Πολιτικη

Πε.Συ.: Νίκας για "φυσικό αέριο", "πολιτισμό" και "οδικό δίκτυο"

Tι είπε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για τρία ζητήματα, σχετικά με τα οποία δέχθηκε ερωτήματα από την Αντιπολίτευση.

Φυσικό αέριο

Eπανέλαβε την πάγια θέση του ο κ. Νίκας, δηλώνοντας πως τα 20 εκατομμύρια που εξασφάλισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου- τα οποία προέκυψαν από άλλο δημόσιο έργο, οδικής φύσεως- θα δοθούν, μέσω ΔΕΔΑ μόνο για δημόσιο, πάλι, έργο. Αλλιώς, όπως επανέλαβε, θα κατευθυνθούν πάλι προς οδικό έργο. Από εκεί και πέρα, ο κ. Νίκας "προειδοποίησε" Τριπολίτες και Κορινθίους, των οποίων την παροχή του αερίου ανέλαβε ιδιωτική εταιρεία μετά από πρόταση που κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να μην περιμένουν να "πλημμυρίσουν από αέριο". Σχετικώς, τόνισε πως πιθανώς να ξεκινήσει η διάθεση του προϊόντος από τη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης, όσον αφορά την αρκαδική πρωτεύουσα, και να επεκτείνεται ανάλογα και με την κερδοφορία. Κατά συνέπεια, η Περιφέρεια θα συνδράμει στη δημιουργία των υποδομών για τις άλλες μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου, όπου το έργο έχει αναλάβει η κρατική ΔΕΔΑ. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Νίκας, οι υποδομές που θα κατασκευαστούν προορίζονται για τη διάθεση υδρογόνου στο μέλλον, καθώς εκεί κατευθύνεται η "επόμενη μέρα" της ενεργειακής πολιτικής.

Οδικό Δίκτυο

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου περιέγραψε τους λόγους για τους οποίους θα κατασκευαστεί η λεγόμενη "διάβαση των Δερβενακίων", ένα έργο που, σύμφωνα με τον κ. Νίκα θ' αναβαθμίσει την Αργολική κοιλάδα, θα βελτιώσει αισθητά την οδική σύνδεση μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων της Πελοποννήσου, θα δώσει μια "ώθηση" στον τουρισμό αλλά, κυρίως, θα βοηθήσει στο να μην έχουμε θύματα από δυστυχήματα.

Πολιτισμός

Σωστές οι διαπιστώσεις του κ. Νίκα στο συγκεκριμένο θέμα, αφού δέχτηκε πως το επίπεδο των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Περιφέρεια, είναι χαμηλό. Θα πρέπει, όπως επεσήμανε, να ενισχύσουμε τις λίγες υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις και να τις πολλαπλασιάσουμε. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, το Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής του Ναυπλίου και το Φεστιβάλ Χορωδιακής Μουσικής- όλα διεθνούς βεληνεκούς.

Από εκεί και πέρα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά,  έχουμε πολλά σωματεία και συλλόγους ερασιτεχνικού επιπέδου, το οποίο είναι μεν απαραίτητο αλλά δεν αποτελεί πανάκεια. Τέλος, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ανέφερε πως η Περιφέρεια δέχεται δεκάδες αιτήσεις οικονομικής συνδρομής, για διάφορες δράσεις, καθώς "ο καθένας βάζει και λίγο '21"...

Kαι μια διαπίστωση

Ορισμένως, το δημοσιογραφικό μας σχόλιο είναι πως, σε σχέση με παλαιότερα Συμβούλια, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ήταν πιο διαλλακτικός, πιο ευθύς και συχνά επικριτικός απέναντι στην κεντρική εξουσία. Οπωσδήποτε, αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτε, αλλά είναι γεγονός πως παρατηρείται μια διαφορετική "προσέγγιση" από την πλευρά του κ. Νίκα, ειδικά σε σχέση με το Πε.Συ. Επιπρόσθετα, διαπιστώνεται μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε κάποια έργα, γεγονός που είναι "εκ των ων ουκ άνευ" καθώς η πανδημία έχει επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις σε έργα, με αποτέλεσμα να διακυβεύονται χρηματοδοτήσεις αλλά και κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.