Πολιτικη

Σε τηλεδιάσκεψη το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ph.)

Συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη για το Περιφερειακό Συμβούλιο, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020.

Διεξάγεται η πρώτη από τις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς έχουν προγραμματιστεί δυο για την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020. Μεταξύ αυτών, η "ειδική συνεδρίαση" με μοναδικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού για το έτος 2021. Η αντίστοιχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης έχει προγραμματιστεί για τις 23 Δεκεμβρίου 2020.

Όλες οι παραπάνω συνεδριάσεις διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας που πλήττει τη χώρα, έχουν καταστήσει- εδώ και αρκετό καιρό- "απαγορευτική" κάθε συνεδρίαση δια ζώσης.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, βασικό ζήτημα συζήτησης μεταξύ των Περιφερειακών Συμβούλων ήταν αυτό της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας και των συνακολούθων περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλούνται.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που κάθε χρόνο απασχολεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς, επί της ουσίας, ενώ η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή, υφίστανται προβλήματα στην εφαρμογή της αλλά και στην προσαρμογή της λειτουργίας των παραπάνω επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα, που βασίζονται στη χρήση νέων-δαπανηρών..- τεχνολογιών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις της Κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων έχουν δημιουργήσει εύλογο προβληματισμό στους επιχειρηματίες, παρότι είναι δεδομένο πως συνάδουν με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Ε.Ε. Ωστόσο, όπως ανέφερε η κ. Νικολάκου ( "Νέα Πελοπόννησος"), είναι απορίας άξιο πως το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στη Μεσσηνία και όχι σε Λακωνία και Αργολίδα, ενώ ο κ. Πουλοκέφαλος ("Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο") δήλωσε πως πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση μέρους των σχετικών εγκαταστάσεων- "ξηραντήρια". 

Να σημειώσουμε πως η ρύπανση που προκαλείται από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αφορά απελευθέρωση "μικροσωματιδίων" στην ατμόσφαιρα, εφόσον αυτά ξεπερνούν κάποια ορισμένη ποσότητα. Η περιοχή του Μελιγαλά στη Μεσσηνία θεωρείται η πλέον επιβαρυμένη. Ο κ. Μπουντρούκας ( "Πελοποννησιακή Συμμαχία") μάλιστα, πρότεινε ν' αναζητηθεί λύση μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ).

 

Η συνεδρίαση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω θέματα, στην ημερήσιά της διάταξη:

– Λήψη απόφασης για την προστασία και επέκταση του ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”.

– Έκφραση αλληλεγγύης του Περιφερειακού Συμβουλίου στους συλληφθέντες της 6ης Δεκεμβρίου στην Καλαμάτα.

– Συζήτηση για τα μέτρα προστασίας από την covid-19 σε σχέση με τους εργάτες γης.

– Συζήτηση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω του κορονοϊού.

– Συζήτηση για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.