Πολιτικη

H πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα αρχαία της Υπαπαντής

Τα δημόσια έργα γίνονται άναρχα χωρίς προτεραιότητες.

Η ανάδειξη των αρχαιοτήτων και ο τρόπος που θα έρθουν ή όχι στην επιφάνεια αποτελεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σημείο τριβής μεταξύ οικονομικών συμφερόντων (κατασκευαστικών εταιρειών, τουριστικών επιχειρήσεων κ.α) και της τοπικής διοίκησης σε όλη την Ελλάδα . 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα αρχαία που βρίσκονται στη περιοχή του Ελληνικού στην Αττική και πιο πρόσφατα τα αρχαία στο μετρό στη Θεσσαλονίκη στη Βενιζέλου, που ουσιαστικά καταχωνιάστηκαν ή θα μεταφερθούν από εκεί για να προχωρήσει γρήγορα ένα έργο που έχει γίνει ανέκδοτο λόγω της καθυστέρησης του.

Κάτι ανάλογο σε μικρογραφία συμβαίνει και στη Καλαμάτα. Στη περιοχή υπάρχουν αποδεδειγμένα αρχαία ευρήματα σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τις μαρτυρίες παλιότερων γενεών πριν σκεπαστούν και γίνει πλατεία-πάρκινγκ. Όμως το έργο προβλέπει μόνο αναμόρφωση της πλατείας όπως ορίζει ουσιαστικά η περιφέρεια, ο δήμος και το εργολαβικό κέρδος. Τα δημόσια έργα γίνονται άναρχα χωρίς προτεραιότητες, χωρίς σχεδιασμό με μόνο σκοπό το κέρδος των εργολάβων και τη καλυτέρευση της βιτρίνας του τουρισμού που είναι το επίκεντρο σχεδόν όλων των συζητήσεων. 

Όλα αυτά σε μια πόλη που 4 χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες του 2016 δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας και είναι απροστάτευτη από φωτιές, αφού ο Ταΰγετος αλλά και ο σκουπιδότοπος της Μαραθόλακκας δεν έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές πυροπροστασίας. 

Οι δηλώσεις πως τα αρχαία πρέπει να θαφτούν και να τα βγάλουν οι επόμενες γενιές είναι προκλητικές. Είναι υποκριτικές επίσης οι φωνές στελεχών του Σύριζα αλλά και πρώην δημάρχων ή δημοτικών συμβούλων που τώρα θυμήθηκαν τα αρχαία ευρήματα αλλά όσο είχαν την εξουσία σφύριζαν αδιάφορα.

Προσπαθούν να βρουν στοιχεία να διαφοροποιηθούν από τη ΝΔ με ανούσιες αντιπαραθέσεις και μεγάλα λόγια για τα αρχαία , δεν μπορούν όμως να κρύψουν την ταύτισή τους στο πώς αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά, ως αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, ως «βιτρίνα» για το τουρισμό που προσδίδει προστιθέμενη αξία και όχι ως πηγή γνώσης για την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας και μελέτης των συνθηκών που ανέδειξαν τους πολιτισμούς, τις ηθικές όσο και τις αισθητικές τους αξίες.

Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ από τα παλαιότερα χρόνια έχουν θίξει το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα και έξω από το Δ.Σ. και για αυτό άλλωστε ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίσαμε την ανάπλαση της πλατείας. Δεν πρόκειται να μπούμε σε αντιπαραθέσεις για το «φαίνεσθαι» και σε διαγκωνισμούς διαφόρων που βρήκαν πεδίο για να λαϊκίσουν. Σταθερά ζητάμε την ανάδειξη των αρχαιοτήτων με βάση τις κατευθύνσεις των επιστημόνων (όπως αναδείχτηκαν και μέσα από το σύλλογο έκτακτων αρχαιολόγων) και ζητάμε να σχεδιαστεί το έργο με βάση και τη πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.