Πολιτικη

Μηδενισμό προκαταβολής φόρου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Νέες εξαγγελίες ύψους 3,5 δισ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας. 

Νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, με στόχευση τον τουριστικό κλάδο, ανακοίνωσε στην Βουλή στην Ώρα του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

1. Η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται, εφέτος, για τις επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου του 2020 ήταν κατά 35% τουλάχιστον μικρότερος από εκείνον του α΄ εξαμήνου του 2019. Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή. 

Μειώνεται από 30% έως 70% για τις υπόλοιπες. Το ίδιο θα ισχύσει συνολικά για τον κλάδο των αεροπορικών και των ακτοπλοϊκών μεταφορών. Αλλά και για εποχικές επιχειρήσεις, που καταγράφουν το 50% του τζίρου τους στο 3ο τρίμηνο του έτους.

Με βάση τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του α΄ εξαμήνου σε σχέση με το 2019, έκπτωση στην προκαταβολή θα έχουν και όλες οι εταιρίες, ανάλογα με τις απώλειές τους. Η οποία θα είναι 30% για όσες είχαν την μικρότερη μείωση στον τζίρο τους.

 Μισή προκαταβολή, θα καταβάλλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Πρόκειται για μία γενναία πρωτοβουλία, συνολικού κόστους 1,5 δις.

2. Εγκαινιάζεται και 3ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ύψους 1 δις ευρώ. Αυτή θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα καταβάλλεται με βάση τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου. Σημαντική ένεση ρευστότητας. 7000 επιχειρήσεις του τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή την επόμενη εβδομάδα. 120.000 επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

3. Η επιδότηση κατά 60% από την Πολιτεία όλων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ επεκτείνεται και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. Πρόκειται για μέτρο κόστους 600 περίπου εκατομμυρίων.

4. Επιχειρήσεις, υποκείμενες σε ΦΠΑ, που πραγματοποίησαν κατά το 3ο τρίμηνο του 2019  άνω του 50% του ετήσιου τζίρου και οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους. Δηλαδή κατεξοχήν οι εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος του 2020. Η ρύθμιση αυτή θα φτάσει επίσης τα 600 εκατομμύρια.

5. Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις τουρισμού. Κάτι που αφορά περισσότερους από 50.000 απασχολούμενους σε ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία και το εμπόριο τουριστικών ειδών. Η παράταση αυτού του δικαιώματος θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο. Και το ύψος της υπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.