Πολιτικη

Οδυσσέας: Το 2017 μας λοιδορούσαν, τώρα υιοθετούν την πρότασή μας

Σχόλιο του βουλευτή Αρκαδίας και Αντιπροέδρου της Βουλής.

Στις 4 Απριλίου 2017, η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε καταθέσει και παρουσιάσει την πρότασή της για την διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, και την δημιουργία “bad bank”.

Συγκεκριμένα είχα αναφέρει «τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανασυγκρότησης των Επιχειρήσεων, το οποίο θα αγοράσει τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια από τις τράπεζες, εξυγιαίνοντας άμεσα τους ισολογισμούς αυτών».

Η πρότασή μας αυτή συζητήθηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υιοθετήθηκε μάλιστα από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) της 11ης Ιουλίου 2017.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, στις 28 Απριλίου 2017, τον νόμο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, παραδίδοντάς τα στα funds – τα «κοράκια», όπως έλεγε όταν ήταν αντιπολίτευση. Η ΝΔ δεν είχε καμία ουσιαστική αντιπρόταση. Δυστυχώς, κάποιοι άλλοι λοιδόρησαν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Πριν λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε την πρότασή της στην κυβέρνηση και σύμφωνα με δημοσιεύματα θα προβλέπει τη δημιουργία «bad bank» στην οποία θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια 40 έως 45 δισ. ευρώ χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο.

Στην εταιρεία αυτή, όπως ανέφερε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια 40 έως 45 δισ. ευρώ χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο.

Σε γενικές γραμμές το σχέδιο προβλέπει σταδιακή απορρόφηση των ζημιών των τραπεζών σε ικανό βάθος χρόνου, ενώ η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα ενεργοποιείται όταν παρουσιάζονται ζημιές.

Όπως είχαμε από το 2017 τονίσει η δημιουργία bad bank έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

1. Ο χρονικός ορίζοντας της πρότασης όχι μόνο αποσοβεί τη ζημιά για τον φορολογούμενο, αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ύπαρξη κερδών.

2. Οι τράπεζες απαλλαγμένες από το βάρος των κόκκινων δανείων θα αναθερμάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

3. Η bad bank μπορεί να συμβάλλει επιπλέον στην ανάπτυξη προσελκύοντας επενδυτές για βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις.

4. Αποφεύγεται οριστικά η περίπτωση κάποιου είδους Bail in σε καταθέτες, ομολογιούχους ή μετόχους.

5. Αναδιάταξη των επιχειρήσεων και επανεκκίνηση της οικονομίας.

6. Προστασία της απασχόλησης και εγγύηση της ανάπτυξης και της προοπτικής νέων θέσεων εργασίας.

7. Αποφεύγονται "οι γύπες των διεθνών αγορών", οι μαζικές ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και προστατεύεται η ελληνικότητα των επιχειρήσεων.

8. Δίνεται η δυνατότητα σε προβληματικές, αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις να διασωθούν και να αναπτυχθούν.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.