Πολιτικη

Παπαηλιού: Δόγμα "νόμος και τάξη" από τη ΝΔ και στον σωφρονισμό

Το στρατηγικό σχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα που είχε καταρτιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «πάγωσε», επισημαίνει ο βουλευτής Αρκαδίας.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην  Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  της Βουλής, κατά την ενημέρωσή της από τη γενική γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στις 3.6.2020, είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής : 

Η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής ξεκίνησε την τοποθέτησή της, μιλώντας για «σπάσιμο του αποστήματος της παρανομίας στις φυλακές και της μαφίας των φυλακών». Δυστυχώς, η πραγματικότητα την διαψεύδει, διαψεύδει την κυβέρνηση της ΝΔ. Και αυτό, διότι, σχεδόν καθημερινά επί της σημερινής διακυβέρνησης, σε όλες τις φυλακές της χώρας,  λαμβάνουν χώραν περιστατικά, τα οποία συνθέτουν τα «ημερολόγια φυλακής», όπως θάνατοι, αυτοκτονίες, τραυματισμοί (κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων), επιθέσεις και συμπλοκές. Εκτός βέβαια από τα ναρκωτικά, τα όπλα, τα κινητά τηλέφωνα και τα άλλα  «περίεργα» αντικείμενα που διακινούνται. Αλλά ακόμη και ολόκληροι χώροι κατασκευάζονται, μετασκευάζονται ή διαρρυθμίζονται εντός των φυλακών, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα στις φυλακές Νιγρίτας, από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να συναλλάσσονται με  κυκλώματα εντός και εκτός φυλακών.

Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και τον σωφρονισμό έχει αποτύχει. 

Απορρέει από το δόγμα «νόμος και τάξη», γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στη μεταφορά της αρμοδιότητας για την αντεγκληματική-σωφρονιστική πολιτική από το φυσικό χώρο της,  το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η αντεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δεν ενσωματώνει την πρόληψη και τον μη τιμωρητικό σωφρονισμό μέσω της κοινωνικής επανένταξης. Η αναφορά της γενικής γραμματέως ότι το σπίτι των κρατουμένων είναι η φυλακή, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.  

Το στρατηγικό σχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα που είχε καταρτιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «πάγωσε».

Ο σχεδιασμός για την εκπαίδευση των κρατουμένων δεν προχωρεί. Η υπόθεση Βασίλη Δημάκη εμπεριέχει εκδικητική διάθεση και αποδεικνύει την αδιαφορία ή μάλλον την εχθρότητα και προς την εκπαίδευση και προς την κοινωνική επανένταξη.

Τέλος, η αναφορά της γενικής γραμματέως ότι η πανδημία δεν έκαμψε την πολιτική της ΝΔ πράγματι ισχύει. Οι απευθείας αναθέσεις με «οσμή σκανδάλου» «δίνουν και παίρνουν», κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.    

Τα πρόσφατα γεγονότα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα ξυπνητήρι για όλους. Η αντεγκληματική πολιτική του κράτους δικαίου  δεν είναι ούτε καταστολή, ούτε εκδίκηση. Είναι πολιτική δικαιοσύνης για όλους, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής επανένταξης για όσους εγκληματούν και τιμωρούνται.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.