Πολιτικη

Γούργαρης: Θέλουν την αυτοδιοίκηση πιο αποτελεσματική στην αντιλαϊκή πολιτική

Τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης για το νέο εκλογικό νόμο.

Κυρίες και κύριοι πριν ασχοληθούμε με τις διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. επείγεται να ψηφίσει άρον – άρον νέο νόμο.

Μήπως έχουμε εκλογές σε 3 με 5 μήνες; Οι Δημοτικές εκλογές είναι σε 3 χρόνια.

Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι οι Δήμοι έχουν προβλήματα κυβερνησημότητας; Έχει τέτοια προβλήματα ο Δήμος Τρίπολης; Αγωνιά η κυβέρνηση για την καλή λειτουργία των Δήμων και φέρνει νέο εκλογικό νόμο;

Με το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Τοπική Διοίκηση λειτουργεί  σαν κρατική υπηρεσία και είναι άριστος μοχλός προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Φαίνεται πως δεν τους φτάνει πλέον αυτό, βλέποντας ότι τα λαϊκά προβλήματα θα οξυνθούν πολύ περισσότερο, άρα και οι λαϊκές αντιδράσεις και θέλουν με το νέο εκλογικό νόμο να υπάρχουν στο Δήμο μόνο εκείνες οι δυνάμεις που δεν θα τους ενοχλούν και θα λειτουργούν το Δήμο με βάση τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες.

Θέλουν τοπική διοίκηση πιο αποτελεσματική στην αντιλαϊκή πολιτική.

Δεν θέλουν να υπάρχουν και ενοχλητικές φωνές που θα ενημερώνουν τους Δημότες, που θα ξεσηκώνουν κόσμο. Θέλουν να κλείσουν κάθε χαραμάδα, να αποκλείσουν τις ενοχλητικές φωνές ώστε σε τοπικό επίπεδο να μείνουν πλέον δυνάμεις συμπαγείς «μπετόν» που να υπηρετούν αυτούς που κυριαρχούν στην οικονομία και να ανταγωνίζονται για τη νομή της Δημοτικής εξουσίας.

Στο Δήμο Τρίπολης μετά τις μεταπηδήσεις που έγιναν κατά τη συγκρότηση των συνδυασμών, τις στοιχήσεις μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, τις ενσωματώσεις μετά τις εκλογές παρατάξεων και προσώπων στη Δημοτική αρχή, μαζί με αυτές που κυοφορούνται, διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις ώστε η κεντρική αντιλαϊκή πολιτική να υιοθετείται και να υλοποιείται «αμάσητη» χωρίς καν συζήτηση.

- Όλοι μαζί με τους προϋπολογισμούς του 2020 και του 2021 δεχτήκατε μεγάλο μέρος των εσόδων του Δήμου να προέρχεται από την τοπική φορολογία και  η κρατική χρηματοδότηση όχι μόνο να είναι μακριά από τις ανάγκες των Δημοτών μας, αλλά και να αποδίδει στο Δήμο λιγότερα από το ένα τρίτο (1/3) από τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τους Δημότες μας.

- Μόλις πριν μια εβδομάδα ψηφίσατε όλοι μαζί η ΤΕΡΝΑ να διαχειρίζεται τα απορρίμματα σύμφωνα με τα συμφέροντα της επειδή είναι κεντρική επιλογή. Χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ, η ΤΕΡΝΑ θα έχει την κατασκευή των εγκαταστάσεων (3 ΜΕΑ + 2 ΣΜΑ), τη λειτουργία τους με όρους εγγυημένης κερδοφορίας για τουλάχιστον 28 χρόνια και εσείς μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) θα εισπράττετε τα χαράτσια από τους Δημότες μας για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ.

- Με τη στήριξη όλων σας ο Δήμας μας μετατρέπεται σε δάσος από ανεμογεννήτριες και πυλώνες μεταφοράς για να κερδοσκοπούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια αυξάνοντας την ενεργειακή φτώχεια του λαού μας και πλήττοντας τις τοπικές δραστηριότητες.

Είναι σαφείς οι στοχεύσεις του νέου αντιδραστικού καλπονοθευτικού νόμου.

Είναι ξεκάθαρο ότι μέσω του εκλογικού νόμου επιθυμούν να περιορίσουν τις φωνές που υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα, γι’ αυτό παίρνουν μια σειρά μέτρα που όλα οδηγούν στον ίδιο στόχο:

1. Ανάδειξη του δημάρχου με 43%, ποσοστό με το οποίο θα παίρνει και τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων.

2. Τίθεται ως προϋπόθεση για να μπει ένας συνδυασμός στην κατανομή το όριο του 3%.

3. Μειώνεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων.

4. Αποκλείονται δυνάμεις από τη δυνατότητα ακόμα και να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο, καθώς τίθεται ως προϋπόθεση έγκυρου ψηφοδελτίου να κατατίθεται ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων στο σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων (άνω των 500 κατοίκων).

5. Αυξάνεται το παράβολο για τους υποψήφιους δημάρχους κατά 100% και για τους δημοτικούς, κοινοτικούς κατά 60%, διατηρείται το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων και ενσωματώνονται υποχρεωτικά σε όλα τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι υπέρ της απλής, ανόθευτης αναλογικής, της ισοτιμίας της ψήφου, του να μην υπάρχει 2ος γύρος, να μη μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων σε όλα τα επίπεδα.

Δήμαρχος και περιφερειάρχης, που θεσμικά είναι εκτελεστικό όργανο του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, πρέπει να αναδεικνύεται ο επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού. Να υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής λειτουργίας των Κοινοτικών Συμβουλίων και να μην είναι μόνο γνωμοδοτικές και κανονιστικές οι αρμοδιότητές τους, αλλά να διαμορφώνονται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να επιλύουν μια σειρά τοπικών προβλημάτων.

Θεωρούμε ότι είναι βαθιά υποκριτικό να μην υποδεικνύουν τα κόμματα τους υποψήφιους που υποστηρίζουν και να στήνεται ένα σκηνικό που τροφοδοτεί την ψευδεπίγραφη εικόνα των δήθεν "αυτοδιοικητικών" και των "υπερκομματικών" υποψηφιοτήτων και ένα περιβάλλον που παραπλανά και εντέλει εκμηδενίζει την ευθύνη και τη λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων ως προς τις υποψηφιότητες και τα πεπραγμένα των αιρετών που έτσι και αλλιώς υποστηρίζουν. Ένα ζήτημα που όλες οι αστικές δυνάμεις αποφεύγουν ακριβώς γιατί αξιοποιούν την Τοπική Διοίκηση και ως πεδίο της λαϊκής ενσωμάτωσης».

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.