος είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια, και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου, να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα, να εγκαταλείψουν μαζικά το ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και τα στηρίγματα τους στους Δήμους και την Περιφέρεια. Να συσπειρωθούν μαζί μας για να χτίσουμε τη μεγάλη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων ενάντια στην αντιλαϊκή τους πολιτική, για να γίνει ο λαός μας νοικοκύρης στον τόπο του. 

 

 

(Δ.Τ.)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.