Πολιτικη

Οδυσσέας: Με παρέμβαση ΚΙΝΑΛ η ρύθμιση για τη φορολόγηση των αναδρομικών

Ανακοίνωση του βουλευτή Αρκαδίας και Αντιπροέδρου της Βουλής.

Το Κίνημα Αλλαγής  με επίκαιρη ερώτησή του προς το Υπουργείο Οικονομικών, ανέδειξε το θέμα και  πέτυχε δέσμευση ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την καταβολή σημαντικών πρόσθετων φόρων σε χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι εισέπραξαν αναδρομικά ποσά μετά την υποβολή των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα ζήτησε να ακυρωθούν όλες οι παράτυπες διαδικασίες που έχουν γίνει, να διαγραφούν πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα κ.λπ., να κοινοποιηθούν ηλεκτρονικά και με νόμιμο τρόπο τα ποσά, όπως πρέπει να φορολογηθούν και βεβαίως να γίνουν νέες εκκαθαρίσεις φόρων για την κάθε χρονιά που αντιστοιχούν τα αναδρομικά που έλαβαν. 

Το θέμα ξεκίνησε επειδή το 2013 καταβλήθηκαν αναδρομικά σε χιλιάδες συνταξιούχους  που αφορούσαν τα έτη 2010, 2011 και 2012 και το 2019 το Υπουργείο Οικονομικών και η ανεξάρτητη αρχή προχώρησε αυθαίρετα  σε τροποποιητικές δηλώσεις των φορολογούμενων, χωρίς τη δική τους υπογραφή και χωρίς τη δική τους γνώση.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Βεζυρόπουλος δεσμεύτηκε στο Κίνημα Αλλαγής να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει διορθωτική τροποποίηση για την πράξη προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμου. Παράλληλα, τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη παρέμβαση θα διορθωθούν προβλήματα χωρίς όμως να αφαιρείται το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη για τον πολίτη.

Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να περιλαμβάνει :

-τη δυνατότητα κατάθεσης τροποποιητικών δηλώσεων από τους συνταξιούχους ανά έτος ώστε τα εισοδήματα να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα κάθε χρονιάς και να μην προστεθούν συνολικά σε ένα έτος με την εκκαθάριση του φόρου ανά έτος, ο συνταξιούχος θα έχει τη δυνατότητα να φορολογείται με βάση το αφορολόγητο της κλίμακας και το ποσό των αναδρομικών να μην προστίθεται σε ένα έτος 

- διαγραφή μέρους ή του συνόλου των προστίμων και των προσαυξήσεων που είχαν επιβληθεί 

-παράταση της προθεσμίας για την καταβολή των πρόσθετων φόρων έως τις 31 Μαΐου 2019 αντί για τις 28 Φεβρουαρίου 2019 που προβλέπονταν αρχικά. Με αυτό τον τρόπο οι συνταξιούχοι μπορούν να εκμεταλλευτούν, εφόσον των επιθυμούν, την νέα πάγια ρύθμιση σε 24 ή 48 δόσεις η οποία ενεργοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Κίνημα Αλλαγής μετά από τις ανακοινώσεις αυτές του ΥΠΟΙΚ αναμένει την επίσημη κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να προτείνει συγκεκριμένες βελτιώσεις ώστε οι συνταξιούχοι αυτών των περιπτώσεων να αντιμετωπισθούν δίκαια αφού για την ετεροχρονισμένη καταβολή των αναδρομικών καμία ευθύνη δεν φέρουν.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.