Πολιτικη

Παπαηλιού: Η ΝΔ εξουδετερώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η τοποθέτηση του Αρκά βουλευτή στη σύσκεψη της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Κατά την τηλεδιάσκεψη εργασίας που οργανώθηκε από την Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στις 10.1.2021, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Παπαηλιού, παρενέβη, λέγοντας, μεταξύ των άλλων, τα εξής : 

Την πανδημία και την εξ αυτής οικονομική και κοινωνική κρίση προσεγγίζουν οι διάφορες χώρες με διαφορετικό τρόπο. Στην πατρίδα μας η παρούσα κρίση ακολουθεί τη χρεοκοπία,  την κρίση της «μνημονιακής» περιόδου, αλλά και την, μετά από εργώδη προσπάθεια,  έξοδο της χώρας από τις «μνημονιακές» πολιτικές τον Αύγουστο του 2018.  

  Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η ορθή διαπίστωση πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχες πολιτικές.

Για την παρούσα κυβέρνηση, η υγειονομική κρίση αποτέλεσε το πρόσχημα για την εξουθένωση, μεταξύ των άλλων, και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την ενίσχυση των μεγάλων και των ισχυρών. 

Αυτό προκύπτει από τα ληφθέντα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ευνοούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις μεγάλες επιχειρήσεις και «αλυσίδες». Δεν τηρείται η ισονομία και η ίση μεταχείριση, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση των τελευταίων. 

Επιπλέον προκύπτει, προοπτικά, από το «σχέδιο Πισσαρίδη» και το επ΄ αυτού κυβερνητικό σχέδιο, που ρητά επιδιώκει την ακύρωση του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία, μέσω της εξουδετέρωσής τους.

Προτείνονται:

Η παροχή ρευστότητας από το κράτος, με την καταβολή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης σε όλους τους πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, μόνιμες μειώσεις και καταργήσεις επιβαρύνσεων, άλλα μέτρα και τη μη εφαρμογή και εντέλει την κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ο οποίος οδηγεί ουσιαστικά σε εκτεταμένες ρευστοποίηση περιουσιών και δέσμευση-δήμευση εισοδημάτων.  

Η παροχή ρευστότητας και από τις τράπεζες, οι οποίες πρέπει να επιτελέσουν την αποστολή τους χρηματοδοτώντας την οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε αυτές να επιβιώσουν και να ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες. 

Η  απομείωση-η διαγραφή του ιδιωτικού χρέους των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των νοικοκυριών  που συνεχίζει να σωρεύεται και που δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εξυπηρετηθεί.

Προοπτικά, η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, στο πλαίσιο του οποίου να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και των Περιφερειών, μεταξύ αυτών και της Πελοποννήσου, και να διαμορφωθεί μία νέα κοινωνική συμφωνία μεταξύ του κράτους, του κόσμου της εργασίας και  αυτού της δημιουργικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.