Πολιτικη

Μυκήνες: "Μπαλάκι" οι ευθύνες για το.."άσχημο γεγονός"! (φωτος)

Παρά το γεγονός ότι "σώθηκε" ο αρχαιολογικός χώρος και όλοι έκαναν "καλά" τη δουλειά τους, κάποιος πρέπει να υποστεί το όποιο "πολιτικό κόστος"..

Συνεπώς, η Υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη- οι ατυχείς δηλώσεις και ανακοινώσεις της οποίας αποτελούν, πλέον, μνημείο πολιτισμικής "αναισθησίας" και "αντιφατικότητας"- προσπάθησε, την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020, ν' αποδώσει ευθύνες στον Δήμο Άργους Μυκηνών.

Φυσικά, ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Δημήτρης Καμπόσος- επίσης, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου-, "απάντησε" με σκληρό τρόπο σε συνέντευξή του, την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020 (φωτογραφία).

Το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι εάν πρέπει να καταλογιστούν περισσότερες ευθύνες στον τάδε ή τον δείνα. Οι ευθύνες είναι, προφανώς, διαχρονικές και συλλογικές. Έχουμε, όμως, μια απορία:

Αφού δεν έγινε και τίποτε.."φοβερό' και ο αρχαιολογικός χώρος είναι "ανέπαφος", γιατί σπεύδουν όλοι, μα όλοι, ν' αποποιηθούν τις δικές τους πιθανές ευθύνες; 

Παρακάτω, τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Καμπόσου και η επίμαχη τοποθέτηση, με "bold χαρακτήρες", της κ. Μενδώνη στην Ελληνική Βουλή:

 

Ο κ. Καμπόσος διευκρίνισε πως ο Δήμος ουδεμία αρμοδιότητα έχει εντός των αρχαιολογικών χώρων για οποιαδήποτε εργασία ενώ μετά από ενδελεχή έλεγχο στις υπηρεσίες του Δήμου διαβεβαίωσε πως ουδεμία αίτηση έχει αποσταλεί από το  Υπουργείο Πολιτισμού  ή άλλη υπηρεσία αυτού, για περαιτέρω  υδροδότηση του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών  από τον οικισμό. Όπως και η ίδια η Υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη ανέφερε σε δηλώσεις της: «Στον χώρο υπάρχουν δεξαμενές με νερό, οι οποίες και δεν χρησιμοποιήθηκαν την ημέρα της πυρκαγιάς καθώς δεν κρίθηκε αναγκαίο, καθότι η πυροσβεστική υπηρεσία αντιμετώπισε έγκαιρα την πυρκαγιά». 

 Επίσης κρίνεται αναγκαίο να αναφέρουμε πως στην σύσκεψη της Δευτέρας στις Μυκήνες παρουσία της Υπουργού και ιθυνόντων ζητήθηκε για πρώτη φορά  από τον Δήμαρχο η εκπόνηση μελέτης για την σύνδεση με μια επιπλέον παροχή  υδροδότησης από την κοινότητα των Μυκηνών με τον αρχαιολογικό χώρο, το οποίο αίτημα και απεδέχθη αμέσως, ενώ από πλευράς του ζήτησε το κόστος του έργου να επιβαρύνει το Υπουργείο Πολιτισμού και όχι τον Δήμο Άργους Μυκηνών.

Σχετικά με τα όσα δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος δήλωσε: «Η κ. Μενδώνη, την οποία πραγματικά εκτιμώ και αναγνωρίζω πως φέρει ένα μεγάλο βάρος αρμοδιοτήτων διότι οι αρχαιολογικοί χώροι στην χώρα είναι πάρα πολλοί, υπέπεσε σε ατόπημα να κατηγορήσει τον Δήμο Άργους Μυκηνών για την μη ανταπόκριση σε αίτημα για επιπλέον παροχή νερού  και  πιστεύω πως  οφείλεται σε κακή πληροφόρηση. (αποσπάσματα από το σχετικό δελτίο τύπου)

(δεξαμενή νερού, πλησίον του αρχαιολογικού χώρου, φωτογραφία που δημοσιοποίησε ο Δήμος Άργους-Μυκηνών)

 

"Το δίκτυο (σ.σ. υδρευτικό) φτάνει μέχρι το τελευταίο σπίτι του οικισμού ο οποίος όμως απέχει ένα χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο. Ο δήμος δεν κατασκεύασε το δίκτυο μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο για καθαρά οικονομικούς λόγους. Αυτό το θέμα το συζητήσαμε χθες σε διευρυμένη σύσκεψη στην οποία προήδρευσα. Ο νυν δήμος ανέλαβε εντός πολύ μικρού διαστήματος να εκπονήσει τη μελέτη σύνδεσης και το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου"  

 

 

(Ο κ. Καμπόσος δημοσιοποίησε και αυτή τη φωτογραφία για ν' αποδείξει πως η Πύλη των Λεόντων έμεινε "ανέπαφη" από την πρόσφατη πυρκαγιά. Εδώ, το 2017, στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου την ημέρα της πυρκαγιάς.)

Περί "Πύλης των Λεόντων"..

Ο κ. Καμπόσος και πολλοί άλλοι, βρήκαν την ευκαιρία ν' ακυρώσουν, κατά την άποψή τους, κάθε κριτική που στρεφόταν είτε εναντίον της Αυτοδιοίκησης είτε εναντίον της Κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας το γεγονός της "προπαγανδιστικής" χρήσης του μνημείου από μερίδα ιστοσελίδων και ιδιωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καταρχάς, οι ιδιώτες δεν κάνουν "προπαγάνδα", δεν δύνανται. Μπορεί να παραπληροφορούν, να ψεύδονται και λοιπά. Η "προπαγάνδα" προϋποθέτει μηχανισμό, μέσα και σχέδιο. Εάν πρόκειται, λοιπόν, για "σχέδιο" της Αντιπολίτευσης, καλό θα είναι να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο επίσημα από τον κάθε θιγόμενο. 

Από την άλλη, είναι γνωστή η πρακτική του να "πιάνεται" κανείς από ένα ψέμα ή μια ανακρίβεια, με στόχο να χαρακτηριστεί ένα θέμα, συνολικά, ως "hoax". Αντίστοιχες πρακτικές χρησιμοποιούν, διαχρονικά, οι κατ΄επάγγελμα συνωμοσιολόγοι για μια σειρά θεμάτων, όπως το "Εβραϊκό Ολοκαύτωμα" και η "Προσελήνωση των Βορειοαμερικανών αστροναυτών".

Συνεπώς, θα πρέπει ν' απαντηθούν άλλα "καυτά" ερωτήματα και όχι να "μονοπωλεί" το ενδιαφέρον των ΜΜΕ η χρήση του ίδιου του γεγονότος της πυρκαγιάς στις Μυκήνες ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης.

Για παράδειγμα, έπρεπε να φθάσουμε να καεί ο μισός αρχαιολογικός χώρος για να υπάρξει "σύσκεψη" περί μέτρων προστασίας του πολύ σημαντικού αυτού μνημείου και, επίσης, για ποιο λόγο το θέμα "θάφτηκε" μέχρι που τα Γαλλικά ΜΜΕ- αλλά και άλλων χωρών- το μετέτρεψαν σε "πρώτη είδηση"..;

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.