Πολιτικη

Προβλήματα στελέχωσης στο Εφετείο Τρίπολης

"Πέρασαν 2 χρόνια από την τελευταία μου κοινοβουλευτική παρέμβαση για το Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης, όμως η κατάσταση παραμένει τραγική. Με την αδιαφορία της η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο δικαστικό σύστημα και ταλαιπωρεί τους πολίτες!".

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου του Βουλευτή ΝΔ Αρκαδίας κ. Κώστα Βλάση:

"Την άμεση ανάγκη κάλυψης των κενών στη στελέχωση του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης ζήτησε με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιχάλη Καλογήρου, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Την ερώτηση του κ. Βλάση συνυπογράφει ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο  Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ν.Δ. κ. Παναγιωτόπουλος, αλλά και οι βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ.κ. Ανδριανός, Δαβάκης και Δήμας.

Η ερώτηση του κ. Βλάση έρχεται σε συνέχεια της από 17/6/2016 (Α.Π.: 6272) κοινοβουλευτικής του παρέμβασης με θέμα την υποστελέχωση του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης, το οποίο παρόλο που αποτελεί ένα περιφερειακό Εφετείο που καλύπτει τις ανάγκες 5 νομών και διεκπεραιώνει ένα σημαντικό όγκο υποθέσεων ολόκληρης της Πελοποννήσου, δυστυχώς δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό. Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη στα 2 χρόνια που μεσολάβησαν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα, τόσο στην καταγραφή των πρακτικών όσο και στην έκδοση των αποφάσεων και κατά συνέπεια να προκαλούνται μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και σοβαρή δυσλειτουργία στην απονομή δικαιοσύνης. Η μεγάλη καθυστέρηση κοινοποίησης των εκδιδομένων αποφάσεων δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο απώλειας των προθεσμιών για άσκηση ένδικων μέσων κατ’ αυτών.

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Βλάσης και οι συνάδελφοί του βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν να πληροφορηθούν από τον αρμόδιο Υπουργό για ποιο λόγο καθυστερεί η διαδικασία κάλυψης μία εκ των κενών οργανικών θέσεων στο Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και αν προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων. Επιπλέον ζητούν να μάθουν αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τις οργανικές θέσεις του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του, αλλά και αν εξετάζει το ενδεχόμενο ίδρυσης Διοικητικού Πρωτοδικείου στη Σπάρτη, καθώς η Λακωνία προς το παρόν εξυπηρετείτε από Μεταβατικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Τρίπολης. 

 

Παραθέτουμε τη σχετική ερώτηση του βουλευτή Κώστα Βλάση

 

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2018

Α.Π.: 2174

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιχάλη Καλογήρου

 

Θέμα: Παραμένουν άλυτα τα προβλήματα στη στελέχωση του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης

Η σημασία του έργου που επιτελεί το Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης είναι αδιαμφισβήτητη καθώς αποτελεί ένα περιφερειακό Εφετείο, που καλύπτει τις ανάγκες 5 νομών και η αρμοδιότητά του, εκτείνεται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία Τρίπολης, Καλαμάτας, Ναυπλίου και Κορίνθου, ενώ οι ανάγκες του Νομού Λακωνίας καλύπτονται από Μεταβατικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Τρίπολης. Παρόλο όμως που διεκπεραιώνει ένα σημαντικότατο όγκο υποθέσεων ολόκληρης της Πελοποννήσου, δυστυχώς δεν είναι στελεχωμένο άρτια, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες μιας μεγάλης Περιφέρειας.

Όπως είχα επισημάνει και με την από 17/6/2016 (Α.Π.: 6272) ερώτησή μου το Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης είναι υποστελεχωμένο με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εύρυθμη λειτουργία του. Παρόλο που έχουν μεσολαβήσει πάνω από 2 χρόνια, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και για την επιβάρυνση του υπάρχοντος προσωπικού και των δικαστικών λειτουργών του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης.

Όπως είχα αναφέρει και στην προηγούμενη ερώτησή μου στο Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης υπηρετούν 3 Πρόεδροι και 10 Εφέτες, ένας προϊστάμενος που εκτελεί διοικητικά καθήκοντα, 2 γραμματείς που είναι ορισμένες για το Α' και Β' τμήμα και ένας επιμελητής που εκτελεί βοηθητικές εργασίες. Το Γ' τμήμα του Διοικητικού Εφετείου παραμένει χωρίς γραμματέα. Η κάλυψη της θέσης γραμματέα έχει προβλεφθεί μέσω της 1Κ/2017 προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π., η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της οποίας παρουσιάζει αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα η θέση να παραμένει κενή.

Η ελλιπής στελέχωση του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης δημιουργεί τεράστια προβλήματα, τόσο στην καταγραφή των πρακτικών όσο και στην έκδοση των αποφάσεων και κατά συνέπεια προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και σοβαρή δυσλειτουργία στην απονομή δικαιοσύνης. Η μεγάλη καθυστέρηση κοινοποίησης των εκδιδομένων αποφάσεων δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο απώλειας των προθεσμιών για άσκηση ένδικων μέσων κατ’ αυτών.

Κατόπιν αυτών,

 

Ερωτάται, ο κ. Υπουργός

α)  Για ποιο λόγο δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι οριστικοί πίνακες της εν λόγω προκήρυξης, προκειμένου να πληρωθούν οι αντίστοιχες θέσεις; Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή;

β) Προτίθεστε να καλύψετε όλες τις κενές οργανικές θέσεις του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης; Αν ναι, με ποιο τρόπο και βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος θα γίνει αυτό; Προτίθεστε να προχωρήσετε σε αποσπάσεις προσωπικού για την άμεση προσωρινή κάλυψη των αναγκών του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης;

γ) Είναι στις προθέσεις σας η αύξηση των οργανικών θέσεων του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του;  

δ)  Είναι γνωστό πως οι ανάγκες του Νομού Λακωνίας εξυπηρετούνται από Μεταβατικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Τρίπολης, παρά ταύτα ο προ ετών θετικός διοικητικός σχεδιασμός για ίδρυση Διοικητικού Πρωτοδικείου στη Σπάρτη έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδρες. Προτίθεστε να προβείτε στην ίδρυση αντίστοιχου Πρωτοδικείου στη Σπάρτη; "

 

 

 Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Βλάσης Κωνσταντίνος

Σαμαράς Αντώνης

Ανδριανός Ιωάννης

Δαβάκης Αθανάσιος

Δήμας Χρήστος

Παναγιωτόπουλος Νικόλαος 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.