Πολιτικη

Ερώτηση Οδυσσέα για τους ελαιοπαραγωγούς της Αρκαδίας

Μειωμένη παραγωγή και πολύ χαμηλές τιμές "πληγώνουν" τους παραγωγούς.

Με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή η οποία αναδεικνύει το πρόβλημα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών σε όλες τις περιοχές της  Αρκαδίας, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι και η παραγωγή του ελαιόλαδου είναι μικρότερη, αλλά και ότι οι τιμές του προϊόντος «κατρακυλούν» στην αγορά∙ προβλήματα που ήρθαν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα της προηγούμενης χρονιάς.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη

Θέμα: «Σε αδιέξοδο οι ελαιοπαραγωγοί της Αρκαδίας λόγω της δυσμενούς εξέλιξης στην παραγωγή και αγορά ελαιόλαδου»

Κύριε Υπουργέ,

Σε κατάσταση απελπισίας βρίσκονται πλέον δεκάδες χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της  Αρκαδίας, αφού διαπιστώνουν  μέρα με τη μέρα το εισόδημα τους για το 2019 να χάνεται. Αιτία η παραγωγή του ελαιόλαδου που είναι μικρότερη από την αναμενόμενη καθώς οι τιμές του προϊόντος που «κατρακυλούν» στην αγορά,  από εκεί που είχαν ξεκινήσει περίπου πριν ένα μήνα.

Το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο εάν υπολογισθεί ότι για αρκετούς παραγωγούς αυτό συμβαίνει για 2η ή ακόμη και 3η συνεχόμενη χρονιά, όποτε βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μη αναστρέψιμη οικονομική καταστροφή των εκμεταλλεύσεων εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. 

Η οικονομία της Αρκαδίας θα δεχθεί φέτος ένα σοβαρό πλήγμα, αφού δεν  είναι μόνο οι αγρότες που «ζουν» από την πώληση του ελαιόλαδου, αλλά και σημαντικός αριθμός πολιτών οι οποίοι έχουν συμπληρωματικό εισόδημα από το ελαιόλαδο, για να μπορέσουν να καλύψουν διάφορες υποχρεώσεις τους.

Κύριες αιτίες αυτής της κατάστασης  είναι:

η αποτυχία για άλλη μια χρονιά της αντιμετώπισης της δακοκτονίας. Οι προσβολές από τον δάκο και το γλοιοσπόριο, επιδεινώνονται και από την  κλιματική αλλαγή και μειώνουν την τελική παραγωγή αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

οι δασμοί Τράμπ στο Ισπανικό ελαιόλαδο που οδηγεί σημαντικές ποσότητες Ισπανικού ελαιόλαδου  από τις εξαγωγές στην ευρωπαϊκή αγορά

η απουσία ελέγχων στην αγορά, που οδηγεί στην διάθεση χαμηλότερων ποιοτικά προϊόντων σε  χαμηλότερες τιμές καθώς και  η «επιβολή» χαμηλότερων τιμών από τους αγοραστές στους παραγωγούς με την προσχηματική επίκληση εναλλακτικών εισαγωγών σε χαμηλότερες τιμές.

Η κατάσταση επιβαρύνεται περισσότερο εξ αιτίας των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της έλλειψης εργατικών χεριών που αυξάνουν το κόστος συλλογής.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

-Τι προτίθεστε να κάνετε για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της μείωσης του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών όπως προκύπτει για δεύτερη τουλάχιστον χρονιά;

-Τι μέτρα θα λάβετε για τον έλεγχο της αγοράς ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να μην βρίσκονται σε αδυναμία και αδιέξοδο και να αποκτήσουν στοιχειώδη δύναμη διαπραγμάτευσης;

-Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να μην επαναληφθεί η αποτυχία του προγράμματος δακοκτονίας;

-Πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα της ανάγκης για παροχή κατάλληλης επιστημονικής υποστήριξης στους ελαιοπαραγωγούς με δεδομένο ότι τα προγράμματα προστασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής πρέπει να λάβουν υπόψη τις νέες συνθήκες;

Αθήνα, 25.11.2019

Ο ερωτών Βουλευτής

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.