Πολιτικη

"Ποιο είναι το σχέδιο για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Μεγαλόπολη;"

Ο Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης απάντησε στη Βουλή στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Μεγαλόπολη.

 Βασικά σημεία της ομιλίας του:

Δε θα αναφερθώ στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, το οποίο θα συζητηθεί σε λίγες μέρες, διότι η θέση  μας είναι γνωστή και θα έχουμε το χρόνο να μιλήσουμε αναλυτικά όταν θα έλθει για συζήτηση στη Βουλή.

Στη διάσκεψη των προέδρων είχαμε μια συνάντηση παρουσία σας σχετικά με τον νέο πρόεδρο του πράσινου ταμείου όπου παρουσία και του κ. Φάμελου αναγνωρίστηκε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Μεγαλόπολη

Μια περιοχή όπως είναι η Μεγαλόπολη το επόμενο χρονικό διάστημα θα ερημώσει εάν δεν υπάρξουν σήμερα πρωτοβουλίες. Για να μην ερημώσει η περιοχή χρειάζονται φορολογικά κίνητρα, χρειάζονται οδικοί άξονες όπου θα μπορέσουν να δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης, όπως είναι ο οδικός άξονας Λεύκτρο-Ολυμπία. Χρειάζονται ειδικά κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων- logistics στην περιοχή. Θα μπορούσε ακόμη να δημιουργηθεί ένα πάρκο ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι του βωξίτη στην Αράχοβα το οποίο θα έφερνε μεγάλη επισκεψιμότητα στην περιοχή. Να υπάρξουν οπωσδήποτε ειδικά κίνητρα καθώς και να λειτουργεί η τηλεθέρμανση. Εδώ μιλάμε για επέκταση τηλεθέρμανσης και εάν κλείσει η λιγνιτική μονάδα παραγωγής δε θα έχουμε τηλεθέρμανση.

Σήμερα στη Μεγαλόπολη εάν κλείσουν αυτές οι δύο μονάδες παραγωγής θα έχουμε μία μείωση η οποία θα αφορά στο προσωπικό. Αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 800 μόνιμοι και 300 με συμβάσεις οκτάμηνου. Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους εργαζόμενους;

Εμείς στις 25 Φεβρουαρίου του 2016 καταθέσαμε τροπολογία για το σύστημα κατανομής των εσόδων από τους πλειστηριασμούς αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίων για την περίοδο 2016-2020.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι:

Η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση ενός ολιστικού σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση της Μεγαλόπολης καθώς και ότι θα δημιουργηθεί μια διυπουργική επιτροπή για τον συντονισμό των δράσεων της Κυβέρνησης που θα είναι υπεύθυνη για το σχέδιο της απολιγνιττοποίησης.

Η Κυβέρνηση θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς ώστε να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα

Για την απολιγνιτοποίηση δεν υπήρχε προεργασία. Υπήρχε μόνο ένας πόρος στον τραπεζικό λογαριασμό του πράσινου ταμείου στα 31,4εκ ευρώ, αλλά όσοι γνωρίζουν το θέμα ξέρουν καλά ότι αυτό το ποσό είναι μια σταγόνα στον ωκεανό

Η Κυβέρνηση μελετά, πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι από το νέο ΕΣΠΑ, το ¼ των οποίων θα δοθούν για την κλιματική αλλαγή.

Θα διεκδικήσει αυξημένα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης ώστε να γίνει κατά τον καλύτερο τρόπο η απολιγνιτοποίηση ως το 2028.

Θα επιταχύνει τις διαδικασίες απόδοσης του λιγνιτόσημου των  130 εκ ευρώ από το τέλος της ΔΕΗ που θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί  στις Περιφέρειες και τους Δήμους από το 2014.

Δ.Τ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.