Πολιτικη

Παπαηλιού: Πρόκειται για προϋπολογισμό οικονομικής πανδημίας

Σημεία από την ομιλία του βουλευτή Αρκαδίας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2021.

Το περιβάλλον εντός του οποίου συζητείται ο Προϋπολογισμός του 2021 προσδιορίζεται από συγκεκριμένες παραμέτρους, άλλες αντικειμενικές, απόρροια της πανδημίας, και άλλες απόρροια  των ασκούμενων από την κυβέρνηση της ΝΔ πολιτικών :

Οι συγκεκριμένες παράμετροι είναι :       

Η εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 

Η συνακόλουθη υγειονομική κρίση και η περαιτέρω επιδείνωσή της (κατά τη δεύτερη φάση της) με την εκ μέρους της κυβέρνησης επιδειχθείσα αδράνεια και  την εφαρμογή ανεύθυνων, ανορθολογικών, ιδεοληπτικών, εν ολίγοις «ανέμελων» πολιτικών διαχείρισης. Αυτές, εκτός των άλλων, συνίστανται και στη διάθεση περιορισμένων πόρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που  κατατάσσουν τη χώρα, δεύτερη από το τέλος, στην ΕΕ.   

 Η όξυνση  της οικονομικής κρίσης, με την επιστροφή σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020, δηλαδή πριν από την εμφάνιση  της πανδημίας, ύφεση 11, 7 % το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (πρώτη η χώρα μας στην Ευρώπη), 10,5 % για ολόκληρο το 2020 και προβλεπόμενη ανάπτυξη 4,8% του ΑΕΠ για το 2021 που υπολείπεται κατά πολύ από την εξαγγελθείσα από τον πρωθυπουργό ανάπτυξη τύπου V (0,9 % προβλέπεται από τον ΟΟΣΑ), η οποία όμως  στηρίζεται σε έωλες παραδοχές, την εκμετάλλευση των πόρων του «Ταμείου Ανάκαμψης» και την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, παρά τα προβλεπόμενα «λουκέτα» και την επίσης προβλεπόμενη εκτίναξη της ανεργίας. Και όλα αυτά,  με την εφαρμογή πολιτικών νεοφιλελεύθερης κοπής 

Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, που έχει ως συνέπεια τη μείωση των εισοδημάτων για ευρύτατα κοινωνικά στρώματα.  

Η προώθηση πολιτικών «ταξικής μονομέρειας» και του σχεδίου ολικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας υπέρ των μεγάλων και ισχυρών, χωρίς να προβλέπεται κάποια ενίσχυση λόγω πανδημίας για το 2021 για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, τους εποχικούς εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους μακροχρόνια άνεργους, τον πολιτισμό, τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους μισθωτούς 

Αυτές οι πολιτικές «ταξικής μονομέρειας» συνίστανται :

Στην επιτάχυνση της θέσπισης   αντιμεταρρυθμιστικών μέτρων στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης  και του κοινωνικού κράτους, εις βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και υπέρ των μεγάλων και ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων.

Στην περαιτέρω προώθηση  της ελαστικοποίησης-της  απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Στο διαμοιρασμό πόρων σε εκπροσώπους των μεγάλων και ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων από το πλεόνασμα που είχε δημιουργηθεί από την  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας και την προσδοκία εισροής πόρων από το «Ταμείο Ανάκαμψης».

Στην εκποίηση δημόσιου πλούτου και δημοσίων επιχειρήσεων, ακόμη και φυσικών μονοπωλίων.  

Στην ανάθεση σημαντικών λειτουργιών του κράτους στον ιδιωτικό τομέα, σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τρόπο που να αυτοεξυπηρετείται ώστε να σωρεύει μεγάλα κέρδη και να ευνοείται η χρηματοδότηση των μεγάλων και ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των αγροτών,   οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Στην αναδιάρθρωση της ιδιοκτησίας, μέσω της κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας και  της εισαγωγής του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, που αποσκοπεί στην ιδιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των χαμηλότερων και μεσαίων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων από τράπεζες και  funds.

Στην εφαρμογή υφεσιακών πολιτικών διαρκούς λιτότητας.

Στη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά ποσοστά, που ευνοεί την υποταγή της εργασίας στο κεφάλαιο. 

Στην εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης για την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στην άσκηση σχετικών πολιτικών σε όλο το φάσμα της δημόσιας σφαίρας.

Αυτές οι πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης και της αποτυχημένης εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό του 2021, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης-«παραπλάνησης» να ωραιοποιήσουν την εικόνα, αποκρύπτοντας και διαστρεβλώνοντας γεγονότα και πτυχές της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Μάλιστα αυτές προδικάζουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, την περαιτέρω σώρευση χρεών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων   και την όξυνση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων, αφού η αφετηρία για το 2021 είναι δυσμενέστερη.  

Άρα χρειάζεται ριζική αλλαγή πλεύσης, με την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος,   

- που να  αποσκοπεί στην κοινωνικά δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση, βάσει των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα και οι επιμέρους περιφέρειες, στην ενίσχυση της σταθερής απασχόλησης, στη δίκαιη διανομή του πλούτου και στην οικολογική προστασία, 

- που να  προωθεί τον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό, με την  ιεράρχηση αναγκών και στόχων, μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων,

- και που να βασίζεται  σε ένα  νέο κοινωνικό συμβόλαιο της εργασίας, της  μικρο-μεσαίας  παραγωγικής επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού και της νέας γενιάς.  

Η πανδημία αποτελεί το «πάτημα» το πρόσχημα για την προώθηση και την ολοκλήρωση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ, το σχέδιο ολικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, σε όλους τους τομείς της δημόσιας σφαίρας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο προϋπολογισμός του 2021 δεν είναι προϋπολογισμός του covid-19 αλλά προϋπολογισμός οικονομικής πανδημίας, οπισθοδρόμησης, περαιτέρω φτωχοποίησης των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας και διεύρυνσης των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.