Πολιτικη

Aλβανικές εκλογές: Ένταση και αβεβαιότητα

"Άνοιξαν" οι κλάπες στη γειτονική χώρα για τις Βουλευτικές εκλογές της 25ης Απριλίου 2021.

Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Αλβανοί προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής, 25 Απριλίου, στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα Βουλή των 140 εδρών στις δέκατες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία στα 30 χρόνια -από την πτώση του καθεστώτος Χότζα- μεταπολίτευσης. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και 08:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 19:00. Τις εκλογές παρακολουθούν περίπου 100 ομάδες παρατηρητών προερχόμενες από τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Συμμετέχουν 46 κόμματα και τρεις προεκλογικοί συνασπισμοί με τον μεγαλύτερο, τη «Συμμαχία για αλλαγή», να αποτελείται από 14 κόμματα, υπό την ηγεσία του "Δημοκρατικού Κόμματος" του Λουλζίμ Μπάσα. Το "Δημοκρατικό Κόμμα" έχει δηλώσει μετεκλογική συμμαχία και με το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Αλβανία, το "Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης".

Το "Σοσιαλιστικό Κόμμα" του νυν Πρωθυπουργού Έντι Ράμα,  κατέρχεται μόνο του, με τον κ. Ράμα να δηλώνει ότι σε περίπτωση που θα είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν θα έχει αυτοδυναμία, δεν θα επιδιώξει συνεργασίες και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Τα δύο κόμματα που εκπροσωπούν τους Έλληνες της Αλβανίας, το "Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" (ΚΕΑΔ) και το "Κόμμα των Ελλήνων" (ΜΕΓΑ), συμμετέχουν με υποψήφιους βουλευτές ενταγμένους στα ψηφοδέλτια των τριών μεγάλων κομμάτων.

Η προεκλογική περίοδος εξελίχτηκε μέσα σε "κλίμα" έντασης ενώ καταγγελίες για "εμπορίας ψήφων" εκτοξεύτηκαν απ’ όλες τις πλευρές και ίσως το εκτεταμένο αυτό φαινόμενο αποδειχθεί καθοριστικό στην έκβαση της ψηφοφορίας, ειδικά σε περίπτωση μεγάλης αποχής, κάτι που αναμένεται.

Για πρώτη φορά στις εκλογές στην Αλβανία,  είχαμε δηλώσεις "παρέμβασης" στη διαδικασία από τους θρησκευτικούς ηγέτες των τριών μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα, οι οποίοι έκαναν εκκλήσεις για ηρεμία, ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πιστών, και αποχή από το «εμπόριο της ψήφου».

Όσον αφορά τους Βορειοηπειρώτες, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ράμα ότι η αιφνίδια απόφασή του λίγο πριν από την ημέρα της κάλπης, σύμφωνα με την οποία όσοι πολίτες εισέρχονται στην Αλβανία από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία θα υποβάλλονται σε δεκατετραήμερη υποχρεωτική καραντίνα, αποσκοπεί στο να νοθεύσει το αποτέλεσμα. Το βέβαιο είναι ότι θα επηρεάσει αρνητικά την έλευση Βορειοηπειρωτών ψηφοφόρων από την Ελλάδα. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.