Πολιτικη

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Τι είπε για λιγνίτη, οικονομία, συντάξεις

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα των απαντήσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού σ' ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη.

 

Σχεδόν σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020. 

Πέρα από το ζήτημα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και σ' ερωτήματα που αφορούν τον οικονομικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, υπό το καθεστώς της κρίσης που προκαλείται από την πανδημία παγκοσμίως.

Να ξεκινήσουμε τη διαπίστωση ότι μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929 αλλά η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο. Πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα χθες (σ.σ. Στην ομιλία του, το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020) σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, υποσχόμενος, παράλληλα, πως δεν θα γίνει καμία περικοπή στις συντάξεις. 

Δεν πρόκειται να ακουμπήσουμε καμία σύνταξη ούτε στο μεταβατικό στάδιο, εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί, δήλωσε.

"Αυτή δεν είναι μια ύφεση Μητσοτάκη"

Το χθεσινό πακέτο μέτρων αποτελεί μια πρώτη σημαντική παρέμβαση στήριξης της μεσαίας τάξης που είχε υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία πέντε χρόνια και δικαίως είχε κάποια παράπονα από τη δική πολιτική μας μέχρι σήμερα. Όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη. Είμαστε στο μέσο του ποταμού, έχουμε ακόμα δύσκολες μέρες μπροστά μας. Μια ύφεση της τάξης του 8-9%, αν αυτή θα είναι τελικά η ετήσια ύφεση , θα έχει προφανώς πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την ελληνική οικονομία, αλλά τονίζω ότι αυτή δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση και επειδή είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία, τα πράγματα είναι λιγότερο άσχημα από αυτά που εκτιμούσαμε", τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, η επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας, απ' ότι οι συνταξιούχοι και ο δημόσιος τομέας. Η δύσκολη δουλειά του Πρωθυπουργού είναι προτεραιοποιεί τα αιτήματα και να κινείται ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Το τι θα κάνουμε το 2022 θα σας το πω σε έναν χρόνο. Πάντως, παραμένει η πρόθεση για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους"

Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη

Δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, υπάρχουν μεμονωμένες αντιδράσεις, όπως υπάρχει σε κάθε αλλαγή. Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη. Είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ορθή. Θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Σε επίπεδο ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και συμμετοχής της χώρας στο εγχείρημα της κλιματικής αλλαγής, η απολιγνιτοποίηση μας δίνει πολλούς πόντους, ανέφερε ο Κυριάκος Μητστάκης για ένα θέμα που "καίει" και την Αρκαδία, λόγω Μεγαλόπολης. 

 

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θα εμβολιαστεί πρώτος, ο ίδιος και η οικογένειά του, εφόσον χρειαστεί να πείσει μ' αυτό τον τρόπο τους Έλληνες να εμβολιαστούν όταν προκύψει το αντίστοιχο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ενώ για τα γεγονότα στη Μυτιλήνη είπε πως οφείλονται σε "υπερδραστήριους μετανάστες που προσπάθησαν να εκβιάσουν την Ελληνική Κυβέρνηση."

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.