Πολιτικη

H.Π.Α.: "Σκληρή" πόλωση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο

"Καταιγιστικές" οι πολιτικές εξελίξεις στις Η.Π.Α. με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να συζητά την πρόταση για παραπομπή του απερχόμενου Προέδρου.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για μια συμβολική κίνηση καθώς, ούτως ή άλλως, την επόμενη Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, θα ορκιστεί ο νέος Πρόεδρος- που εξελέγη μετά την εκλογική διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2020- Τζόζεφ Μπάιντεν Τζούνιορ. Το δε Κογκρέσο, όπου ουσιαστικά κρίνεται η όποια παραπομπή Προέδρου  μέσω "δίκης"- στη συγκεκριμένη περίπτωση με την κατηγορία της "Υποκίνησης σε εξέγερση"- και η καθαίρεσή του ή όχι, δεν αναμένεται να συνεδριάσει καν πριν από την ορκωμοσία του κ. Μπάιντεν. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι δεδομένο, καθώς οι Δημοκρατικοί διαθέτουν την πλειοψηφία.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το Καπιτώλιο- ο χώρος που στεγάζει τα δυο νομοθετικά, αιρετά σώματα της δημοκρατίας των Η.Π.Α., δηλαδή τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κονγκρέσο- γνωρίζει πρωτόγνωρες, καινοφανείς και, παράλληλα, δυσάρεστες καταστάσεις, καθώς κατακλύζεται από δυνάμεις της Εθνοφυλακής της πολιτείας του Μέριλαντ αλλά και αστυνομικές δυνάμεις της Ουόσινγκτον και πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) και της Eθνικής Υπηρεσίας Ααφαλείας (NSA). Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν Αμερικανικά Μ.Μ.Ε., εκφράζονται φόβοι για επανάληψη των ταραχών και, μάλιστα, με πολύ χειρότερο τρόπο, εκ μέρους των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ.

 

(Στρατιώτες της Εθνοφρουράς στο Καπιτώλιο, copyright AP images)

"Yψηλών" τόνων συζήτηση στη Βουλή

Έντονη πόλωση, διχασμός, αντιπαραθέσεις προσωπικού χαρακτήρα και πολλές- ένθεν κακείθεν- αναφορές στην Ιστορία χαρακτήρισαν τη συζήτηση και ψηφοφορία περί της παραπομπής (impeachment) του κ. Τραμπ, με τον τελευταίο να γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος που αντιμετωπίζει αυτή τη διαδικασία δυο φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως, παρά την "εντύπωση" που δημιουργείται σε μια μερίδα των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Μ.Μ.Ε., πολύ αιρετοί εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος όχι μόνο διαφώνησαν με την παραπομπή αλλά αρκετοί απ' αυτούς έπλεξαν το εγκώμιο της Προεδρίας του κ. Τραμπ- αν και εξαίρεσαν όλοι, σχεδόν, την περίοδο της πανδημίας. Η επιχειρηματολογία των Ρεπουμπλικανών κινήθηκε από τη μια γύρω από τη συνήθη ρητορική του κ. Τραμπ και από την άλλη γύρω από τον "άξονα" της, κατά τη γνώμη τους, ανώφελης και καθαρά εκδικητικής διαδικασίας που κινητοποίησαν οι Δημοκρατικοί λίγες ώρες πριν αποχωρήσει ο κ. Τραμπ από την Προεδρία, με αποτέλεσμα να προκαλούν τον ρίχνουν "λαδί στη φωτιά του εθνικού διχασμού". Επιπρόσθετα, αρκετοί Ρεπουμπλικανοί υποστήριξαν πως πρόκειται για "ποινικοποίηση της ελευθερίας του λόγου" που δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Οι Δημοκρατικοί, από την άλλη, κατέστησαν σαφές πως ο κ. Τραμπ δεν μπορεί να παραμένει "ούτε λεπτό ακόμα" στη θέση του Προέδρου μετά τη συμπεριφορά που επέδειξε. Είναι σίγουρο δε πως το Δημοκρατικό Κόμμα θέλει να καταστήσει την περίπτωση Τραμπ ως "παράδειγμα προς αποφυγή" για το μέλλον αλλά, επίσης, είναι βέβαιο πως επιδιώκουν τόσο τον "πολιτικό θάνατο" του προσώπου και την αποδυνάμωση του κόμματος που τον ανέδειξε. Ο τελευταίος αυτός σκοπός, θεωρείται, από πολλούς αναλυτές, ως ένα "επικίνδυνο ρίσκο" καθώς το πολιτικό σύστημα των Η.Π.Α. είναι δικομματικό και στηρίζεται, ακριβώς, στην εναλλαγή μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στην εξουσία. Θεωρείται αδιανόητο και απευκταίο το ενδεχόμενο είτε της "διάλυσης" ενός εκ των δυο κομμάτων είτε της "μονομερούς κυριαρχίας". Καθώς, λοιπόν, η σύσταση του πληθυσμού στις Η.Π.Α. αλλάζει με γρήγορο ρυθμό προς όφελος, φαινομενικά, των Δημοκρατικών, η αντίδραση από την πλευρά μερίδας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, θα εκλαμβάνει, δυνητικά, ολοένα και πιο "εξτρεμιστικό" χαρακτήρα.

Ωστόσο, επί του παρόντος και σε αντίθεση με την προηγούμενη διαδικασία παραπομπής- που αφορούσε "συμπαιγνία" του Προέδρου των Η.Π.Α. με τη Ρωσία προς επηρεασμό των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2016, κατά κύριο λόγο- το αρραγές "μέτωπο" του "Παλαιού, παραδοσιακού κόμματος" ( Good-Old-Party, G.O.P), "έσπασε" εμπρός στα αδιάσειστα στοιχεία που προέκυψαν σχετικά με τις ταραχές που προκλήθηκαν στην πρωτεύουσα των Η.Π.Α. στις 6 Ιανουαρίου 2021, ως αποτέλεσμα της εισβολής μερίδας οπαδών του απερχόμενου Προέδρου στο Καπιτώλιο, μετά από συγκέντρωση που είχε διοργανωθεί προκειμένου να υποστηριχθεί η - αστήριχτη- θεωρία του κ. Τραμπ πως οι εκλογές του 2020 ήταν "στημένες". Μια "θεωρία συνωμοσίας" που παραμένει δημοφιλέστατη και αποδεκτή για μεγάλο μέρος πολιτών των Η.Π.Α.

"Απτόητος" ο Τραμπ!

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επισκέφθηκε την πολιτεία του Τέξας, την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 και ευρισκόμενος στο Εθνικό Μνημείο του Φρουρίου του Άλαμο- όπου τον 19ο αιώνα περίπου 260 υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του Τέξας, πολιορκήθηκαν και εξοντώθηκαν από 1800 Mεξικανούς στρατιώτες-, μίλησε, ουσιαστικά, για πρώτη φορά ζωντανά μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στα Μ.Μ.Ε. και τους πολίτες, υποστηρίζοντας πως δεν έκανε τίποτε που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως "επίθεση στους δημοκρατικούς θεσμούς", αρνήθηκε ν' αναλάβει την ευθύνη για τις ταραχές και κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα πως το ίδιο αποτελεί βασικό υποκινητή επικίνδυνων για τη Δημοκρατία ταραχών- αναφέρθηκε, μάλιστα, συγκεκριμένα σε διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού στο Σηάτλ και το Πόρτλαντ, γεγονότα που είχαν ως αφορμή τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

Ανησυχία και στην Ευρώπη

Οι εξελίξεις στις Η.Π.Α. αποτελούν μόνιμη αιτία "πονοκεφάλου" για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να οδηγήσουν τις Η.Π.Α. σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής "εσωστρέφειας" ή ακόμα και αστάθειας, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την Βορειοατλαντική Συμμαχία (Ν.Α.Τ.Ο) όσο και για την αντιμετώπιση του οικονομικού επεκτατισμού της Κίνας.

Επιπρόσθετα, είναι δεδομένο πως εφόσον δεν αποκατασταθούν σύντομα οι σχέσεις μεταξύ των Η.Π.Α. και πολλών συμμάχων τους- οι οποίοι κατά την περίοδο της Προεδρίας Τραμπ είχαν, εν πολλοίς, αποξενωθεί λόγω των, συχνά, αλλοπρόσαλλων επιλογών της Αμερικανικής ηγεσίας-, το λεγόμενο "κενό δύναμης" (power vacuum) που υφίσταται σε νευραλγικές γεωπολιτικά περιοχές, θα συνεχίσει να καλύπτεται από περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, η Ρωσία και άλλες.

(oι φωτογραφίες του άρθρου, προέρχονται από τη ζωντανή μετάδοση της συζήτησης από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, μέσω του σχετικού καναλιού του στο You Tube)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.