Πολιτικη

Οδυσσέας: Αποτυγχάνει να ανταποκριθεί το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Δήλωση του βουλευτή Αρκαδίας με το ΚΙΝ.ΑΛ για το νομοσχέδιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων «αγροτικοί συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».

Oι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί αποτελούν βασικούς πυλώνες της κοινωνίας της υπαίθρου και της παραγωγής και έχουν καθορίσει την ανάπτυξή της καθώς και τη  γενικότερη πορεία και εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας για αυτό και η διαδικασία νομοθέτησης για το συνεταιριστικό κλάδο θα έπρεπε να είναι πολύ πιο σχολαστική, πιο επιλεκτική , πιο σαφής και με προοπτική για το παρόν και για το μέλλον και σε  αυτή την απαίτηση, το παρόν σχέδιο νόμου αποτυγχάνει να ανταποκριθεί.

 -Απουσιάζει η προοπτική , το όραμα για την εξέλιξη των συνεταιρισμών μέσα από την προώθηση ενός νέου σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα της χώρας.

-Απουσιάζουν μέτρα αναπτυξιακής παρέμβασης και  πρακτικού παραγωγικού σχεδιασμού που θα βοηθήσουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να γίνουν ξανά πρωταγωνιστές στο παραγωγικό προσκήνιο. Δεν υπάρχουν κίνητρα  για να αντιμετωπισθούν τα θέματα του μικρού και πολυδιασπασμένου κλήρου καθώς και να αυξηθεί η διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών.

-Αγνοήθηκαν οι συνεταιριστικές αρχές όπως αυτές καθορίστηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο συνεταιριστικών οργανώσεων στο Μάντσεστερ της Αγγλίας το 1995 για την δημιουργία μιας συνιδιόκτητης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης.

-Αλλοιώνεται  η  ταυτότητα και η λειτουργία  των αγροτικών συνεταιρισμών με την είσοδο ιδιωτών-επενδυτών με 35% και  δικαίωμα ψήφου που μπορεί να επηρεάζει τους στόχους και την λειτουργία τους μακριά από τις συνεταιριστικές αρχές.

-Απουσιάζει το μεταρρυθμιστικό πνεύμα και δεν δίνεται λύση στο θέμα  των αδρανών συνεταιρισμών και της ακίνητης περιουσίας τους ώστε αυτή μαζί με τις άλλες υποδομές να αξιοποιηθούν για τοπική ανάπτυξη υπέρ των παραγωγών και της τοπικής κοινωνίας μια και αυτές δημιουργήθηκαν από την εργασία των παραγωγών. Οι μεταβατικές  διατάξεις που ρυθμίζουν σειρά προβλημάτων καθώς και η δημιουργία μιας Εθνικής Ένωσης  Αγροτικών  Συνεταιρισμών «ΕΘ.Ε.Α.Σ» βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων όμως δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως μεταρρύθμιση για τον θεσμό των Αγροτικών Συνεταιρισμών που το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής στηρίζουν πάντα.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.