Πολιτικη

Πελοπόννησος: Τα Επιμελητήρια ζητούν αλλαγές στο "Γέφυρα 2"

Mε κοινή τους επιστολή, τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών θέτουν συγκεκριμένα αιτήματα προς τα συναρμόδια Υπουργεία.

Ειδικότερα, οι Πρόεδροι πέντε Επιμελητηρίων (Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας) απευθύνονται στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, τους κ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη, ζητώντας να μην αποκλειστούν πληττόμενες επιχειρήσεις από το πρόγραμμα "Γέφυρα 2", με δάνεια Εγγύησης Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων, οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων επισημαίνουν πως υφίσταται "χρόνιο ζήτημα αδυναμίας πρόσβασης επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και σε μέτρα στήριξης όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ή το ταμείο εγγυοδοσίας, λόγω των "πυροδανείων".

Προκειμένου, λοιπόν, να μην βρίσκονται, μονίμως, οι επιχειρήσεις των "πυρόπληκτων" νομών σε δυσμενή θέση, τα Επιμελητήρια προτείνουν τα εξής:

Ένταξη και των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στους πληγέντες συμπολίτες μας (πυρόπληκτα - σεισμόπληκτα) στο Πρόγραμμα «Γέφυρα 2», καθότι η αδυναμία εξεύρεσης οριστικής λύσης στο θέμα της ρύθμισης οφειλών των εν λόγω δανείων κι ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται ακόμη σε τράπεζες και δεν έχουν κανονική εξυπηρέτηση ή έχουν εκχωρηθεί σε εταιρείες διαχείρισης που λειτουργούν εκτός τραπεζικού συστήματος, αποτελεί μία πολύ σοβαρή δυσλειτουργία για τον τόπο, έχοντας οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες ένα βήμα πριν την κατάρρευση. 

Όπως κατά καιρούς σας έχουμε επισημάνει, τα παραπάνω δάνεια αφορούν εν λειτουργία επιχειρήσεις οι οποίες κάτω από το φάσμα των ασφυκτικών πιέσεων λόγω της πανδημίας, αντιμετωπίζουν και την σκληρή στάση των συγκεκριμένων πιστωτικών φορέων οι οποίοι στην ουσία απορρίπτουν κάθε πρόταση ρύθμισης. Ταυτόχρονα αποτελεί μέγιστη αδικία η μη συμμετοχή στο πρόγραμμα τουλάχιστον των ρυθμισμένων με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δανείων με Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μιας και η Εγγύηση αυτή μειώνεται με τη πληρωμή των δόσεων. 

-Ειδική αντιμετώπιση στο ζήτημα των δανείων συνταξιούχων συναδέλφων, οι οποίοι αν κι έχουν πλέον διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, εξακολουθούν να στενάζουν υπό το βάρος οφειλών που αφορούν επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία αν κι είχαν συνάψει όσο ήταν ακόμα ενεργοί, συνεχίζουν να τους ακολουθούν, παραμένοντας στο όνομά τους, λόγω του γεγονότος ότι οι τράπεζες δεν τα αντιμετωπίζουν ως επιχειρηματικά, άπαξ και ο επιχειρηματίας - δανειολήπτης συνταξιοδοτηθεί. 

-Επανεξέταση του όρου της μείωσης του τζίρου από 20% και άνω, μεταξύ των χρήσεων 2020 και 2019, προκειμένου να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, καθότι πολλές επιχειρήσεις είναι ανοικτές, αλλά πληττόμενες, εμφανίζοντας χαμηλές απώλειες τζίρου κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα να μένουν αδίκως εκτός της ρύθμισης. 

Η επιστολή υπογράφεται από τους κ. Μαρλαφέκα (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας), Νικολούτσο (Ηλείας), Τρουπή (Αρκαδίας), Παναρίτη (Λακωνίας) και Ξυγκώρο (Μεσσηνίας).

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.