Πολιτικη

Eργασιακό: Στα "χαρακώματα" ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η "μεταρρύθμιση" στις εργασιακές σχέσεις που ήδη συζητείται σε Επιτροπές της Ελληνικής Βουλής

Παρότι η σχετική συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια του Σώματος αναμένεται να λάβει χώρα μετά τις 15 Ιουνίου, η αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης έχει λάβει ιδιαίτερα "σκληρό" χαρακτήρα. Στο πλαίσιο των αντιδράσεων από κοινωνικούς φορείς, εξαγγέλθηκε πανελλαδική απεργία γι' αύριο, 10η Ιουνίου 2021, όπου θα συμμετάσχουν και οι δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας (σ.σ. το παρόν γράφτηκε στις 9 Ιουνίου 2021).

Θεωρείται σίγουρο πως θα κατατεθεί αίτημα για "ονομαστική ψηφοφορία" από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Κυβέρνηση, με τον εισηγητή του νομοσχεδίου, αρμόδιο Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, να έχει, ουσιαστικά, ήδη εμφανίζει την "στρατηγική" που θ΄ ακολουθήσει εντός Βουλής το κυβερνόν κόμμα που αντιμετωπίζει και "εσωτερικές", επί μέρους διαφωνίες επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Ο κ. Χατζηδάκης (φωτ.), μάλιστα, σε ανάρτησή του στο facebook, αναφέρει τα εξής:

Αυτά είναι τα μέτρα του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας για την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει με οργή και αγανάκτηση!  Άδεια πατρότητας 14 ημερών. Γονική άδεια 2 μήνες και για τους 2 γονείς πληρωμένη από ΟΑΕΔ. Άδεια φροντιστή 5 ημέρες. Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών. Απαγόρευση απόλυσης πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του. Τι θα πουν στους εργαζομένους τους οποίους δήθεν υποστηρίζουν;

Στον Υπουργό Εργασίας απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κ. Νάσος Ηλιόπουλος:

Ο κ. Χατζηδάκης το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια νέα πόρτα στην καριέρα του: αυτή του τηλεπωλητή. Εμφανίζεται παντού χωρίς αντίλογο, για να μας "πουλήσει" τα απλήρωτα 10ωρα. Με επιχείρημα ότι έτσι ένας εργαζόμενος-γονιός θα έχει παραπάνω χρόνο με την οικογένειά του. Αλήθεια κ. Χατζηδάκη η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά από κλάδους θα φέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενους; Η νομοθέτηση για πρώτη φορά του σπαστού ωραρίου στην μερική απασχόληση θα φέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενους; Το μόνο που θέλει να κάνει ο κ. Χατζηδάκης με το νομοσχέδιο είναι να νομιμοποιήσει τα απλήρωτα 10ωρα και να βάλει πλάτη στους εργοδότες που δεν επιθυμούν κανόνες και έλεγχο. Όπως π.χ. οι τράπεζες στις οποίες το κόμμα του χρωστάει 340 εκατομμύρια. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος της εργασίας είναι η αύξηση στον κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό κόντρα στην εργοδοτική ανομία. Με αυτό το πλαίσιο θα δώσουμε την απεργιακή μάχη και με αυτό το πλαίσιο θα ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική.

Έντονη κριτική ασκήθηκε και από τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης απέναντι στην Κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Έτσι, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως: Έρχεται το εργασιακό νομοσχέδιο, που έφτασε στη Βουλή, χειρότερο από ό,τι ξεκίνησε. Καταργεί εργασιακά δικαιώματα, μας επιστρέφει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων. Αφαιρεί το δικαίωμα της συλλογικής σύμβασης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι καταργείται το οκτάωρο. Παράλληλα, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ως "οπισθοδρομικό", "τερατούργημα" και "κερκόπορτα μαζικών απολύσεων".

Να σημειώσουμε πως, όσον αφορά το ίδιο το κυβερνόν κόμμα, υφίστανται "ενστάσεις" για συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως κατέδειξε η τοποθέτηση της Βουλευτού- και Εργατολόγου-, κ. Άννας Ευθυμίου, η οποία ζήτησε "βελτίωση" των διατάξεων που αφορούν στην προστασία των εργαζομένων σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας αλλά και τις απολύσεις.

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.