Πολιτικη

Παπαηλιού: Αναγκαίος και αναπόφευκτος ο "πράσινος" μετασχηματισμός

"Η πώληση δημόσιας περιουσίας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ μεγάλων και ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων αποτελεί για τη ΝΔ,  «παλιά της τέχνη κόσκινο» !!!", τόνισε στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Η. Παπαηλιού  μιλώντας στην Ολομέλεια  της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου  για την «ενσωμάτωση της οδηγίας ΕΕ 2019/904 …» (15.10.2020), μεταξύ των άλλων, είπε τα εξής : 

Με το υπό κρίση νομοσχέδιο ενσωματώνεται η κοινοτική οδηγία για τα πλαστικά μιάς χρήσης, τον περιορισμό της χρήσης καθημερινών προϊόντων αυτού του είδους και τη μείωση των επιπτώσεων του πλαστικού στο περιβάλλον. Δεν πρόκειται για κάποια καινοτόμο πράσινη πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που συμμετείχε στη  διαπραγμάτευση της οδηγίας, έχοντάς την  εντάξει στη στρατηγική της για την πρόληψη της ρύπανσης από τα πλαστικά, την ενίσχυση της ανακύκλωσης και τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, είχε υιοθετηθεί το εθνικό σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία και η ψήφιση του νόμου για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δώσει ήδη δείγμα γραφής στον τομέα του περιβάλλοντος με τα πεπραγμένα  της : Ενδεικτικά, η  ψήφιση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου 4685/2020, με τον οποίο   καταργούνται οι φορείς προστατευομένων περιοχών και ακυρώνονται οι δασικοί χάρτες, η θέσπιση της θερμικής επεξεργασίας (καύσης) στη διαχείριση των απορριμμάτων, ακόμη και των ανακυκλώσιμων, εφόσον αυτά δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά,  η μη εφαρμογή της πολιτικής «πληρώνω όσο πετάω» στην ανακύκλωση και στα απορρίμματα και η μη έγκριση εθνικού σχεδίου για την πρόληψη «παραγωγής» απορριμμάτων  αποτελούν  επαρκείς αποδείξεις.  

Με την  κοινοτική οδηγία, προβλέπεται η περαιτέρω συρρίκνωση της χρήσης καθημερινών προϊόντων μιάς χρήσης, μέσω της πλήρους απαγόρευσής τους, της επιβολής τελών ή της υποχρεωτικής χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών για τη διάθεσή τους στην αγορά.   

Με το υπό κρίση νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την προκείμενη  ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση, για να κρύψει την έντονα αντιπεριβαλλοντική εικόνα της και «να κατασκευάσει» την εικόνα της πλέον «πράσινης» κυβέρνησης στην Ευρώπη .

Όμως ακόμη  και αυτή η μεταρρύθμιση δεν  έχει προετοιμαστεί για τα καθ΄ ημάς και γι΄ αυτό  το λόγο  η εφαρμογή της μεταφέρεται σε υπουργικές αποφάσεις. 

Είχε προηγηθεί μία βεβιασμένη, πρόχειρη, ασαφής,  προβληματική και αποσπασματική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εξήγγειλε ότι αποσύρονται όλα τα πλαστικά μιάς χρήσης από τον Ιούνιο του 2020, δημιουργώντας προβλήματα στην αγορά και τους καταναλωτές.

Όμως η σπουδή  για απόσυρση όλων των πλαστικών μιάς χρήσης από τον Ιούνιο 2020  για «να προλάβει την οδηγία» ναυάγησε.

Εν τέλει εισάγεται προς συζήτηση ένα πρόχειρο νομοσχέδιο με πολλές ασάφειες που δημιουργεί επιπλέον σύγχυση στη βιομηχανία, στην αγορά και στους καταναλωτές, αφού  δεν προβλέπονται ούτε συγκεκριμένες ρυθμίσεις ούτε χρονοδιαγράμματα. 

Σε αυτό το πλαίσιο,   δεν υφίσταται   ακριβής ορισμός των πλαστικών μίας χρήσης που εντάσσονται στους στόχους μείωσης της κατανάλωσης, αλλά και ο ορισμός για το εναλλακτικό προϊόν. Επιπλέον δε, δεν δίδονται σαφείς κατευθύνσεις προς τη βιομηχανία για να προσαρμοστεί και να προγραμματίσει τις απαιτούμενες κατάλληλες επενδύσεις.  

Έτσι προκαλείται σύγχυση, εκτός  από τη βιομηχανία και τους φορείς της αγοράς που χρησιμοποιούν αντίστοιχα υλικά, στους Δήμους που θα υποχρεούνται να δημιουργήσουν περιβαλλοντικές υποδομές, αλλά  και στην εστίαση, στην αναψυχή, στον τουρισμό που οφείλουν να προσαρμοστούν, χωρίς να γνωρίζουν την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούν.

Ο λεγόμενος «πράσινος» μετασχηματισμός είναι αναγκαίος και θεωρείται αναπόφευκτος, αφού μάλιστα προς αυτόν θα κατευθυνθούν τα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Όμως χρειάζεται η διαμόρφωση μιάς άλλης καταναλωτικής κουλτούρας-συμπεριφοράς που προϋποθέτει περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών, εν ολίγοις καλή προετοιμασία,  για να μην αποδειχθεί «πράσσειν άλογα» από κυβερνήσεις που δεν έχουν σχέση με την πράσινη ανάπτυξη, όπως αυτή της ΝΔ,  και την κυκλική οικονομία και απλώς εντάσσουν τις κινήσεις τους σε πλέγματα αλλοτρίων ισχυρών συμφερόντων.  

Η εισαγωγή του νομοσχεδίου είναι το πρόσχημα για την κατάθεση δύο σοβαρών τροπολογιών – ουσιαστικά πρόκειται για αυτοτελή νομοσχέδια – με σκοπό να μη γίνει ουσιαστική συζήτηση και αυτές  να ψηφιστούν εν κρυπτώ και παραβύστω . Οι δύο τροπολογίες αφορούν στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, της ΔΕΠΑ Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ. Οι τροπολογίες αυτές είναι αποκαλυπτικές της πολιτικής της κυβέρνησης  της ΝΔ : Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και (πράσινη) επικοινωνία ως περιτύλιγμα. 

Η πώληση δημόσιας περιουσίας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ μεγάλων και ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων αποτελεί για τη ΝΔ,  «παλιά της τέχνη κόσκινο» !!!

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.