Πολιτικη

Δημοτικό Συμβούλιο: Οι τοποθετήσεις για τον προϋπολογισμό

Τα βασικά επιχειρήματα, όπως αναφέρθηκαν από μέλη του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019

 

Γ. Σμυρνιώτης: Άλλη μια φορά, χαρακτηριστική η ανυπαρξία του Δήμου Τρίπολης. Πρέπει να έχει καταρριφθεί κάθε αρνητικό ρεκόρ, ιστορικά, για το Δήμο και αυτό φαίνεται από τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί. Όταν μιλάμε για υλοποίηση έργων αξίας ενός εκατομμυρίου σε 5 χρόνια θητείας, είναι κατάντια. Δεν παίρνουμε θέση, ψηφίζουμε "παρών", παρότι πιθανώς να κληθούμε να τον υλοποιήσουμε. Έχετε "κατορθώσει" να ολοκληρώσετε 2 δημοπρασίες και τις δικαιολογίες σας-περί αλλαγής νομοθεσίας κλπ- τα ακούμε "βερεσέ". Εμείς είμαστε εδώ, για να πάμε πάλι μπροστά το Δήμο.

 

Κ. Τζιούμης: Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να αποτυπώνει το "όραμα" και τους στόχους μιας δημοτικής αρχής. Καταρχάς, είναι "καθυστερημένος", πρώτη φορά θα ψηφιστεί μετά τη λήξη ενός χρόνου, είναι καθαρά "διαχειριστικός" και μάλιστα της "φτώχειας" του Δήμου μας. Επίσης, πρόκειται για πλασματικό προϋπολογισμό, καθώς δεν πρόκειται να εκτελεστεί τίποτε απ' όσα περιγράφονται, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Τόσα μηδενικά μαζί δεν έχουμε ξαναδεί σε προϋπολογισμό του Δήμου Τρίπολης. Όποιος θέλει, σύμβουλος ή πολίτης, ας κοιτάξει τον προϋπολογισμό και θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές. Αν και ήδη το ξέρουν οι πολίτες, γιατί το βιώνουν καθημερινά. Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε περισσότερο, θα καθίσουμε να ακούσουμε τις δικαιολογίες σας και σας καλώ να δείτε τι έκαναν μικρότεροι δήμοι όλα αυτά τα χρόνια. Χάθηκαν πέντε χρόνια και δεν είμαστε εμείς "μηδενιστές", τα πολλά μηδενικά βρίσκονται στον προϋπολογισμό.

 

Ν. Τσιαμούλος: Θα προσεγγίσω διαφορετικά την σύνταξη του προϋπολογισμού. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως πρόκειται για "προεκλογικό" προϋπολογισμό. Δεν θα μπω σε νούμερα, δεν έχει νόημα, κάθε Δήμαρχος αφήνει κάτι. Κανονικά, όμως, θα έπρεπε να παρουσιάσετε "απολογισμό" απόψε, κ. Δήμαρχε και όχι "προϋπολογισμό". Απορώ, πάντως, με την κριτική του κ. Τζιούμη ο οποίος έβαλε "πλάτη" για να εκλεγείτε.

 

 

Δ. Βόσνος: Το υπόβαθρο του προϋπολογισμού είναι το τεχνικό πρόγραμμα κι εκεί αντανακλάται η ανυπαρξία της προετοιμασίας για τη διεκδίκηση και την υλοποίηση έργων. Ο Δήμος Τρίπολης δεν είχε κανένα σχεδιασμό και καμμία προετοιμασία για τη διεκδίκηση κονδυλίων. Υπήρξε όντως θέμα με τις αλλαγές της νομοθεσίας και τις πολιτικές της κυβέρνησης αλλά αυτό ίσχυε για ολόκληρη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, είχαμε τη χρηματοδότηση για τα ρέματα (πλημμύρες) και δεν την αξιοποιήσαμε. Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει την ευθύνη που έχει ο κ. Δήμαρχος. Θα τον υπερψηφίσω επειδή συμμετείχα σε αυτή την παράταξη και δεν θέλω να αποποιηθώ των ευθυνών μου.

 

 

Δ. Παυλής: Πράγματι, υπήρξε μια καθυστέρηση στην υποβολή του προϋπολογισμού. Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως διαβάζετε "ανάποδα". Τα στοιχεία μπαίνουν, σύμφωνα με οδηγίες και αποτυπώνουν συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αφού είναι "μηδενικό" το έργο μας, γιατί δεν χαίρεστε; Υπέρ σας δεν είναι; Έχετε τη δική σας λογική, θα απευθυνθείτε στους πολίτες και θα πείτε αυτά που θέλετε να πείτε, όπως κι εγώ. Ότι έχει δημοσιοποιηθεί σχετικά με το μέγεθος έργων για την πόλη, θα γίνει. Αυτό είναι το δικό μου καθήκον. Αν εσείς νομίζετε ότι κάνοντας μια διαχείριση όπως κάνατε-λες και δεν έχετε ασκήσει κάποιοι διοίκηση-, θα πείσετε κανέναν..Σεβόμαστε τις απόψεις σας, αλλά να ξέρετε πως ότι δημοσιοποιείται μέχρι τις εκλογές, θα είναι ήδη χρηματοδοτημένο και θα υλοποιηθεί, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές. Κάποιοι "ήλθαν, είδαν και απήλθαν"! Σέβομαι την άποψή τους. Ο λαός θα κρίνει.

 

Στη δευτερολογία του, ο κ. Σμυρνιώτης δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για "καινοφανή" άποψη πως θα έπρεπε, δήθεν, να χαιρόμαστε που δεν έχει γίνει τίποτε στο Δήμο, έχετε απολέσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, εσείς είστε ανίκανοι και παρακαλάτε από εδώ κι από εκεί, μόνος σας στόχος να πάρετε στήριξη από την κυβερνητική παράταξη, σας προκαλώ να δείτε τα στοιχεία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατά τη δική μας θητεία.

 

Ο κ. Τζιούμης, από την πλευρά του, ανέφερε πως τα μηδενικά βρίσκονται στον προϋπολογισμό κάθε χρόνο, όχι μόνο φέτος, ενώ αντέδρασε και αυτός στη θέση του κ. Παυλή πως θα έπρεπε να χαίρεται λόγω του μηδενικού έργου, υποστηρίζοντας πως φυσικά και δεν χαίρεται λόγω της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η πόλη. Χαρακτήρισε δε τη διοίκηση του κ. Παυλή ως την πλέον αδρανή από τις πρόσφατες διοικήσεις. Κατέληξε δε πως, αυτό που έγινε τα τελευταία χρόνια ήταν "δυστύχημα".

 

Ο κ. Τσιαμούλος επανέλαβε πως ο κ. Παυλής θα έπρεπε να κάνει απολογισμό, λέγοντας παράλληλα πως ο κ. Παυλής στηρίζει την ανεπάρκειά του επάνω σε, εν μέρει, υπαρκτές καταστάσεις. Τέλος, παρότρυνε τον κ. Δήμαρχο να κάνει ότι μπορεί, μέσα στο διάστημα που του απομένει.

 

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.