Πολιτικη

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή την απένταξη της Πελοποννήσου από το φυσικό αέριο

Μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας, Γιώργου Παπαηλιού.

Οι βουλευτές Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας Γεώργιου Παπαηλιού, κατέθεσαν, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς για την απένταξη του έργου του φυσικού αερίου στην Πελοποννήσου, η οποία έχει κατά λέξη ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα : «Επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο»

Είναι γνωστό, ότι, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε προγραμματιστεί από τη ΔΕΔΑ,   στη δεύτερη φάση επέκτασης των δικτύων διανομής  φυσικού αερίου, να περιληφθούν και  πόλεις της Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων η Κόρινθος, το Άργος, το  Ναύπλιο, η Τρίπολη, η Σπάρτη  και η Καλαμάτα. Η συγκεκριμένη επέκταση αφορούσε την κατασκευή δικτύου περίπου σε ποσοστό 60 % του οδικού δικτύου αυτών των πόλεων καθώς  και 3500 συνδέσεων. 

Το δίκτυο διανομής αυτών των πόλεων θα τροφοδοτούνταν από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, με μηδενικά τέλη σύνδεσης και χαμηλό κόστος χρήσης για τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές. Ο προϋπολογισμός του έργου θα υπερέβαινε το ποσό των 35  εκ. ευρώ.

Η πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ για απένταξη του συγκεκριμένου έργου από τον παραπάνω προγραμματισμό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. 

Εντάσσεται στην πολιτική πλήρους ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας που προωθείτε. Έτσι, με το Ν. 4643/2019 («Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ») αποφασίσατε μεταξύ άλλων την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΑ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο παραπάνω σχεδιασμός και το έργο  ακυρώνονται. Και αυτό διότι η ΔΕΔΑ προβλέπεται να ενταχθεί στη ιδιωτικοποιημένη πλέον ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία  δεν πρόκειται να υποστηρίξει τον παραπάνω σχεδιασμό, αφού θα λειτουργεί πλέον ως ιδιωτικό μονοπώλιο, με μόνο κίνητρο το κέρδος και όχι  τα συμφέροντα της κοινωνίας, των πολιτών, της επιχειρηματικότητας και της ελληνικής περιφέρειας.

Επειδή η Πελοπόννησος εν συνόλω πλήττεται από αυτή την πολιτική και της αφαιρείται ένα συγκριτικό αναπτυξιακό μέσον και μέσον καθημερινής διαβίωσης των κατοίκων της, η παροχή φυσικού αερίου, που θα καλύπτει νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ΒΙΠΕ, δομές υγείας και εκπαίδευσης.   

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

-Έχουν την πολιτική βούληση να υποστηρίξουν την πραγμάτωση του έργου της ΔΕΔΑ για επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις  πόλεις της Πελοποννήσου ;

-Πώς θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, για την κάλυψη της επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου και για την επίτευξη χαμηλού κόστους εγκατάστασης και χρήσης του δικτύου από όλους τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ;

-Πώς θα διασφαλιστεί, ότι η επέκταση και λειτουργία των δικτύων θα γίνεται βάσει αναπτυξιακών και κοινωνικών κριτηρίων  ;

-Πώς θα διασφαλιστεί, ότι οι κυβερνητικές επιλογές δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παπαηλιού Γεώργιος

Αραχωβίτης Σταύρος

Γκιόλας Ιωάννης

Χαρίτσης Αλέξης

Ψυχογιός Γεώργιος

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.