Πολιτικη

Λαϊκή Συσπείρωση: Συγκέντρωση στην Τρίπολη για το Αθήναιο

Να μην γίνει η ευρύτερη περιοχή του Αθήναιου ΧΑΒΟΥΖΑ της Πελοποννήσου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου καλεί τους Περιφερειακούς Συμβούλους να γυρίσουν την πλάτη στις κοκορομαχίες και στη συγκάλυψη των ευθυνών για το νέο έγκλημα στο Αθήναιο και να στηρίξουν τον αγώνα των κατοίκων για να μην γίνει η περιοχή ΧΑΒΟΥΖΑ της Πελοποννήσου. 

Τους καλούμε να υπερψηφίσουν την παρακάτω πρόταση που είναι το πλαίσιο συσπείρωσης και αγώνα των κατοίκων της περιοχής και της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συγκροτήσει.

Πρότασης Απόφασης του ΠεΣυΠ για την μονάδα επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων στο Αθήναιο.

Οι μακροχρόνιοι σχεδιασμοί για την εξασφάλιση των επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στη Μεγαλόπολη με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος σταματούν την λιγνιτική δραστηριότητα με βαριές συνέπειες για την περιοχή και δρομολογούν την καύση απορριμμάτων και τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).

Στην Παλαιόχουνη ξεκίνησε η κατασκευή της κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και  του ΧΥΤΥ της ΤΕΡΝΑ με εγγυημένη μακροχρόνια κερδοφορία για την εταιρεία και βαρύ περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου.

Ο ιδιώτης επιχειρηματίας δεν νοιάζεται για την υγεία των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στις μικρές οικογενειακές δραστηριότητες, στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τη μεταποίηση.

Νοιάζεται για τη μεγιστοποίηση των κερδών του.

Μόνο η διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικά των επικίνδυνων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα μπορεί να γίνει με το λιγότερο οικονομικό – κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Μόνο τότε οι χωροθετήσεις τέτοιων μονάδων θα γίνονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, που δεν θα επιβαρύνουν ήδη επιβαρυμένες περιοχές.

Η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής της Ασέας σε ζώνη άσκησης κάθε είδους ρυπογόνων δραστηριοτήτων ξεκίνησε με την απόπειρα μεταφοράς και εγκατάστασης στο Αθήναιο της γνωστής μονάδας επεξεργασίας σάπιων και ψόφιων, θα δούμε τι άλλο θα παρουσιάσουν. Γι’ αυτό το έγκλημα στην περιοχή μας ήταν πολλοί που γνώριζαν, αλλά σιωπούσαν ένοχα και συγκάλυπταν όλες τις μεθοδεύσεις μέχρι να πάρει έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Η αποκάλυψη του εγκλήματος την τελευταία στιγμή και ο γενικός ξεσηκωμός των κατοίκων ανάγκασε όλους αυτούς ακόμη και εκείνους που έβλεπαν οφέλη στη βρόμα και τη δυσωδία να πούνε όχι.

Η ομόφωνη απόρριψη της ΜΠΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης και στη συνέχεια από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου η ανάληψη από το Δήμο Τρίπολης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου του οικονομικού κόστους για νομικές και δικαστικές διαδικασίες (αναστολή, ασφαλιστικά, προσφυγή κλπ), η εντολή Περιφερειάρχη στις υπηρεσίες να σταματήσουν οι διαδικασίες για έκδοση άδειας λειτουργίας της επιχείρησης είναι μία πρώτη νίκη των κατοίκων.

Ξέρουμε ότι οι σχεδιασμοί που διασφαλίζουν μακροχρόνια τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν εγκαταλείπονται και δεν αλλάζουν εύκολα και είμαστε βέβαιοι ότι οι μεθοδεύσεις δεν θα σταματούσαν.

Με διαδικασίες εξπρές την ώρα που θα αποφάσιζε ομόφωνα ΚΑΤΑ το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου μεθόδευαν την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για τη μεταφορά και λειτουργία στο Αθήναιο της μονάδας που σφραγίστηκε στα Λεχαινά Ηλείας με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Ξέρουμε ότι όλοι αυτοί που συγκάλυπταν και στήριζαν το έγκλημα αλλά αναγκάστηκαν να πουν ΟΧΙ δεν θα είναι μαζί μας και στη συνέχεια.

Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων για:

- Να μην εγκατασταθεί στο Αθήναιο η μονάδα επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων.

- Να ξηλωθούν τώρα και να απομακρυνθούν όσα μηχανήματα τοποθετήθηκαν στο εργοστάσιο.

- Παράλληλα με την αγωνιστική μας δράση θα προβούμε και στις αναγκαίες δικαστικές παρεμβάσεις (ένσταση στον υπουργό, ασφαλιστικά μέτρα κλπ.) Απαιτούμε από το Δήμο Τρίπολης και την Περιφέρειας Πελοποννήσου να καλύψουν τα νομικά έξοδα.

- Να μην εγκατασταθούν στην περιοχή μας άλλες ρυπογόνες μονάδες, όπως επεξεργασίας αποβλήτων τυροκομείου, πτηνοτροφικών μονάδων, βιοαέριο, καύση απορριμμάτων, πυρινελαιουργείων, Α.Π.Ε., κλπ.

- Μέτρα στήριξης στη γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, έργα βελτίωσης της δυνατότητας ύδρευσης – άρδευσης και σε καμίας περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να επιδεινωθούν οι ήδη δύσκολες συνθήκες από τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού από τις ρυπογόνες δραστηριότητες.

- Απόκρουση των συνεπειών από τη λειτουργία της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ στην Παλαιόχουνη.

- Απαιτούμε από το Δήμο Τρίπολης και την Περιφέρειας Πελοποννήσου να γίνουν τώρα μετρήσεις και να καταγραφούν σε βάση δεδομένων όλα τα περιβαλλοντικά στοιχεία και ειδικότερα για τα νερά για να μπορούν στην πορεία να γίνονται συγκρίσεις.

Καλούμε τους κατοίκους της Τρίπολης και της ευρύτερης περιοχής να συμμετέχουν στη κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί στη 5 Ιούλη 7:00μμ στη Κεντρική πλατεία της Τρίπολης. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.