Πολιτικη

"Lockdown": "Διαρροή" πρακτικών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων

Μέρος των επίσημων πρακτικών της Επιτροπής "έφερε" στο φως η εφημερίδα " Κυριακάτικη Δημοκρατία".

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως τα πρακτικά αποδεικνύουν πως οι ειδικοί υφίστανται πολλές πιέσεις και, συχνά, καλούνται ν' αποφασίσουν επάνω σε "γραμμές" που καθορίζονται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει πως:

"Με μια απλή ανάγνωση των πρακτικών της επιτροπής, οι επιστήμονες αποφασίζουν επί προειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης. Οι υπουργοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, όχι μόνο κατευθύνουν τα μέλη της επιτροπής ως προς τις τελικές αποφάσεις αλλά μοιάζει να τους τις επιβάλλουν. Είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση υφυπουργού προς τους επιστήμονες για διάταξη η οποία έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή προτού κάνουν οποιαδήποτε εισήγηση. Μια ακόμη διαπίστωση από τη μελέτη των πρακτικών είναι ότι προκύπτουν διαφωνίες ορισμένων επιστημόνων για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και η καταγεγραμμένη απόδειξη ότι υπάρχει απόσταση πλέον του Σωτήρη Τσιόδρα από πολλές επιλογές που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου. Από τα πρακτικά που έχει στη διάθεσή της η “Κυριακάτικη Δημοκρατία” γίνεται κατανοητό και το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και της κυβέρνησης. Ο κ. Τσιόδρας καταγράφεται να διαφωνεί σχεδόν με όλα όσα εισηγείται και προκρίνει το κυβερνητικό επιτελείο. Και εδώ μάλλον κρίνεται αναγκαίο να δοθούν στη δημοσιότητα ή έστω στα κόμματα του Κοινοβουλίου τα πρακτικά συγκεκριμένων συνεδριάσεων που αφορούν μέτρα τα οποία αποδείχθηκαν καταστροφικά."  

Δείτε μέρος των πρακτικών εδώ.

Aπό την πλευρά του, το Υπουργείο Υγείας, σε μια ιδιαίτερα "σκληρή" ανακοίνωσή του, "στρέφεται" κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης- η οποία όντως υποστήριξε την ουσία του δημοσιεύματος της παραπάνω εφημερίδας-, δεν αμφισβητεί την αυθεντικότητα των πρακτικών και αναφέρει τα εξής:

Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πανδημία ενώνοντας δυνάμεις: Στην κοινωνία, την επιστημονική κοινότητα, τον πολιτικό κόσμο. Και παρά τις απώλειές της, τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, προχωρώντας με ασφάλεια, λαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα, ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας και χτίζοντας το τείχος ανοσίας που θα μας βγάλει από αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Δυστυχώς, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν στον δικό τους απομονωμένο κόσμο και συνειδητά πλέον επιλέγουν το δρόμο του διχασμού. Για μία ακόμη φορά, προσβάλλουν τους επιστήμονες που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης εργάζονται νυχθημερόν με αποκλειστικό μέλημα την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν την ανεξάρτητη επιστημονική άποψη των μελών της Επιτροπής, παρουσιάζοντάς την ως χειραγωγούμενη από την κυβέρνηση. Αδυνατούν να καταλάβουν ότι η ανεξαρτησία της γνώμης, η ελευθερία της έκφρασης, ο επιστημονικός διάλογος, είναι συστατικά στοιχεία της Επιτροπής.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποτελεί τον επιστημονικό βραχίονα  της μεγάλης εθνικής προσπάθειας και έχει το σεβασμό, την εκτίμηση και τη στήριξη όλων. Πρώτα και πάνω απ’ όλα της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία συνεργάζεται γόνιμα για 15 μήνες, μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Έτσι θα συνεχίσουμε.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.