Πολιτικη

Τζιουμης: Ρεαλιστικά και μοιρασμένα δίκαια τα έργα στην Τρίπολη

Συνεδρίαση της 49μελους Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Τρίπολης για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020

Την πρώτη "επίσημη" παρουσίαση του Τεχνικού της προγράμματος έκανε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 η Δημοτική Αρχή Τρίπολης στο πλαίσιο της συνεδρίασης ενός οργάνου που απαρτίζεται από μη αιρετούς εκπροσώπους πολιτικών παρατάξεων αλλά από πολίτες.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Τζιούμης, περιέγραψε τις βασικές, "τακτικές" αρχές του προγράμματος, τονίζοντας πως είναι ρεαλιστικό- έχει δηλαδή βασιστεί σ' εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις- και μοιρασμένο δίκαια, ειδικά όσον αφορά τις δημοτικές ενότητες των οποίων τα έργα "ομαδοποιούνται" και κατανέμονται ανάλογα με τον πληθυσμό.

Όπως εξήγησε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Κανελλόπουλος, αυτό έχει ως σκοπό την "ευελιξία" των έργων, προσθέτοντας πως, επί σκοπού, επελέγη να χρηματοδοτείται κάθε έργο από μια "πηγή" χρηματοδότησης και όχι από πολλές. Αυτό, τόνισε, δεν σημαίνει πως "χάνεται" κάποια χρηματοδότηση για ένα χωριό.

Ο κ. Σμυρνιώτης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ζήτησε ν' αναβληθεί η συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο λόγω διαδικασίας. Ουσιαστικά, η αίτηση του κ. Σμυρνιώτη αφορούσε την καλύτερη ενημέρωση της Επιτροπής Διαβούλευσης αλλά και της παράταξης του περί του προγράμματος.

Όπως μπορείτε να δείτε σε ρεπορτάζ του arcadia 938, ο κ. Σμυρνιώτης, μ' επιστολή του στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρίπολης, γνωστοποιεί στους πολίτες πως 3 παρατάξεις ζήτησαν τα στοιχεία του προγράμματος αλλά δεν τα έλαβαν.

Το θέμα προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Τζιούμη και του κ. Σμυρνιώτη, ειδικά από τη στιγμή που ο κ. Σμυρνιώτης χαρακτήρισε "προσβλητική" τη διαδικασία για την Επιτροπή Παρακολούθησης - η οποία είθισται να προηγείται της κατάρτισης του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος Τρίπολης, απαντώντας σε δήλωση του κ. Σμυρνιώτη πως θα καταθέσει άλλη πρόταση Τεχνικού Προγράμματος χωρίς απλά να προτείνει κάποιες αλλαγές ή προσθήκες, τόνισε, χαριτολογώντας, πως κάντε τρεις παρατάξεις δικό σας πρόγραμμα, ψηφίστε το και θα το εφαρμόσω, κερδίζοντας και τις εντυπώσεις.

Ο κ. Σμυρνιώτης επιφυλάχθηκε για το ποια θα είναι, εν τέλει, η στάση της παράταξης του, καθώς, όπως είπε "Δεν είμαι μόνος μου".

Να σημειώσουμε πως ο "Κλεισθένης" δίνει το δικαίωμα σε παρατάξεις της μειοψηφίας να καταρτίσουν δικό τους Τεχνικό Πρόγραμμα -αλλά και Προϋπολογισμό- και να τα θέσουν σε συζήτηση και ψηφοφορία.

Όπως αναμενόταν, υπήρξε έντονη κριτική απέναντι στη Δημοτική Αρχή όσον αφορά τα χωριά και τ' αντίστοιχα έργα που προβλέπονται στο παρόν πρόγραμμα.

Ο κ. Τζιούμης απάντησε πως θα δοθεί μεγάλο "βάρος" στα χωριά αλλά θα πρέπει να δοθεί μια μικρή "πίστωση" χρόνου στη νέα Δημοτική Αρχή καθώς, την προηγούμενη περίοδο δεν έγινε σχεδόν τίποτα.

Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε ολότελα λανθασμένη την άποψη που ακούστηκε από Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας πως τα χωριά εγκαταλείφθηκαν και στο πλαίσιο του Τεχνικού Προγράμματος 2020. "Τα χωριά θα πάρουν αυτά που πρέπει", δήλωσε, καταλήγοντας ο κ. Τζιούμης, διαβεβαιώνοντας πως όλα αυτά θα υλοποιηθούν και θ' αποδειχθεί η ορθότητα τόσο του "τακτικού σχεδιασμού" όσο και της επιλογής για "μονομερείς" χρηματοδοτήσεις.

Τέλος, με δεδομένη τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης για το πρόγραμμα, υπήρξαν παρατηρήσεις από εκπροσώπους φορέων που αφορούσαν τους ποδηλατοδρόμους, το δρόμο για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αλλά και το "μακρόπνοο" όραμα τετραετίας- τουλάχιστον- που θα πρέπει να εμφανίζεται σ' ένα Τεχνικό Πρόγραμμα.

Θεωρείται δε βέβαιο πως θα υπάρξει έντονη αντιπαράθεση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ειδικά εάν υπάρξει και δεύτερη, τουλάχιστον, πρόταση Τεχνικού Προγράμματος, δεδομένου του ότι η Περιφέρεια της Τρίπολης έχει πολλά προβλήματα - ειδικά οδοποιίας- και η Δημοτική Αρχή δεν " ελέγχει" πολλές Τοπικές κοινότητες...

Η συνεδρίαση της 49μελους Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Τρίπολης για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 έληξε με 47 θετικές ψήφους και 2 αρνητικές.

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.