Πολιτικη

Περιφερειακό Συμβούλιο: "Για ποια Δημοκρατία μιλάμε.."

"Bαριές" εκφράσεις και σφοδρή ιδεολογική αντιπαράθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021.

Με αφορμή το νέο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση- που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση-, οι  Περιφερειακές παρατάξεις που ανήκουν στην "αντιπολίτευση", αποδύθηκαν, η καθεμία από την πλευρά της, σε μια "πολεμική" κατά της Κυβερνητικής μεταρρύθμισης, η οποία, ουσιαστικά, καταργεί, σύμφωνα πάντα με τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερα έντονη η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων του κ. Νίκα και του κ. Τατούλη, με τον τελευταίο να κάνει, μεταξύ άλλων, μια ιστορική αναδρομή στην αρνητική στάση, πολιτικώς, που έχει ακολουθήσει διαχρονικά το κυβερνών κόμμα απέναντι στις αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας, ωστόσο πως τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς στήριξαν, τελικά, τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες άλλων Κυβερνήσεων. 

Η απάντηση στον κ. Τατούλη, όπως εκφράστηκε από τον Πρόεδρο του Πε.Συ., κ. Σκαντζό, αφορούσε, ουσιαστικά, προσωπική επίθεση στον κ. Τατούλη αλλά και στην προηγούμενη Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επιπρόσθετα, ο κ. Νίκας δήλωσε, γι' άλλη μια φορά, την εκπεφρασμένη θέση του κατά της "απλής αναλογικής", καθώς, κατά τη γνώμη του, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω αυτή η "κυβερνησιμότητα". Επίσης, είπε πως δεν τον ενδιαφέρει η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ "ταυτίστηκε" ως φυσική παρουσία με τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη- "Όταν βρίζετε τον Μητσοτάκη, είναι σαν να βρίζετε εμένα"!

Οι υπόλοιπες παρατάξεις εκδήλωσαν, με διαφορετικές επί μέρους αιτιάσεις και πλήθος ιστορικών αλλά και πολιτιστικών αναφορών, την αντίθεσή τους απέναντι στις κυβερνητικές προθέσεις. Θα πρέπει να τονίσουμε πως, ειδικά η τοποθέτηση του κ. Δέδε, "υπενθύμισε" πως οι 3 τελευταίες Κυβερνήσεις της Ελλάδας ήταν όλες "συνεργασίας" με εκλογικό σύστημα αυτό της "ενισχυμένης αναλογικής". Επιπρόσθετα, ζήτησε (ρητορικώς..) διευκρινίσεις για το τι εννοεί η παράταξη του κ. Νίκα σχετικά με την "αποτυχία της απλής αναλογικής", καθώς κάτι τέτοιο καθίσταται "ομολογία αποτυχίας της Περιφερειακής Αρχής".

O Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, κατά τη δευτερολογία του, χαρακτήρισε "πρωτόγονη προπαγάνδα" το "ψήφισμα κατά της αστυνομικής βίας", ενώ δήλωσε πως "ακομμάτιστη αυτοδιοίκηση" δεν υπάρχει. Eπανέλαβε πως αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που αφορούν ιδεολογικά ζητήματα αμιγούς πολιτικής φύσης, δεν είναι σε καμία περίπτωση "δεσμευτικά" για τον ίδιο. Καταφέρθηκε δε εναντίον της παράταξης του κ. Τατούλη την οποία κατηγόρησε για "υποκρισία", λέγοντας, παράλληλα, πως οι παρατάξεις της "Αριστεράς" έχουν συνδράμει σε κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως η Ν.Δ., διαχρονικά, δεν είχε καταθέσει κάποια πρόταση για την Αυτοδιοίκηση, μέχρι τώρα.

Να σημειώσουμε πως η παράταξη του κ. Τατούλη κατέθεσε και ψήφισμα κατά της "αστυνομικής βίας". Η πλειοψηφία των Περιφερειακών Συμβούλων δήλωσε την αντίθεσή της απέναντι στην κυβερνητική "μεταρρύθμιση", ωστόσο, καθώς υπήρξαν τρεις προτάσεις- η "Λαϊκή Συσπείρωση" είχε τη δική της πρόταση-, η διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν, "ολίγον", επεισοδιακή, λόγω και του τρόπου διεξαγωγής του Συμβουλίου. Σημειώθηκε και η, αναμενόμενη εδώ και καιρό, "διαφοροποίηση" του κ. Σιδέρη από την παράταξή του (Νέα Πελοπόννησος) και η "επιστροφή" του στην κυβερνητική "γραμμή". 

Τελικώς, υπερψηφίστηκε- με 25 θετικές ψήφους- η "κοινή πρόταση" των παρατάξεων που αντιτίθενται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.