Πολιτικη

Δήμος Τρίπολης: Ενίσχυση Νομικού Προσώπου, "τέλμα" για Κ.Ε.ΔΗ.Τ

Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020.

Ο τακτικός προϋπολογισμός του Δήμου της Τρίπολης ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στην συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο Αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών, κ. Τσαγκαρέλης.

Τα δυο "φλέγοντα" ζητήματα, όπως αυτά αναδείχθηκαν μέσα από μια εποικοδομητική και ιδιαίτερα ουσιαστική συζήτηση, ήταν το χρονίζον θέμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τρίπολης αλλά και η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του Νομικού Προσώπου του Δήμου.

Οι συμμετέχοντες, άλλωστε, στην Οικονομική Επιτροπή διαθέτουν ευρύτατη εμπειρία σε σχέση με την κατάσταση που υφίσταται όσον αφορά την χρηματοδότηση των υποδομών φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και είχαν να προτείνουν, ο καθένας από την πλευρά του, κινήσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Παρούσα, φυσικά, ήταν και η προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας, κ. Αλεξοπούλου που έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με προβλέψεις του προϋπολογισμού, ερωτηθείσα σχετικώς.

Αυτό που προκύπτει από τη συνεδρίαση είναι, καταρχάς, πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες- αρχής γενομένης από την σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων- σχετικά με την προσπάθεια επίλυσης του αδιεξόδου στο οποίο, εδώ και καιρό, έχει περιέλθει η Κ.Ε.ΔΗ.Τ η οποία και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί απρόσκοπτα από το Δήμο λόγω του "καθεστώτος" στο οποίο βρίσκεται. Με λίγα λόγια, χωρίς δικό της προϋπολογισμό και, εδώ και 2 έτη, ισολογισμούς, οιαδήποτε προσπάθεια χρηματοδότησής της θα "μπλοκαριζόταν" από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σμυρνιώτης: Θέμα πολιτικής βούλησης η Κ.Ε.ΔΗ.Τ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Σμυρνιώτης, αναφερόμενος στο θέμα, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η επίλυσή του είναι εφικτή αρκεί να υπάρξει η πρέπουσα βούληση. Τόνισε, επίσης, πως όσο το ζήτημα παραπέμπεται στις "καλένδες", η κατάσταση της Κ.Ε.ΔΗ.Τ, φυσιολογικώς, θα χειροτερεύει. Ο Αντιδήμαρχος, κ. Τσαγκαρέλης, από την πλευρά του, δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία επίσημη νέα εξέλιξη για την Κ.Ε.ΔΗ.Τ. και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί, γεγονός, άλλωστε, που κατέθεσε και η προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Καραλής: Το Νομικό Πρόσωπο χρειάζεται μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση

Ο πρώην Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ., κ. Καραλής, τοποθετούμενος επί της αύξησης της χρηματοδότησης του Νομικού Προσώπου με ένα ποσό περίπου 10.000,00 μηνιαίως σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2019, δήλωσε πως συμφωνεί αλλά προτείνει να βρεθεί τρόπος γι' ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότησή του, καθώς, σύμφωνα με την εμπειρία του, δυσκολεύεται να λειτουργήσει ικανοποιητικά. Ανέφερε, επίσης, την έλλειψη εσόδων, την αύξηση των λειτουργικών εξόδων αλλά και επί μέρους προβλήματα, όπως η μείωση των μαθητών στους σταθμούς που διαχειρίζεται. 

Η κ. Αλεξοπούλου, ωστόσο, τόνισε πως, πέρα από την τακτική χρηματοδότηση, το Νομικό Πρόσωπο λαμβάνει και έκτακτες επιχορηγήσεις, ενώ ο κ. Αλεξάκης, Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης του κ. Τζιούμη πρότεινε να γίνουν περικοπές στα έξοδα όπου αυτό είναι εφικτό καθώς "δεν μπορούμε να ζητάμε συνεχώς περισσότερα χρήματα".

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε το εξής: Λόγω της καθυστέρησης που είχαμε με τη διαδικασία ψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος και καθώς, αντιστοίχως, επηρεάζεται η διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού- καταρχάς, και αφού η Οικονομική Επιτροπή τον ενέκρινε, από το Παρατηρητήριο της Δημόσιας Διοίκησης, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης και, τέλος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- υφίσταται κίνδυνος να μην μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η επιτυχημένη διοργάνωση του "Snow Volley" που έγινε πέρσι στον Δήμο. Κι αυτό γιατί, καθώς είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Φεβρουαρίου, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως μέχρι τότε θα υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός στο Δήμο Τρίπολης.  Είναι κι αυτό ένα πρόβλημα που, πιθανώς, θ' απασχολήσει σύντομα τη Δημοτική μας Αρχή.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.