Πολιτικη

ΣΥΡΙΖΑ Β. Κυνουρίας: Ζήτω οι πλειοψηφίες…

Βολές της Οργάνωσης Μελών κατά της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου.

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειας Κυνουρίας αναφέρει:

Για μια ακόμα φορά η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας αποδείχτηκε ένα γραφειοκρατικό όργανο που αντί να διαμορφώνει κουλτούρα λογοδοσίας, συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης προτάσεων μεταξύ της δημοτικής αρχής και των δημοτών, απλά επισφραγίζει προειλημμένες αποφάσεις. 

Έτσι,

• η περιστασιακή αντιμετώπιση της κατασκευής ενός σύγχρονου Δημαρχείου,

• η κατεδάφιση ενός πολιτιστικού μνημείου του 1860-1870  συνυφασμένου με την ιστορία του Άστρους,

• η τροποποίηση μιας διαθήκης που η βούληση του διαθέτη ήταν να κατασκευαστεί ένα σχολείο, 

δύσκολα μπορούν να πείσουν ότι είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους δημότες και έχουν τη σύμφωνη γνώμη τους. 

Το θέμα αφορά στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να γκρεμίσει ό,τι απέμεινε από το παλαιό ελαιοτριβείο Ευθυμίου που βρίσκεται σε χώρο που γειτνιάζει με το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Άστρους και στη θέση του να χτίσει Δημαρχείο.

Ο συγκεκριμένος χώρος που τώρα ανήκει στο κληροδότημα Π. Γιαννούκου και ο οποίος είχε διατεθεί υπέρ των αναγκών του παλαιού εξατάξιου Γυμνασίου, σήμερα διεκδικείται από το Δήμο προκειμένου να χαρακτηριστεί οικοδομήσιμο οικόπεδο και τροποποιώντας τη βούληση του διαθέτη  να το αξιοποιήσει κατά το δοκούν.

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειας Κυνουρίας, συμμετείχε στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης στις 7/4/2021, ως μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου, καταθέτοντας ενστάσεις, αλλά και προτάσεις (απόφαση Δ.Σ 38/2001 ΑΔΑ: 9Δ9ΕΩ9Ψ-0ΗΤ και Ε.Δ. 01/2001 ΑΔΑ: 6ΠΖ2Ω9Ψ-ΥΙΖ)

Κατά την άποψή μας,

• η χωροθέτηση  του Δημαρχείου πρέπει να προκύψει από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) που βρίσκεται σε εξέλιξη, μέσω εναλλακτικών σεναρίων που θα δοθούν στους δημότες προς διαβούλευση, ώστε να επιλεγεί η βέλτιστη λύση 

• το κτίσμα του παλαιού ελαιοτριβείου Ευθυμίου πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πολιτιστικός πόρος (βιομηχανικό κτίριο του 19ου αιώνα, και κατόπιν αυτοψίας της Εφορείας Νεότερων  Μνημείων, στην οποία και υπάγεται, να κηρυχτεί διατηρητέο και προστατευόμενο (Ν. 3228/2002). Η αξιοποίησή του να συνδυαστεί με το αγροκήπιο και τη σχολή Καρυτσιώτη, και να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξής τους σε χρηματοδοτικό Πρόγραμμα. 

• οι ανάγκες των σχολείων (Γυμνασίου και Λυκείου) με τα οποία γειτνιάζει ο χώρος του παλαιού ελαιοτριβείου Ευθυμίου που αγοράστηκε με χρήματα του κληροδοτήματος Π. Γιανούκου με σκοπό να ενσωματωθεί στα εν λόγω σχολεία και προκειμένου να υλοποιηθεί η βούληση του διαθέτη, πρέπει να συζητηθούν με τη σχολική κοινότητα (καθηγητές, μαθητές, γονείς) και να αντιμετωπιστούν με τη σοβαρότητα  που τους αναλογεί και όχι με επιδόματα.

• οι συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να μεταδίδονται απευθείας μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται άμεσα για τα τρέχοντα θέματα και να παρεμβαίνουν με την υποβολή γραπτών ερωτήσεων/προτάσεων

Ως Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειας Κυνουρίας θα υπερασπιστούμε κάθε συμμετοχική διαδικασία που θα φέρνει το δημότη πιο κοντά στο κέντρο λήψης αποφάσεων, εν προκειμένω τη δημοτική αρχή, αλλά θα σταθούμε και απέναντι σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της ποιότητας ζωής που μας αναλογεί.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.