Πολιτικη

Αρκαδία: "Όχι" του Περιφερειακού Συμβουλίου για "αιολικά πάρκα"

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020.

Η, κατά πάσα πιθανότητα, τελευταία τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου διεξάγεται με τηλεδιάσκεψη, όπως εδώ και αρκετό καιρό, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ένταση που επικράτησε κατά την πρόσφατη ειδική συνεδρίαση, με θέμα τον προϋπολογισμό, οδήγησε τον Πρόεδρο του Σώματος, κ. Μανώλη Σκαντζό (κεντρική φωτογραφία), να λάβει "μέτρα", καθώς ανακοίνωσε πως τα μικρόφωνα των συμμετεχόντων θα πρέπει να είναι κλειστά και ν' ανοίγουν μόνο σε περίπτωση που κάποιος ζητά και λαμβάνει το λόγο- με ανάταση χειρός. Η κ. Μπούζα- "Νέα Πελοπόννησος"- χαρακτήρισε το "μέτρο" αυτό, "υποτιμητικό".

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη δημιουργία πάρκου αιολικής ενέργειας στη θέση "Δραμπάλα" εντός των ορίων των Δήμων Τρίπολης, Σπάρτης και Βόρειας Κυνουρίας, από την εταιρεία "ΝΙΑΤΑ AIOLOS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε." Εισηγητής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Στη διαδικασία συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης, κ. Κατσαφάνας, καθώς στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνονταν θέματα που άπτονται των συμφερόντων του Δήμου. Ειδικότερα, πρόκειται για την δημιουργία αιολικών πάρκων, για τα οποία η Περιφέρεια έκανε ΜΠΕ. O κ. Αντιδήμαρχος υποστήριξε τις συγκεκριμένες επενδύσεις, καθώς, όπως μεταξύ άλλων είπε, δεν πρόκειται για έργα που βλάπτουν το περιβάλλον, όπως, αντίθετα συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, όταν υφίστατο πρόβλημα σχετικά με τις συνέπειες για το δάσος της Σκυρίτιδας. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης απέρριψε ομόφωνα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Πάρνωνα. Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά και τους δυο Δήμους- Τρίπολης και Σπάρτης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης δεν έχει συζητήσει το θέμα- μέχρι τώρα-, γεγονός που προκάλεσε σχετική ερώτηση από τον κ. Γόντικα (Λαϊκή Συσπείρωση). Ο κ. Κατσαφάνας απάντησε πως δεν έχει έρθει κάποια εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης. Τόνισε, επίσης, πως η τοποθέτησή του θα ήταν αντίστοιχα θετική για το έργο και στο πλαίσιο του Δ.Σ. Τρίπολης.

Στην επένδυση, πέρα από το Δήμο Σπάρτης, αντιδρά και η Τ.Κ. Βουρβούρων, ενώ η Αναπτυξιακή Εταιρεία "Πάρνωνας" έχει εκφράσει θετική γνώμη.

Να σημειώσουμε πως και το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης του ΠΕ.ΣΥ. αφορά αντίστοιχη επένδυση στην Νότια Κυνουρία, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ είχε εκφραστεί θετικά, άλλαξε την απόφασή του μετά από αντιδράσεις μέρους της τοπικής κοινωνίας και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υποστηρίχθηκε πως οι εταιρείες έχουν αναθέσει σ' εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (sic) να τις εκπροσωπούν, χωρίς οι ίδιες να εκπροσωπούνται επίσημα στα σχετικά αιρετά όργανα!

Ο κ. Νίκας, αφού δήλωσε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο θα "γνωμοδοτήσει" απλά όσον αφορά το θέμα- οι αποφάσεις θα παρθούν από την κεντρική Κυβέρνηση-, επεσήμανε πως είναι αρνητικός μ' επενδύσεις που βλάπτουν αισθητικά και λειτουργικά το περιβάλλον. Ο κ. Μπουντρούκας δήλωσε πως, εφόσον δεν υπάρχει διενέργεια αυτοψίας- όπως αναφέρει η ΜΠΕ-, ο ίδιος θα ψηφίσει "λευκό".

O κ. Τατούλης δήλωσε πως η παράταξή του και ο ίδιος είναι αρνητικοί απέναντι στη μελέτη, κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως δεν έχει κανένα σχέδιο ενεργειακής πολιτικής και τόνισε πως υπάρχουν ήδη πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις επενδύσεων που, ενώ έχουν αδειοδοτηθεί, δεν έχουν υλοποιηθεί- για διάφορους λόγους. Υποστήριξε, κατά συνέπεια, πως δεν είναι δυνατόν να συζητούνται νέες αιτήσεις αντίστοιχης φύσεως. Αρνητικά τοποθετήθηκαν και οι κ. Γιαννακούρας και Ρουμελιώτης, αλλά και η κ. Σπυριδάκου από την παράταξη του κ. Νίκα.

Ο κ. Κατσαφάνας, σε δεύτερη τοποθέτησή του, αμφισβήτησε, μ' έντονο τρόπο, τις αρνητικές τοποθετήσεις, δήλωσε πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης είναι ακατανόητη και, εν τέλει, τόνισε πως "δεν ξέρουμε τι θέλουμε!"

Εν τέλει, το Περιφερειακό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει μεν αρνητικά- εκτός.. συγκλονιστικού απροόπτου-, αλλά, όπως αναφέρθηκε, η απόφαση θα ληφθεί από την Κυβέρνηση.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.