Πολιτικη

Περιφέρεια: "Τυπική" έγκριση του προϋπολογισμού για το 2021

Έγκριση προϋπολογισμού από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020.

Μετά την εισήγηση που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, και, κατόπιν την σχετικής συζήτησης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου- που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω κορωνοϊού- προχώρησε στη, δεδομένη και τυπική, έγκριση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Αίσθηση προκάλεσε η "ατάκα" του Συμβούλου, κ. Δημοσθένη Δρούγκα- "Αγωνιστική Συνεργασία για την Πελοπόννησο"- ο οποίος, αφού πρότεινε να λαμβάνεται η σχετική απόφαση "δια περιφοράς", αφού το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί ούτε ν' αλλάξει ούτε να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, χαρακτήρισε την κατάσταση ως "ρεζίλι με τη,,βούλα!"

Ούτως ή άλλως, προϋπολογισμός καλείται, πλέον, μια "εκτίμηση", ή ένα "σενάριο" αν προτιμάτε, ουσιαστικά, επί των- αβέβαιων- οικονομικών στοιχείων που θ' αναπροσαρμόζεται και θα τροποποιείται, ανάλογα με την πορεία εσόδων- εξόδων αλλά και την όποια ενίσχυση εκ μέρους της πολιτείας. Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι δαπάνες, όπως αυτές για την μεταφορά μαθητών, καθώς, όπως είναι φυσικό, το 2020 ήταν μειωμένες. Επιπρόσθετα, η, επί της ουσίας, "ασφυκτική" καθοδήγηση της αυτοδιοίκησης εκ μέρους του λεγόμενου "παρατηρητηρίου" και της Κυβέρνησης όσον αφορά την κατάρτιση των προϋπολογισμών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στις διοικήσεις Περιφερειών και Δήμων για να σχεδιάσουν, αυτόνομα, μια εξειδικευμένη αναπτυξιακή στρατηγική, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής. Και, τελικά, όπως εύστοχα αναφέρθηκε, πρόκειται για τοποθέτηση "αριθμών σε κουτάκια"!

"Πυρ" από την Αντιπολίτευση

Οι εκπρόσωποι των αντιπολιτευομένων παρατάξεων έθεσαν ερωτήσεις και διατύπωσαν ενστάσεις για δαπάνες που, όπως αναφέρθηκε, "προκαλούν" το κοινό αίσθημα- ήτοι δαπάνες για γραφική ύλη σε περιφερειακές ενότητες, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ. Η απάντηση εκ μέρους της υπηρεσίας ήταν πως η δαπάνη δεν θα φθάσει σ' αυτά τα επίπεδα, αλλά επειδή απαιτείται να γίνονται διαγωνισμοί για τις προμήθειες αυτές, ο νόμος προβλέπει να υπάρχουν εγγεγραμμένα τ' αντίστοιχα ποσά.

 

Πάντως, όπως υποστήριξε η κ. Νικολάκου, η προετοιμασία του προϋπολογισμού δεν ήταν αυτή που έπρεπε ενόψει ενός έτους όπου αναμένεται να κυριαρχήσει η "αβεβαιότητα" και επεσήμανε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη μέριμνα για δαπάνες κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυσης των πολιτών. Περαιτέρω, η εκπρόσωπος της "Νέας Πελοποννήσου" δήλωσε πως, μέσα στο πλαίσιο με το οποίο λειτουργεί η Περιφέρεια, ουσιαστικά το Συμβούλιο δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα. Στο ίδιο "μήκος κύματος" κινήθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης "Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο", κ. Γιώργος Δέδες, ο οποίος, μάλιστα, χαρακτήρισε "εκφυλιστική" τη διαδικασία, αλλά και ο κ. Μπουντρούκας- που χαρακτήρισε "αλχημείες" τις προβλέψεις των τροπολογιών επί του νομοθετικού πλαισίου που έχει εισαγάγει ο Υπουργός των Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος. "Ενστάσεις", με διαφορετικό "εφαλτήριο" και άλλη πολιτική θέση, εκδήλωσαν και οι κ. Πετράκος, Γόντικας, Κάτσαρης, όπως και η κ. Λυμπεροπούλου.

"Εξαίρεση"- ηχηρή;- αποτέλεσε ο κ. Τσεμπετζής, Σύμβουλος της "Ελληνικής Αυγής για την Πελοπόννησο" που συμφώνησε απολύτως με την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής.

 

 

Να σημειώσουμε πως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Νίκας, "διχάστηκε" μεταξύ δυο τηλεδιασκέψεων, καθώς έπρεπε να παρακολουθεί και μια αντίστοιχη διαδικασία που αφορούσε τον προγραμματισμό ή, αν θέλετε, το "master plan" για τη μετάβαση της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.