Πολιτικη

Aδέσποτα στην Τρίπολη: Τι θα γίνει άμεσα

O αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Λαγός, εισηγήθηκε την παραχώρηση χώρου για δράση διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

Η δράση αυτή θα γίνει σε συνεργασία με την φιλοζωική οργάνωση της κ. Μαριάννας Λάτση, μέλη της οποίας θα έλθουν στην Τρίπολη προκειμένου να συνδράμουν αλλά και να εκπαιδεύσουν, χωρίς αποζημίωση,  τους τοπικούς αρμοδίους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Λαγός ανέφερε, παράλληλα, πως τ' αδέσποτα θα συγκεντρωθούν άμεσα και, αφού προηγηθεί η προσήκουσα από το νόμο διαδικασία, θα αφεθούν σε δέκα "ζώνες επανένταξης"- οι οποίες θα επιλεγούν από 20 τέτοιες που έχουν βρεθεί-, με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Ουσιαστικά, ο Δήμος, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Τρίπολης, θα δεχθεί βοήθεια και από άλλο αντίστοιχο σύλλογο, ενώ, όπως φαίνεται, θα χρειαστεί και μια επιπλέον δαπάνη για την ολοκλήρωση του ενδιαιτήματος.

 

 

Επικεφαλής μειοψηφικών παρατάξεων, όπως οι κ. Σμυρνιώτης και Παυλής, ζήτησαν διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία και κυρίως για τη σύμβαση που κάνει ο Δήμος Τρίπολης με το Φιλοζωικό Σύλλογο Τρίπολης. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Τρίπολης μπορεί, μονομερώς, να διακόψει τη σύμβαση, εφόσον κρίνει πως δεν εκπληρώνονται οι σχετικοί όροι.

Οι επί μέρους λεπτομέρειες, η αποτελεσματικότητα των δράσεων που αφορούν τ' αδέσποτα  όπως και ο ακριβής αριθμός των ζώων στην Τρίπολη, είναι στοιχεία που διαφοροποιούνται συνεχώς και, ουσιαστικά, γίνεται μια πρώτη προσπάθεια ν' αμβλυνθεί και να ελεγχθεί το πρόβλημα- που έλαβε ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, αντίστοιχη μέριμνα θα ληφθεί και για τα "δεσποζόμενα" ζώα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δήλωσε πως "πρώτα πρέπει να μπούμε σε μια σειρά και μετά να ζητήσουμε τη συνδρομή της αστυνομίας, γιατί αν το κάνουμε τώρα, εμείς πρώτοι θα "φάμε" πρόστιμα!"

Να ξεκαθαρίσουμε πως οι "ζώνες επανένταξης" είναι ελεύθεροι χώροι στην Τρίπολη που δεν γειτνιάζουν, όμως, με σχολεία, νοσοκομεία και πλατείες.

 

Ο κ. Παυλής αμφισβήτησε τη νομιμότητα της σύμβασης μεταξύ Δήμου και Φιλοζωικού Συλλόγου, καθώς, όπως ανέφερε, ο Σύλλογος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και η σύμβαση, εν γένει, έχει πολλά νομικά προβλήματα. Δήλωσε πως η παράταξή του την καταψηφίζει.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Τζιούμης, αντέτεινε πως σε τίποτα δεν είναι "παράνομη" η σύμβαση ενώ δήλωσε πως αυτό είναι το Φιλοζωικό Σωματείο της πόλης και ο νόμος υποχρεώνει το Δήμο να συνεργαστεί μαζί του. Δήλωσε δε πως το σωματείο είναι νόμιμο. 

"Θα έρθουν εθελοντές να στειρώσουν 160 ζώα. Θα μας κάνουν 80.000,00 ευρώ δώρο. Θα πούμε "όχι"; τόνισε ο κ. Τζιούμης, ενώ επεσήμανε πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν ήθελε να λύσει το πρόβλημα αλλά η σημερινή θα το αντιμετωπίσει."

 

Ως πολύ θετικό  κρίνεται το γεγονός πως , κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε συνεννόηση μεταξύ της παράταξης του κ. Σμυρνιώτη- με τον ίδιο να προτείνει διαφορετική περιγραφή των όρων της σύμβασης, πρόταση που έγινε αποδεκτή- και αυτής του κ. Δημάρχου.

 

Η ουσιαστική διαφοροποίηση είναι πως η σύμβαση θα ισχύσει μέχρι τέλος του χρόνου και όχι για 2 έτη. Φυσικά, υπάρχει πρόβλεψη για παράτασή της. 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.