Πολιτικη

"Η άγνοιά σας κ.Νίκα καθίσταται επικίνδυνη για τον τόπο και τους ανθρώπους της"

Ανακοίνωση του Βαγγέλη Γιαννακούρα

Μία αιφνιδιαστική, παράλογη, παράνομη αλλά το κυριότερο επικίνδυνη για τους πολίτες απόφαση, εκδόθηκε ξαφνικά και χωρίς προφανή λόγο από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, με την οποία μεταφέρει την αρμοδιότητα για το προσωπικό και κυρίως για τα μηχανήματα (μπουλντόζες, γκρέιντερ, φορτωτές κλπ), που εκ του Νόμου ανήκουν, εποπτεύονται και κατευθύνονται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.

Η βασική αρμοδιότητα από το Νόμο-ΦΕΚ 1932/Β/20-9-2007, αλλά και βάσει οργανογράμματος της Περιφέρειας  Πελοποννήσου για τα εν λόγω μηχανήματα είναι ο καθαρισμός, η συντήρηση και αντιμετώπιση πλήθους προβλημάτων που παρουσιάζονται, σχεδόν καθημερινά, ήτοι καταπτώσεις βράχων, βυθίσματα, κατολισθήσεις , καθιζήσεις και πάσης φύσεως βλάβες του οδοστρώματος, για την ασφάλεια του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Τις πιο πολλές φορές τα μηχανήματα αυτά αντιμετωπίζουν καταστάσεις κατεπείγουσες, καθ’ όλο το 24ωρο, μετά από επείγοντα σήματα της Τροχαίας ή από ενημερώσεις πολιτών.

Με την απόφαση αυτή ο κ. Νίκας και οι συνεργάτες του, στερούν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Αρκαδίας μία ζωτικής σημασίας αρμοδιότητα, που ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, η οποία διαθέτει 2.000 χιλιόμετρα εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, το οποίο επί το πλείστον είναι ορεινό και δύσκολο, είναι καθ’ όλα αναγκαία και η στέρησή της προκαλεί μεγάλο κίνδυνο και μπορεί να επιφέρει ακόμα και απώλεια ανθρώπινης ζωής, λόγω της μη άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης κάποιας επείγουσας και απρόβλεπτης κατάστασης που μπορεί να συμβεί καθ’ όλο το 24ωρο.

Η δικαιολογία που επικαλείται ο κ. Νίκας, ότι δηλαδή θα βοηθήσουν τα μηχανήματα αυτά στον καθαρισμό των αγροτικών δρόμων και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης (πλημμύρες, πυρκαγιές) είναι το λιγότερο αστεία, γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψαν τα μηχανήματα να χρησιμοποιούνται και σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτός των άλλων υποχρεώσεών τους.

Και αν σκέφτεστε κ.Νίκα, εσείς και οι συνεργάτες σας, να χρησιμοποιήσετε ιδιώτες εργολάβους για το οδικό δίκτυο της Αρκαδίας, να γνωρίζετε καλά ότι αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει, όχι μόνο γιατί απαιτούνται χρήματα, αλλά και γιατί χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες για την συμβασιοποίηση των εργασιών, κάτι που δεν μπορεί να γίνει, όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για άμεση παρέμβαση.

Και αυτό σας το λέω από προσωπική εμπειρία. Όταν χρειάστηκε από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας το 2019, σε μία μεγάλη χιονόπτωση να καλέσω εργολάβους, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακόμα και τώρα, δύο χρόνια μετά, δεν έχουν πληρωθεί, γιατί δεν ακολουθήθηκε, λόγω του επείγοντος,  η διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία.

Αγαπητοί κύριοι της περιφερειακής αρχής, αν δεν μπορείτε να κάνετε καλό για τον τόπο, τουλάχιστον, μην κάνετε κακό. Μην παίρνετε αποφάσεις στο πόδι, γιατί πέραν από την απραξία σας, οι πρόχειρες και αψυχολόγητες αποφάσεις σας, σας εκθέτουν και το κυριότερο μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Πάρτε, λοιπόν, πίσω το συντομότερο την προκλητική και ύποπτη αυτή απόφασή σας.

Βαγγέλης Γιαννακούρας

Περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας

τέως Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας

Δ.Τ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.