Πολιτικη

Μητσοτάκης: Ξεμπλοκάρουμε τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Μέχρι το 2021 το θέμα θα έχει λυθεί οριστικά, απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. 

"Εκτιμώ πως το έργο θα ξεκινήσει να λειτουργεί μες το πρώτο εξάμηνο του 2020", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην "Ωρα του Πρωθυπουργού" και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Αρκαδίας με το Κίνημα Αλλαγής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Επίσης, περιέγραψε σε γενικές γραμμές τις αλλαγές στον Εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων , ο οποίος θα έχει ορίζοντα έως το 2026 και θα εστιάζει στην ανακύκλωση στην πηγή αλλά και στη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ενισχυθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για υποκρισία και ανικανότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. "Την τελευταία πενταετία, όπως στην οικονομία έτσι και στην περιβαλλοντική πολιτική, έχασε το τρένο των χρηματοδοτήσεων" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: "ενώ προπαγανδιστικά υιοθέτησε μία ρητορική ευαισθησίας, πρακτικά υπονόμευσε κάθε τολμηρή επένδυση στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων".

Η χώρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι 24η στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανακύκλωση και δεύτερη στην ταφή απορριμμάτων, ενώ λειτουργούν ακόμη 53(!) παράνομες χωματερές -από τις οποίες 22 στα νησιά και 21 στην Πελοπόννησο.

"Θάβουμε στη γη μας το 80% των αστικών απορριμμάτων μας. Όταν στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι μόλις 23%, και σε πολλές χώρες που προβαίνουν και σε ενεργειακή αξιοποίηση, να μην ξεπερνά το 5%" επισήμανε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει: "Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα! Είναι πρώτες ύλες, είναι δευτερογενή προϊόντα, είναι δευτερογενή καύσιμα. Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η υιοθέτηση καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας. Να καταλήγουν, δηλαδή, στην ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα -αφού, προηγουμένως, θα έχουν ανακτηθεί όλα τα χρήσιμα υλικά τους".

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής προσδιόρισε κι αυτός σ' ένα εξάμηνο το χρόνο που θα χρειαστεί για να επιβεβαιωθεί η όχι ο κ. Πρωθυπουργός ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη Κυβέρνηση για σύμπραξη με "οικογενειοκρατικά" συμφέροντα στην Πελοπόννησο. 

"Δεν εκτιμήθηκε η σταθερή στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα από το λαό της Πελοποννήσου", τόνισε με νόημα ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Μητσοτάκης και Κωνσταντινόπουλος συμφώνησαν πως η καθυστέρηση στο έργο οφείλεται σε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, αλλά και στην "ταύτιση" μεταξύ Τατουλη και ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα.

Ο βουλευτής Αρκαδίας ανέφερε και το γεγονός πως ο υποψήφιος που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο (σ.σ. Δέδες) καταψήφισε πρόσφατα τις "αναγκαστικές απαλλοτριώσεις".

Τέλος, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως την επόμενη εβδομάδα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας θ' αποφασίσει περί των απαλλοτριώσεων.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.