Πολιτικη

ΚΚΕ: "Τα μαθηματικά της κυβέρνησης και τα σκοτάδια των στοιχείων"

Αρθρο του Δαμαλά Αριστείδη, Γραμματέα της ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ άνοιξε ολόκληρη συζήτηση για το ζήτημα των στοιχείων που ανακοινώνονται και το αν υπάρχουν δπλά –τριπλά βιβλία καταγραφών ή όχι.

Τα πραγματικά γεγονότα μαρτυρούν ότι η κυβερνητική συσκότιση σημαντικών στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας, οι μεθοδεύσεις σε ό,τι αφορά το τι δημοσιεύεται και τι όχι, αλλά και η πραγματική απουσία στοιχείων λόγω ελλιπούς ή ανύπαρκτης πρόληψης και ιχνηλάτησης σε μια σειρά κρίσιμους χώρους, δεν είναι καινούργιο «φρούτο».

Ούτε είναι βέβαια ζήτημα «ανικανότητας», «λάθος χειρισμών» κ.ο.κ., όπως ισχυρίζονται αποπροσανατολιστικά διάφορα επιτελεία, με αφορμή δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων, που δημιουργούν πράγματι ερωτήματα.

Η κυβέρνηση βάφτισε από την πρώτη στιγμή την πανδημία «αόρατο εχθρό», συγκαλύπτοντας και μ' αυτόν τον τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις στους μηχανισμούς παρακολούθησης και ιχνηλάτησης, που είναι αναγκαίοι για τον έγκαιρο και αποτελεσματικό έλεγχο του ιού. Επιστημονικοί φορείς κατήγγειλαν την απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης για τα πραγματικά δεδομένα στα οποία βασίζονταν οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας.

Και όταν τα νοσοκομεία, το υγειονομικό προσωπικό φτάνουν στα όρια τους και   αναδεικνύεται η υποστελέχωση η απουσία ΜΕΘ, οι ελλείψεις σε προσωπικό, η κυβέρνηση   βγάζει τη μάσκα  και το φιλολαϊκό προφίλ τη;  και στην αγωνία των ασθενών με Covid και των οικογενειών τους, που είτε δεν βρίσκουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ, είτε μεταφέρονται χιλιόμετρα μακριά, στα νοσοκομεία άλλων πόλεων  απαντά κυνικά με τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη

«Αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%. Άρα, σκοπός δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε εκείνους που μένουν στην ειδική θεραπεία, αλλά να απομειώσουμε το φαινόμενο τηρώντας τα μέτρα και προσπαθώντας όσο το δυνατόν να έχουμε μια κοινωνική αποστασιοποίηση». 

Τα... μαθηματικά της κυβέρνησης

Κρύβουν τον ημερήσιο αριθμό τεστ για να παρουσιάζουν κατά το δοκούν την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων για παράδειγμα η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ της  Δευτέρας 30/11 με το μειωμένο αριθμό κρουσμάτων δεν έδινε το στοιχείο και του μειωμένου αριθμού των τεστ σε σχέση με προηγούμενες μέρες  και καλλιεργούσε κλίμα ευφορίας  που όμως τα στοιχεία της Τρίτης 1/12 ανέτρεψαν .  

Κρύβουν ότι σήμερα δεκάδες ασθενείς με κορωνοϊό που χρειάζονται ΜΕΘ νοσηλεύονται σε απλά κρεβάτια, ή σε άλλους επισπεύδεται η νοσηλεία στις ΜΕΘ, βάζοντας την υγεία τους σε κίνδυνο. Κρύβουν ότι εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ για άλλες ασθένειες, ακόμα και χειρουργικά κρεβάτια, έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ - Covid με αποτέλεσμα να αναβάλλονται χειρουργεία, και αν κάποιος χρειαστεί εντατική φροντίδα, όπως στην περίπτωση ενός ατυχήματος, να είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να την έχει.

Κρύβουν τέλος ότι η επάρκεια σε ΜΕΘ δεν είναι σε αντιδιαστολή με τα άλλα αναγκαία μέτρα πρόληψης, όπως αυτά για τους χώρους δουλειάς, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα γηροκομεία, τα σχολεία, που η κυβέρνηση ούτε που τα αγγίζει, επειδή υπερβαίνουν τις «αντοχές της οικονομίας». 

Επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία  που συλλέγονται και δίνονται στη δημοσιότητα συσκοτίζουν το ζήτημα και υπηρετούν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης  με κριτήριο τις «αντοχές της οικονομίας», τα κέρδη του κεφαλαίου.

o Ηλίας Κονδύλης αναπληρωτής Καθηγητής ΠΦΥ - Πολιτικής Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ  μιλώντας στο ράδιο 904 αριστερά στα fm είπε μεταξύ άλλων  για το ζήτημα:

"Σήμερα δεν συλλέγονται ούτε τα μίνιμουμ στοιχεία. Από το Μάρτη και τον Απρίλη του 2020, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ο ευρωπαϊκός ΕΟΔΥ) είχαν εκδώσει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το ποια είναι τα μίνιμουμ στοιχεία τα οποία χρειάζεται να συλλέγει μέσω επιδημιολογικής επιτήρησης μια χώρα και να αναφέρει στους δύο οργανισμούς.

Τα στοιχεία αυτά είναι οχτώ: Ο αριθμός των κρουσμάτων. Ο αριθμός των θανάτων. Ο αριθμός των τεστ. Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid. Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε κλίνες ΜΕΘ. Ο αριθμός των εξελθόντων ασθενών. Η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων. Οι επιπτώσεις της επιδημίας στο σύστημα υγείας (πληρότητα κλινών ΜΕΘ, κλινών Covid, κρούσματα σε υγειονομικούς, συρροές κρουσμάτων σε νοσοκομεία, σε οίκους ευγηρίας, σε δομές χρόνιας φροντίδας). Και τέλος, αναλυτικά στοιχεία ιχνηλάτησης των περιστατικών, δηλαδή πόσα κρούσματα γεννά κάθε ένα κρούσμα, ποιες είναι οι κυριότερες κοινωνικές δραστηριότητες μέσω των οποίων διασπείρεται η επιδημία.

Η χώρα μας καταγράφει μόνο τέσσερα (4) στοιχεία: κρούσματα, θανάτους, νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και αριθμό τεστ. Ακόμα και αυτά τα 4 στοιχεία που καταγράφει δεν έχουν αναλυτικό βάθος, καθώς δεν έχουμε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, ανά επάγγελμα, εργασιακό χώρο, κοινωνικοοικονομική θέση, εθνικότητα. Ενώ δεν καταγράφονται οι επιπτώσεις της επιδημίας στο σύστημα Υγείας δηλαδή πόσοι υγειονομικοί έχουν νοσήσει, πόσοι πέθαναν, πόσες συρροές καταγράφηκαν σε γηροκομεία,  σε στρατόπεδα όπως για παράδειγμα στην 124ΠΒΕ στην Τρίπολη κ.λπ. Και φυσικά δεν υπάρχει ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων. Δεν καταγράφονται οι μεγάλες συρροές κρουσμάτων σε εργοστάσια και άλλους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Παραδοχή της εγκληματικής «άγνοιας» αποτελεί η δήλωση της κυβέρνησης ότι αιφνιδιάστηκε από την έλευση του δεύτερου επιδημικού κύματος και την έντασή του. Είναι αδιαμφισβήτητο λοιπόν το γεγονός ότι η χώρα δεν διαθέτει σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, δεν έχει επάρκεια στη συλλογή των στοιχείων, ώστε να μπορεί να φρενάρει την επιδημία εκεί που γεννιέται και φουντώνει, στην κοινότητα, στους εργασιακούς χώρους, στα ΜΜΜ".

Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται αυτό που από το πρώτο κιόλας κύμα, το ΚΚΕ, υγειονομικοί, συνδικάτα και φορείς ανέδειξαν ότι τα στοιχεία των κρουσμάτων και άλλα στοιχεία που αφορούν στην πανδημία κουκουλώνονται και «καναλιζάρονται» αναλόγως, σε πλήρη αντιστοιχία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πετσοκόφτηκαν για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος της υγείας του λαού. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι καλοκαιρινές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τα κρούσματα στους τουριστικούς προορισμούς.

Αφού πρώτα, κατά παραγγελία των μεγαλοξενοδόχων, των tour operators, των εφοπλιστών, των αεροπορικών εταιρειών κ.ο.κ., η κυβέρνηση πετσόκοψε τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το «άνοιγμα» του Τουρισμού, με πληρότητα 100% στα αεροπλάνα, γεμάτα καράβια, απουσία υποχρεωτικού αρνητικού τεστ στους ταξιδιώτες άλλων χωρών, δειγματοληπτικούς ελέγχους μόνο στο 12% των τουριστών κ.ο.κ., κατά παραγγελία και πάλι του κεφαλαίου κουκούλωσε και τα στοιχεία των κρουσμάτων.

Οι μεγαλοξενοδόχοι απαίτησαν δημόσια «οι ανακοινώσεις να περιορίζονται σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων και να μην αναλύεται η χωρική κατανομή τους» και η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει την απαίτησή τους, αποκρύβοντας στοιχεία, όπως σε ποια νησιά εντοπίζονται κρούσματα, «για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής», όπως έλεγαν τα κυβερνητικά στελέχη...

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το συνεχιζόμενο κουκούλωμα και η απουσία επαρκών στοιχείων σε σχέση με τους χώρους δουλειάς.  Μόνο κάτω από την πίεση της δημοσιοποίησης από συνδικάτα και φορείς για συρροές  κρουσμάτων κορωνοϊού σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ κ.ά. κυβερνητικά στελέχη ομολόγησαν  ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης. Ποτέ ωστόσο η κυβέρνηση δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία.

Η πλήρης συσκότιση των σχετικών στοιχείων είναι σε πλήρη «αρμονία» με τα «πρωτόκολλα» που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της μεγαλοεργοδοσίας, με τα «πρωτόκολλα συγκάλυψης και διασποράς», όπως τα ονομάζουν τα συνδικάτα, με τα ανεπαρκή ή ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης, την απουσία έγκαιρης και πραγματικής ιχνηλάτησης ακόμα και μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων. Ακριβώς επειδή όλα τα παραπάνω θεωρούνται «κόστος» και «εμπόδιο» για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αντίστοιχο «σκοτάδι» επικρατεί και για τα στοιχεία που αφορούν σε δομές με ευπαθείς ομάδες. Για παράδειγμα, σχεδόν καθημερινά πλέον ακούμε και για ένα ακόμα γηροκομείο με συρροή κρουσμάτων. Παρά όμως τη βέβαιη επίδραση αυτής της εξέλιξης στην άνοδο της θνησιμότητας, ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αρνείται να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τα κρούσματα, τους θανάτους, τους διασωληνωμένους... στις συγκεκριμένες δομές  επικαλούμενη την «προστασία προσωπικών δεδομένων»!

Και βέβαια καμιά αναφορά για  στρατόπεδα, προσφυγικούς καταυλισμούς, καταυλισμούς ΡΟΜΑ παρά μόνο αν κάπου ξεφύγει τελείως ο έλεγχος και χρειαστούν ειδικά μέτρα.

Ακόμα και τα στοιχεία για τις νοσηλείες, την πληρότητα στις ΜΕΘ, τον αριθμό των τεστ, τη θετικότητα δίνονται σποραδικά, ακανόνιστα, όποτε και όπως επιλέγει η κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός, οι υγειονομικοί έχουν δικαίωμα σε πλήρη και διαφανή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, για την πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία, στους χώρους δουλειάς, στις κλειστές δομές, στα σχολεία. Απαίτηση που δεν έχει καμία σχέση με τον αποπροσανατολισμό ή τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε σημερινούς και επίδοξους διαχειριστές, επιδιώξεις που υπηρετούν τόσο η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αστικών κομμάτων όσο και οι ενδοκυβερνητικοί καβγάδες.

Επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα η ανάγκη να ενταθεί η συλλογική πάλη για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις ευθύνες της, αποκρύπτοντας τις αληθινές διαστάσεις και τις πραγματικές εστίες της πανδημίας.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.