Πολιτικη

Εμβόλιο: Η Ελλάδα θα περιμένει να εγκριθούν τα φθηνότερα..

Χώρες της Ένωσης αποσύρουν το δικαίωμα τους στην αγορά εμβολίων λόγω κόστους.

Σύμφωνα μ' εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του politico.eu, αρκετές χώρες "ποντάρουν" στο εμβόλιο της εταιρείας Astra Zeneca- που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης- και απεμπολούν το δικαίωμά τους στην αγορά του εμβολίου της Moderna ή της Pfizer.

Aυτό έχει ως αποτέλεσμα άλλες χώρες, με μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες, να εκμεταλλεύονται την παραπάνω κατάσταση, προμηθευόμενες περισσότερα ακριβά εμβόλια. Η Γερμανία είναι η χαρακτηριστικότερη περίπτωση. 

Ενώ η παραπάνω χώρα ήταν ο βασικότερος υποστηρικτής της κοινής αγοράς εμβολίων για τον κορωνοϊό στο πλαίσιο της Ε.Ε., έκανε ξεχωριστές, μονομερείς συμφωνίες μ' εταιρείες για την αγορά παραπάνω δόσεων. Τώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αγοράζει δόσεις εμβολίων που άλλες χώρες, απλά, δεν θέλουν!

Η κάθε χώρα της Ένωσης μπορεί να επιλέξει την αγορά λιγότερων εμβολίων, απ' αυτά που έχει οριστεί πως της αναλογούν, με αποτέλεσμα οι δόσεις που μένουν αδιάθετες να "καταλήγουν" στα χέρια χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και, εσχάτως, η Δανία. 

Από τεχνικής πλευράς, οι ενέργειες αυτές είναι μια παραβίαση της πολιτικής εμβολιασμού της Commision, καθώς η Ένωση συμφώνησε να διανεμηθεί το εμβόλιο με κριτήριο τον πληθυσμό και να μην υφίστανται μονομερείς συμφωνίες κάποιας χώρας μέλους με εταιρείες παραγωγής του. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως χώρες όπως η Γερμανία δεν παραβιάζουν τη συμφωνία και οι ενέργειές τους συνάδουν με το "πνεύμα" της τελευταίας. Το επιχείρημα που παραθέτουν είναι πως οι εξτρά δόσεις αγοράζονται αφού πρώτα η Commision έχει λάβει την προμήθειά της.

Υπάρχουν και πολλές "φωνές" που αντιδρούν και υποστηρίζουν πως πρόκειται για "καθαρό εμβολιαστικό εθνικισμό". Να σημειώσουμε πως η Γερμανική Κυβέρνηση υφίσταται έντονη κριτική  εντός της χώρας, για "καθυστερήσεις" στην πορεία του εμβολιασμού.

Το εμβόλιο της Pfizer είναι το δεύτερο ακριβότερο απ' αυτά που προμηθεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ της Moderna το ακριβότερο- 12 και 15 ευρώ η δόση, αντίστοιχα. Ευρωπαίος διπλωματικός παράγοντας δήλωσε στο politico πως δεν είναι όλες οι χώρες σε καλή οικονομική κατάσταση..

Η Ελλάδα, λοιπόν, αγόρασε λιγότερες δόσεις εμβολιασμού απ' όσες θα μπορούσε, φθάνοντας στον αριθμό του 1,8 εκατομμυρίου ενώ, βάσει πληθυσμού, είχε το δικαίωμα να προμηθευτεί ακόμα 2 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος προτίθεται να έρθει σε συμφωνία με το Ισραήλ για την αγορά εμβολίων, με τον Πρόεδρό της, κ. Αναστασιάδη να δηλώνει πως η ενέργεια αυτή δεν αποτελεί παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας. 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.