Πολιτικη

"Μύλος" στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης..

Το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίπολης, στις 22 Μαρτίου 2019, προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση.

 

Μεταξύ άλλων, ακούστηκαν πολλές προσωπικές κατηγορίες, αναδρομή στο παρελθόν των δημοτικών συμβουλίων, ενώ ο Δήμαρχος, κ. Παυλής δήλωσε πως "το show τελείωσε", κατηγορώντας αντιπολιτευομένους Συμβούλους για "μικροπολιτική".

Ειδικότερα, πρόκειται για θέμα "έγκριση της σύναψης και των όρων της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Τρίπολης και της Αναπτυξιακής Πάρνωνα."

 

Η συζήτηση υπήρξε έντονη και, ενίοτε, οι τόνοι της υπήρξαν ιδιαίτερα "υψηλοί".

 

Επί της ουσίας, υπήρξαν αντιρρήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης για τη "σκοπιμότητα" της σύναψης μιας τέτοιας προγραμματικής συμφωνίας, τόσο κοντά στη λήξη της θητείας μιας δημοτικής αρχής. Υπήρξε αναφορά και της λέξεως "σκάνδαλο", ενώ η Δημοτική Αρχή, αλλά και οι εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής εταιρείας απάντησαν στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Βόσνος: Για ποιο λόγο υπάρχει ανάγκη, σε αυτό το χρονικό σημείο, να εγκριθεί η σύναψη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Δήμου και της Αναπτυξιακής Πάρνωνα. Εδώ υποκρύπτεται κάτι, ο καθένας το βλέπει αυτό. Ποιο είναι το επείγον; Πως προέκυψε το κοστολόγιο; Με τι θράσος, δυο ημέρες, πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ερχόμαστε να εγκρίνουμε μια τέτοια προγραμματική. Δεν θέλω να πω πολλά, θέλω να προστατεύσω όσους πήραν προφορική εντολή να ετοιμάσουν μελέτες γιατί μπορεί να μην πληρωθούν.

 

Σμυρνιώτης: Είναι τραγικό να έρχεται σήμερα μια τέτοια εισήγηση, 2 μήνες πριν τις εκλογές. Οι μελέτες θα μπορούσαν εύκολα να υλοποιηθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Πρόκειται για δούλεμα, ας μην δουλευόμαστε εδώ μέσα. Είναι σκάνδαλο, είναι για γέλια και σίγουρα κάτι υποκρύπτει. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ακυρωθεί.

Ο κ. Σμυρνιώτης, σε άλλο σημείο της συζήτησης, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της πρώτης θητείας του κ. Κοτσιάνη στο Δήμο Τρίπολης-στην οποία, ως γνωστόν, συμμετείχε ο κ. Κακλαμάνος ως μέλος της τότε δημοτικής αρχής.

 

Κούρος (σύμβουλος της παράταξης του κ. Τζιούμη) : Είναι πρόκληση, ζητάμε να αποσυρθεί το θέμα. Η Περιφέρεια ν' ανοίξει τα μάτια της και τ' αυτιά της και να δει αυτά που γίνονται σήμερα. Είναι σκάνδαλο. 

 

Παπαδημητρίου: Δεν πρέπει να φωνασκούμε και να μιλάμε με υπονοούμενα, στο βωμό της προεκλογικής περιόδου. Να μιλάμε με στοιχεία, όχι με υπονοούμενα. Τουλάχιστον εμείς έχουμε αποδείξει πως δεν έχουμε μελέτες στα..ράφια. Απαιτώ από τον κ. Βόσνο και τον κ. Κούρο να μιλήσουν με στοιχεία.

 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κ. Κούρος υποστήριξε πως υπάρχει ήδη μελέτη για το κτίριο του παλαιού Δημαρχείου της Τρίπολης, ενώ μεταξύ των προτεινόμενων έργων για ωρίμανση που περιλαμβάνονταν στην Προγραμματική Σύμβαση είναι η "αποκατάσταση, διαμόρφωση κτιρίου Δημαρχείου Τρίπολης".

 

Σημειώθηκε, θα πρέπει να σημειώσουμε, σφοδρή αντιπαράθεση- και με προσωπικούς χαρακτηρισμούς- μεταξύ των κ. Κακλαμάνου και Κούρου, με αποτέλεσμα ο κ. Φραγκούλης (Μαντινειακή Συμπολιτεία) να ζητήσει να πέσουν οι τόνοι.

 

Ο Δήμαρχος, κ. Παυλής, δήλωσε πως δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτό που ενοχλεί. Μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

 

Αν αυτή η συζήτηση γινόταν πριν από έξη μήνες, δεν θα προέκυπτε καμία ένταση. Δεν καταλαβαίνω τι θέλει να αποδείξει ο καθένας με τις τοποθετήσεις του. Προφανώς η Τεχνική μας Υπηρεσία θα μπορούσε να κάνει τις μελέτες αν είχε χρόνο. Όποια μελέτη υπήρχε  ήδη και δεν είχε κριθεί ανεπαρκής ή ακατάλληλη, αξιοποιήθηκε από το Δήμο. 

 

Ο κ. Δήμαρχος, ουσιαστικά, υποστήριξε πως είναι αναγκαία η προγραμματική σύμβαση λόγω της κατεπείγουσας φύσεως του θέματος, ενώ προκάλεσε τον καθένα να εξετάσει πόσα δαπάνησε για μελέτες η σημερινή δημοτική αρχή-δήλωσε δε πως είναι η χαμηλότερη δαπάνη των τελευταίων 30 χρόνων. Παράλληλα, υπερθεμάτισε επάνω σε αυτή τη βάση, λέγοντας πως η νυν Δημοτική Αρχή δεν μοίρασε ποτέ χρήματα για μελέτες, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός και στόχευση.

 

Κατόπιν, με έντονο τρόπο, ο κ. Παυλής εγκάλεσε τον κ. Κούρο για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής του κ. Κοτσιάνη (δεύτερη θητεία) -στην οποία συμμετείχε ο κ. Κούρος- σχετικά με την ανάθεση και πληρωμή μελετών, ενώ, παράλληλα, ανέφερε πως η Αναπτυξιακή Πάρνωνα είναι, έτσι κι αλλιώς, ανώνυμη εταιρεία ΟΤΑ στην οποία συμμετέχει ο Δήμος.

 

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Πάρνωνα δήλωσαν, μεταξύ άλλων, πως η όλη διαδικασία έχει γίνει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η σύναψη της Προγραμματικής Συμφωνίας καθίσταται αναγκαία λόγω της "έλλειψης χρόνου", σχετικά με την υποβολή μελετών από το Δήμο Τρίπολης γα τη συμμετοχή του σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

 

Οπωσδήποτε, προς το τέλος τη συζήτησης, υπήρξε "άμβλυνση" της έντασης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, καθώς ο κ. Παυλής εξήγησε ποια διαδικασία ακολουθήθηκε μέχρι τώρα για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, η παράταξη του κ. Τζιούμη ψήφισε "παρών", ενώ "ναι" ψήφισε ο κ. Φραγκούλης της "Μαντινειακής Συμπολιτείας" επειδή, όπως είπε, "θέλω να γίνουν τα έργα, αν και τελώ εν πλήρει συγχύσει λόγω των όσων ακούστηκαν".

 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα "προτεινόμενα έργα για ωρίμανση", όπως περιγράφονται στη σχετική εισήγηση, είναι τα εξής:

 

-Αποκατάσταση , διαμόρφωση κτιρίου Δημαρχείου Τρίπολης

-Κατασκευή 4/θέσιου ειδικού δημοτικού σχολείου και ειδικού νηπιαγωγείου Τρίπολης.

-Ανάπλαση πλατείας Αγίας Βαρβάρας στην Τρίπολη

- Ανάπλαση πλατείας Μπασιάκου στην Τρίπολη

και

-Ανάπλαση οδών Αγ. Κωνσταντίνου και Παπαρηγοπούλου στην Τρίπολη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.